Daugiabučių kiemuose nyks pelkės

Dainavos seniūnijoje yra apie 400 daugiabučių. Daugelis jų statyti prieš 50 metų, todėl namai, ypač jų kiemai, apleisti. Tačiau yra vilčių, kad gyventojus sugundys naujovė – galimybė pigiau sutvarkyti aplinką.

Dainavos seniūnija įkurta daugiabučių apsuptame 2 aukštų pastate.
Dainavos seniūnija įkurta daugiabučių apsuptame 2 aukštų pastate.
E.Skirmantienė tikisi, kad daug problemų išspręs nauja kiemų tvarkymo programa.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Skirmantienė tikisi, kad daug problemų išspręs nauja kiemų tvarkymo programa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seniūnijos specialistė G.Tamulytė gyventojams padeda deklaruoti gyvenamąją vietą.
Seniūnijos specialistė G.Tamulytė gyventojams padeda deklaruoti gyvenamąją vietą.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2018-02-14 16:39

„Laikinoji sostinė“ tęsia straipsnių ciklą apie Kauno seniūnijas.

Viena didžiausių – Dainavos seniūnija bunda iš ilgo miego.

Čia statomi nauji namai, remontuojamos ne tik gatvės, šaligatviai, bet ir du šioje teritorijoje esantys parkai.

Vis dėlto sename gyvenamajame rajone nestinga problemų. Senų daugiabučių kiemai neretai apleisti, gyvenamųjų namų savininkų bendrijos neveiklios.

Ypač didelės piktžaizdės yra socialiniai būstai – jų gyventojus sunku priversti laikytis tvarkos.

Vieną labai aktualią problemą, kuri yra ne tik Dainavos, bet ir kitose seniūnijose, šiais metais ketinama pradėti spręsti parengus naują daugiabučių kiemų tvarkymo programą.

Vadovauja dvejus metus

Dainavos seniūnijoje gyvena 52 tūkstančiai kauniečių. Su savo problemomis jie kreipiasi į seniūniją, įkurtą buvusio butų ūkio pastate. Čia yra salė bendruomenės renginiams, kabinetai suremontuoti, lankytojams patogu.

Į akis krinta daugybė ant palangių žydinčių orchidėjų.

„Kabinetus vadiname orchidėjų gydykla. Kai gėlės namuose vargsta, atnešame jas čia. Prie didelių langų, gaudamos daug šviesos orchidėjos kaipmat atsigauna“, – pasakojo Dainavos seniūnė Elena Skirmantienė.

Seniūnė gyvena Šilainiuose, anksčiau dirbo to gyvenamojo rajono seniūnijoje. Dabar 2 metus sprendžia Dainavos gyventojų problemas.

Daugiausia – senų namų

O problemų seniūnijoje nestinga. E.Skirmantienė priminė, kad šis gyvenamasis rajonas įkurtas pelkingose žemėse.

1922 metais pradėjus žemių reformą Prozorų dvaro ir Kauno tvirtovės užpelkėjusiose pievose buvo įkurtas Dainavos kaimas.

XX amžiaus septintojo dešimtmečio viduryje teritorija prijungta prie Kauno miesto. 1965 m. dabartiniame V.Krėvės prospekte, Kovo 11-osios ir Partizanų gatvėse iškilo pirmieji daugiabučiai.

Dabar jų, pastatytų daugiausia prieš 50 metų, Dainavos seniūnijoje yra apie 400.

„Namai buvo statomi pelkingose žemėse. Anuomet norint išspręsti drėgmės problemą, buvo įrengta drenažo sistema. Dabar ji suirusi. Todėl neretai užsemiami daugiabučių rūsiai, kiemuose taip pat tvyro purvynai. Kiemus išmala ir automobiliai, nes gyventojams stinga vietų juos pastatyti“, – pasakojo seniūnė.

Išspręstų ne vieną problemą

Pusę namų prižiūri juos administruojančios įmonės, kitur gyventojai yra įsteigę bendrijas.

„Su administratoriais dirbti lengviau. Nurodžius konkrečią problemą, išreikalauti, kad ji būtų išspręsta, pavyksta. Su bendrijomis dirbti sudėtingiau. Daugumos jų pirmininkai nėra aktyvūs, nesidomi galimybėmis, kaip pagerinti savo gyvenamąją aplinką“, – sakė seniūnė.

