Kaip užsidirbti iš trumpalaikės nuomos – trijų vilniečių patirtys

Trumpalaikė apartamentų nuoma – gera proga užsidirbti gyventojams, turintiems nenaudojamą būstą, bet nenorintiems jo išnuomoti ilgam. Įvairios internetinės platformos suteikia galimybę pradėti verslą be didelių investicijų. Be to, įstatymų bazė norint užsiimti trumpalaike nuoma Lietuvoje yra palanki: tereikia verslo liudijimo arba individualios veiklos pažymos.

 V.Ulozo nuomuojami apartamentai Vilniuje.
 V.Ulozo nuomuojami apartamentai Vilniuje.
 V.Ulozo nuomuojami apartamentai Vilniuje.
 V.Ulozo nuomuojami apartamentai Vilniuje.
 V.Ulozo nuomuojami apartamentai Vilniuje.
 V.Ulozo nuomuojami apartamentai Vilniuje.
 „Superhost“ apartamentai Vilniuje.
 „Superhost“ apartamentai Vilniuje.
 „Superhost“ apartamentai Vilniuje.
 „Superhost“ apartamentai Vilniuje.
 „Superhost“ apartamentai Vilniuje.
 „Superhost“ apartamentai Vilniuje.
Daugiau nuotraukų (6)

Salomėja Galdikaitė

Mar 20, 2018, 5:38 PM, atnaujinta Mar 21, 2018, 11:26 AM

Kurią platformą pasirinkti

Nuomoti būstą turistams galima per keletą internetinių platformų, tokių kaip „airbnb.com“, „booking.com“, „expedia.com“, yra ir lietuviškų tinklalapių: „trumpam.lt“, „dirbabutas.lt“.

Vis dėlto labiausiai visame pasaulyje yra paplitusi „Airbnb“ platforma, kuri skirta tik butų ir apartamentų nuomai (viešbučių kambariai nerezervuojami).

„Airbnb“ tarpininkauja tarp nuomotojo ir nuomininko, padeda turistui pagal norimus poreikius išsirinkti būstą atostogoms, taip pat pateikiami klientų atsiliepimai. Skelbimą į šią platformą galima įdėti nemokamai, sėkmingai išnuomojus butą yra taikomi komisiniai mokesčiai – 10 procentų nuomos sumos mokestis iš šeimininkų ir 3 procentai išskaičiuojami iš svečių rezervacijos sumos.

Lietuvoje per „Airbnb“ platformą yra nuomojama daugiau nei 3900 įvairaus tipo apartamentų, namelių, butų.

Trumpalaikės nuomos agentūros „Superhost“ vadovė Agota Lukšaitė teigė, kad jie šiuo metu naudojasi dviem platformomis: „airbnb.com“ ir „booking.com“.

„Šias platformas lyginti gana sudėtinga, nes jos buvo sukurtos skirtingiems objektams nuomoti: „Airbnb“ – butams, o „booking.com“ – viešbučiams. Dabar viskas yra labai susipynę. „Airbnb“ yra patogesnis turint vieną ar du butus, kai neprireikia didelio informacijos kiekio sinchronizacijos. Turint daug butų, reikia papildomų įrankių sklandžiam darbui ir jo optimizavimui, tam labiau pritaikytas „booking.com“.

„Expedia“ ir „Hotel Reservation Service“ gerokai atsilieka inovacijomis nuo minėtų platformų, be to, „Expedia“ ima didesnius komisinius mokesčius“, – sakė A.Lukšaitė.

Privalumai akivaizdūs, bet nuoma atima laiko

Daugelis turinčių nenaudojamą būstą jo nenuomoja bijodami, kad nukentės baldai, buto sienos. Trumpalaikės nuomos atstovai šį stereotipą neigia.

Pasak A.Lukšaitės, bene svarbiausias jų veiklos privalumas – preciziškai prižiūrimas butas: „Mažesnis nusidėvėjimas garantuotas, tai pastebime mūsų administruojamuose būstuose. Kai kuriuos jų pradėjome nuomoti ką tik įrengtus ir praėjus pusmečiui ar metams matome, kad nusidėvėjimo požymiai – minimalūs.“

Pašnekovei pritarė ir kitas trumpalaike nuoma Vilniuje užsiimantis verslininkas Vytautas Ulozas: „Pirmasis privalumas – tai mažesnis turto dėvėjimasis (priešingai įsitikinimams). Ilgalaikiai nuomininkai paprastai butu per daug nesirūpina, laiku nepraneša apie mažus gedimus, kurie vėliau gali pavirsti dideliais nuostoliais. Užsiimant trumpalaike nuoma butas kelis kartus per savaitę yra valomas, prižiūrimas, galima laiku pastebėti ir sutvarkyti mažus gedimus. Be to, žmonės nespėja tuose apartamentuose normaliai įsikurti: atvažiuoja su lagaminu, kurio kartais net neišsikrauna, valgo mieste, tad beveik nesinaudoja virtuve ir buitine technika.”

Trumpalaike nuoma užsiimantys verslininkai teigia, kad šis darbas yra įdomus, tačiau atimantis daug laiko. „Be to, tai puikus būdas susipažinti su daugybe įvairių žmonių iš viso pasaulio, parodyti ir pristatyti jiems savo šalį ir išgirsti jų įdomių pasakojimų”, – teigė V.Ulozas.

