Tarp kitko. Paveldo sargai saugos ir paskutinę tupyklą

Vieno sostinės Lazdynų daugiabučio gyventojai žagtelėjo sulaukę statybų inspektorių vizito. Rodos, nieko nebuvo pažeidę: iš valstybės išsinuomojo sklypą, gavo savivaldybės pritarimą, aptvėrė žemę tikėdamiesi būti savo kiemo šeimininkais.

 Lazdynų daugiabučio gyventojai žagtelėjo sulaukę statybų inspektorių vizito.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Lazdynų daugiabučio gyventojai žagtelėjo sulaukę statybų inspektorių vizito.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 A.Dumalakas.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Dumalakas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 12, 2018, 1:21 PM, atnaujinta Apr 12, 2018, 2:47 PM

Bet tikrintojų reikalavimas pribloškė: pasirodo, namą apjuosusi tvora yra savavališka statyba, ją būtina nugriauti, nes visi Lazdynai yra įtraukti į Nekilnojamojo kultūros paveldo registrą. O saugomoje teritorijoje be leidimo net baslio į žemę įsmeigti negalima.

Kuo tokie vertingi pilkų sovietinių blokinių namų prismaigstyti Lazdynai, nelabai žino ir paveldo saugotojai. Tame registre šiaip taip išstenėjo kelis punktus apie rajono vertingąsias savybes, neužmiršdami paminėti, kad rajono projektas 1974-aisiais gavo Lenino premiją.

Regis, tos premijos paveldosaugininkams bus susukusios galvą. Štai į tą patį registrą jie sumanė įtraukti buvusį banko „Hermis“ pastatą sostinės Jogailos gatvėje, neužmiršdami paminėti, kad už postmodernistinės stilistikos pastato projektą autoriai apdovanoti Nacionaline kultūros ir meno premija.

Greičiausiai dėl to, kad buvusį kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje projektavo taip pat tos premijos laureatai, prieš pat griovimo darbus staiga buvo pastebėtos jo vertingosios savybės. Ir paveldosaugininkai jo vos neįrašė į registrą, prekybos tinklui „Lidl“ metams sutrukdydami įgyvendinti planus.

Turi paveldo saugotojai ir kitą argumentą, kuriuo baugina daugiabučių gyventojus skubindami juos greičiau renovuoti savo namus. Mat paveldosaugininkai rimtu veidu dėsto, kad kai nerenovuotų blokinių namų Lietuvoje liks kokie dešimt, jie automatiškai įgaus vertę, todėl gyventojai jų renovuoti nebegalės, nebent restauruoti.

Turbūt tokia tvarka galios ir lauko tualetams, kurių kaimo gyventojai verčiami atsisakyti. Kaimiečiai turėtų suskubti griauti tupyklas, nes paskutinei likusiai bus suteiktas nacionalinės reikšmės statusas, o tai nieko gero nežada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.