Po 100 metų sąstingio ryškėja kontūrai, kas atsiras vietoj Lukiškių kalėjimo

Šią savaitę kalbėta apie tai, kad Teisingumo ministerija žada per kelerius metus iš Vilniaus centro iškelti Lukiškių kalėjimą.

Lukiškių kalėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 24, 2018, 4:11 PM

LRT televizijos laida „Panorama“ nusprendė pasidomėti, kas šiose erdvėse galėtų atsirasti.

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis tikras, kad Lukiškių kalėjimas galėtų tapti viešbučiu, o buvusiame pareigūnų kalėjime, Naujininkų rajone, labiausiai tiktų kurtis jaunųjų verslininkų industriniam parkui.

M.Pakalnis sako, kad jei šįkart pavyktų Lukiškių kalėjimo erdvę atverti miestui, tai leistų atgaivinti šią centro dalį.

Nekilnojamojo turto vystytojai su tuo sutinka, tik kartu ragina iš anksto verslui pasakyti, ką ir kiek naujose erdvėse bus galima statyti.

Teritorija, kur Vilniuje stovi Lukiškių kalėjimas, veikiausiai vienintelė nepakitusi per daugiau nei 100 metų, kai dar 1904 m. čia atidarytas kalėjimas.

Svarstymai, kad tokiam objektui pačiame miesto centre ne vieta, prasidėjo atkūrus nepriklausomybę.

Planai statyti naują kalėjimą vis žlugdavo: prieš dešimtmetį tam pasipriešino gyventojai, nepavyko rasti sutarimo su verslu, kurio pasiūlytos idėjos statyti naują kalėjimą buvo per brangios. Dabar Vyriausybė planuoja eiti paprastesniu keliu: suskaičiuota, kad kalintieji Lukiškėse laisvai tilptų kitose įkalinimo įstaigose. Tereikia suremontuoti ar rekonstruoti keletą pastatų. Tam reikėtų 15 mln. eurų. Paramą jau pažadėjo Norvegija.

Anot M.Pakalnio, jei pavyktų Lukiškio kalėjimo erdvę atverti miestui, tai leistų atgaivinti šią miesto dalį: „Ten ir pats Gedimino prospektas priblėsęs, nes didelė dalis teritorijos, kurią užima nuo miesto izoliuotas kalėjimas“.

NT turto vystytojai neabejoja, kad verslui ši teritorija gali būti įdomi: čia galėtų atsirasti viešbutis, kartu įsikurti visuomeniniai objektai. Tačiau kartu perspėja dar prieš parduodant teritoriją aiškiai pasakyti, ką verslas galės čia kurti.

„Būtų galima daryti ne tik kainos konkursą, bet galėtų būti ir pasiūlymai su architektūrine idėja, kur būtų vizija, kaip teritorija galėtų įsilieti į miestą ir užkirsti kelią ginčams“, – teigė įmonės „Citus“ direktorius Mindaugas Vanagas.

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis į tai sakė: „Pastato nebus galima griauti, nebus galima jo naudoti tik uždarai funkcijai – reikės atveti visuomenei. Tokius dalykus turime apkalbėti iki turtas bus parduotas“.

Dar kone 2 ha plotas verslui turėtų atsiverti Naujininkų rajone, kur jau uždaryta buvusi pareigūnų kolonija. Netrukus turi būti iškelti čia dar veikiantys pusiaukelės namai.

Savivaldybė čia norėtų matyti jaunųjų verslininkų industrijų parką. Verslas ragina šioje teritorijoje svarstyti apie daugiafunkcį objektą.

„Čia galėtų atsirasti daugiafunciniai objektai su viešbučio tipo apgyvendinimo vietomis. Tuo pačiu tai galėtų būti puikus traukos centras iš kitų miestų atvykstantiems darbuotojams“, – svarstė M.Vanagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.