Agentūros „Superhost“ įkūrėjas Tomas Grižas pritarė: „Užsiimti trumpalaike nuoma yra įdomi ir netgi smagi patirtis. Žinoma, jei turite tam laiko ir skirsite meilės. Įsivaizduokite, sulaukiate skambučio 23 valandą, kad neveikia televizorius arba nėra karšto vandens. Be to, būtina įvertinti, kad trumpalaikę nuomą lemia sezoniškumas.

Jeigu matote, kad laiko užsiimti šia veikla nėra, bet vis tiek norite „paleisti“ butą į trumpalaikės nuomos rinką, galima rinktis tarpininkavimo agentūras, kurios viską padarys už jus, tačiau pastarosioms reikės sumokėti tarpininkavimo mokestį, kuris mažins jūsų gaunamą pelną.“

Paprasčiausia – verslo liudijimas

Nusprendus užsiimti trumpalaike nuoma yra keli su įstatymais susiję dalykai, kuriuos reikia žinoti.

Įmonės „Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius Gytis Morkūnas priminė, kad trumpalaike nuoma galima verstis pasirenkant vieną iš kelių teisinių formų, nuo to priklauso ir valstybei mokami mokesčiai: „Mokesčių dydis priklauso nuo pasirinktos teisinės formos. Jei pasirenkama veikla pagal individualios veiklos pažymą, reikia mokėti privalomąjį sveikatos draudimą, valstybinį socialinį draudimą ir metų pabaigoje – gyventojų pajamų mokestį, priklausomai nuo metinių pajamų dydžio. Jeigu šia veikla planuojama užsiimti pagal verslo liudijimą, išsiimant jį iš karto sumokama suma, proporcinga laikotarpiui, ir ji priklauso nuo veiklos vietos.

Pavyzdžiui, tais atvejais, kai apartamentai nuomojami trumpam laikui ir nėra papildomai teikiamos paslaugos (maitinimo, valymo), leidimo, higienos paso gauti nereikia ir reikalavimai yra šiek tiek mažesni. Viešbučiuose yra teikiama pusryčių paslauga, todėl jie turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą ir atitikti visas maisto higienos normas. Tačiau kai apartamentuose yra virtuvė, kurioje klientas pats gaminasi maistą, šio pažymėjimo nereikia.“

Tiesa, labai svarbu apdrausti turimą butą nuo nelaimingų atsitikimų.

Ši veikla gali būti ir pagrindinė, ir papildoma. Viskas priklauso nuo to, kiek butų turima. „Butų nuoma – viena pagrindinių mano veiklų. Bet vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad nusipirkus pirmą butą iš darbo nepatartina bėgti. Reikėtų turėti bent kelis butus ir išmėginti šią veiklą visais sezonais bent metus, nes vasarą yra didesnė butų paklausa ir mažiau išlaidų, o žiemą mažiau turistų ir didesni komunaliniai mokesčiai“, – aiškino V.Ulozas.

Vis dėlto, jeigu neturite nuosavų butų, yra galimybė juos pernuomoti (t.y. susirasti savininkus, kurie jums apartamentus išnuomos ilgam, o jus nuomosite per internetines platformas). Be abejo, reikia šeimininkų sutikimo, be to, gaunamas pelnas bus gerokai mažesnis. Tiesa, uždarbis priklauso ir nuo buto vietos bei įrengimo: daugiausia pavyks uždirbti iš buto Senamiestyje. Pavyzdžiui, už naktį trijų miegamųjų bute Senamiestyje gautumėte apie 160 eurų, o tokio buto ilgalaikės nuomos kaina rinkoje yra apie 1000 eurų per mėnesį.

Švara, internetas ir asmeninė patirtis

Nuomojant būstą privalu žinoti pagrindines taisykles, kokie patogumai privalo jame būti.

„Internetas yra pats svarbiausias dalykas, kurio reikia klientams. Taip pat būtina nepriekaištinga švara, balta patalynė, karštas vanduo. Iš esmės viskas priklauso nuo kliento: vieniems reikia virtuvės, kitiems jos gali apskritai nebūti. Buto valymas yra dalis apgyvendinimo paslaugos, nes klientą galime įleisti tik į itin švarų butą. Ilgiau apsistojantiems klientams siūlome nemokamą profesionalų buto tvarkymą kartą per mėnesį, jeigu pageidaujama, ir dažniau (už papildomą mokestį). Transportavimo paslaugas užsakome klientui pageidavus“, – akcentavo A.Lukšaitė.

„Reikia pagalvoti apie viską, ko būsimam svečiui gali prireikti: nuo lyginimo lentos iki vyno atidarytuvo. Būtų gerai turėti vaikišką kėdutę ir lovelę, kurią klientui paprašius galėsite atvežti“, – pridūrė T.Grižas. Jis sako, kad nuomojant butą reikia būti lankstiems, nes tik tuomet klientas bus patenkintas, o buto savininkas gaus finansinę grąžą.

V.Ulozas klientų poreikius stengiasi išsiaiškinti per savo asmeninę patirtį: „Jei aš nuvažiuočiau į svetimą šalį, ko labiausiai norėčiau, ką labiausiai įvertinčiau? Galbūt tai rekomendacijos, ką nuveikti mieste, gal galimybė ryte namie išsivirti puodelį kavos. Kelis kartus per metus stengiamės keliauti ir apsistoti per „Airbnb“ kitose šalyse, kad pamatytume, ką įdomaus daro kiti. Iš tokių kelionių parsivežame nemažai idėjų.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.