Dainavos seniūnijoje atnaujinta palyginti nedaug namų. Taip yra todėl, kad nemažai gyventojų – vyresnio amžiaus ir vieniši žmonės. Jie investuoti į namų atnaujinimą nenori.

E.Skirmantienė tikisi, kad suaktyvinti žmones turėtų nauja daugiabučių kiemų tvarkymo programa. Savivaldybė ketina skirti šiems darbams iki 50 procentų lėšų.

„Ši programa padėtų išspręsti nemažai problemų. Būtų galima sutvarkyti drenažų sistemas, pačius kiemus, automobilių ir vaikų žaidimo aikšteles. Gyvenimo kokybė kaipmat pagerėtų“, – kalbėjo seniūnė.

Bėda – socialiniai būstai

Didžiausios Dainavos seniūnijos piktžaizdės – namai, kuriuose įkurti socialiniai būstai. Du tokie yra V.Krėvės prospekte, vienas – Kovo 11-osios gatvėje. Bet daugiausia netvarkos – Partizanų gatvės 3, 5 ir 7-ajame namuose.

„Neseniai lankiausi Partizanų gatvės 5-ajame name. Tai, ką ten pamačiau, pašiurpino. Bendrosios pastato patalpos apleistos, mėtėsi narkomanų švirkštai, tušti buteliai. Kai kurių butų gyventojai sugeba išdaužyti ir sienas“, – pasakojo seniūnė.

Viduryje darbo dienos daug gyventojų nedirbo, šlaistėsi ir į mokyklą neinantys vaikai.

„Iškeldinti tokius asmenis ar juos sudrausminti sudėtinga. Vis dėlto priemonių yra. Pas tokius gyventojus neretai apsigyvena nedeklaruoti žmonės. Pasitelkus policiją, radus neteisėtai esančių asmenų socialinių būstų gyventojus turėtume teisę iškeldinti, net jei jie moka nuomą, kitus mokesčius“, – sakė E.Skirmantienė.

Mažėja apleistų dykrų

Vis dėlto seniūnė įsitikinusi, kad senas gyvenamasis rajonas pamažu bunda iš sąstingio.

E.Skirmantienė sakė, kad seniūnijoje buvo nemažai apleistų neprižiūrimų teritorijų. Grąžinus žemes savininkams ne viename sklype iškilo arba kyla nauji nedideli gyvenamieji namai, biurai.

„Daug metų V.Krėvės prospekte stovėjo apleistas „Gintaro“ stadionas. Pagaliau čia iškils kotedžai. Nauji namai bus statomi ir Garažų gatvėje netoli automobilių turgaus, todėl apleista erdvė atsigaus. Partizanų gatvės gale apleistos pievos taip pat užstatytos, įsikūrė įvairios firmos“, – pasakojo seniūnė.

Taip pat šiais metais turėtų būti baigti tiesti Partizanų gatvės šaligatviai. Jau atnaujintas Dainavos parkas, tokie pat darbai vyksta Draugystės parke.

Gyventojams pasiūlys naują programą

Vilius Šiliauskas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

„Prieš keletą metų pradėjome intensyviai asfaltuoti įvažiavimus į daugiabučių kiemus, švietimo ir ugdymo įstaigas. Šiandien išasfaltuotų įvažiavimų mieste turime daugiau nei 300. Tačiau didelė problema išlieka pačių daugiabučių kiemų būklė.

Norime padėti kauniečiams tapti tikrais savo kiemų šeimininkais ir atnaujinti gyvenamųjų namų teritorijas, todėl netrukus prasidės nauja daugiabučių kiemų tvarkymo programa.

Savivaldybė apmokės iki 50 proc. kiemų tvarkymo išlaidų ir prisidės prie daugiabučiui priklausančio žemės sklypo formavimo, teritorijos tvarkymo darbų techninio projekto rengimo, tvarkymo darbų finansavimo.

Pavyzdžiui, jeigu gyventojai turi susiformavę sklypą, jie galės pasinaudoti savivaldybės parama ir parengti techninį projektą, o vėliau gauti lėšų darbams. Labai svarbus darbų eiliškumas. Pirmiausia suformuojamas daugiabučio sklypas, vėliau parengiamas techninis projektas, o viską vainikuoja realūs tvarkymo darbai.

Norime, kad gyventojai taptų visateisiais savo kiemų šeimininkais ir galėtų pasididinti automobilių stovėjimo vietų skaičių, statyti naujas vaikų ir sporto aikšteles, įsirengti pėsčiųjų takelius, apšvietimą, užtverti įvažiavimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.