Panevėžio rajono valdžia skėlė: varguoliams – sūkurinės vonios

Panevėžio rajono valdžia kažkaip keistai ieško butų varguoliams. Kuklių, nebrangių butų ji niekaip neranda, o tada jau už surastus netgi prabangius būstus tvoja tokius pinigus, kokių vargšai netgi nesusapnuotų. Kažkas iš socialiai remtinųjų, atrodo, pliuškensis ir burbulinėje vonioje.

P. Žagunis sakė nebuvęs bute Gustonyse, todėl negalįs ginčytis, ar jame yra įrengta sūkurinė vonia ar pirtis.<br> 123 rf asociatyvioji nuotr.
P. Žagunis sakė nebuvęs bute Gustonyse, todėl negalįs ginčytis, ar jame yra įrengta sūkurinė vonia ar pirtis.<br> 123 rf asociatyvioji nuotr.
Brangiausiai – 20,6 tūkst. eurų – kainavo 33,33 kv. metro butas su rūsiu Dembavoje.<br> A.Švilpos nuotr.
Brangiausiai – 20,6 tūkst. eurų – kainavo 33,33 kv. metro butas su rūsiu Dembavoje.<br> A.Švilpos nuotr.
Brangiausiai – 20,6 tūkst. eurų – kainavo 33,33 kv. metro butas su rūsiu Dembavoje.<br> A.Švilpos nuotr.
Brangiausiai – 20,6 tūkst. eurų – kainavo 33,33 kv. metro butas su rūsiu Dembavoje.<br> A.Švilpos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliautas.lt

Jul 19, 2018, 7:22 PM

Ne tokios kainos „vaikšto“

Panevėžio rajono valdantieji, nepaisydami opozicijos prieštaravimų, pastarajame tarybos posėdyje nusprendė iš gyventojų pirkti tris vieno kambario butus socialiai remtiniems asmenims.

Brangiausiai – 20,6 tūkst. eurų – kainavo 33,33 kv. metro butas su rūsiu Dembavoje, kiek didesnis (39,49 kv. metro) butas Liūdynėje nupirktas už 18 tūkst. eurų, o 28,04 kv. metro butas Gustonyse – už 16 tūkst. eurų.

Liberalsąjūdininkas Jonas Katinas pritarė socialinių būstų pirkimui, bet jo netenkino kaina, už kurią savivaldybė nutarė įsigyti šiuos tris butus. Kainos jam atrodė pernelyg sukeltos, nes kaimo vietovėse tokius butus galima nupirkti pigiau.

„Pats prekiauju nekilnojamuoju turtu ir žinau, kad rinkoje tikrai ne tokios kainos vaikšto“, – tvirtino opozicijos atstovas.

Anot J.Katino, vienas Velžio gyventojas trijų kambarių dujomis šildomą butą sutiktų parduoti už 26 tūkst. eurų ir dar paliktų visus baldus.

Priminė seną istoriją

J.Katinas siūlė socialinius būstus „išmėtyti“ po visą rajoną, kad jie nesusikoncentruotų vienoje gyvenvietėje.

Kartu jis priminė garsiąją socialinių būstų įrengimo apleistame name Upytėje istoriją.

Prieš pustrečių metų šį daugiabutį savivaldybė už 21 tūkst. eurų nupirko iš Upytės eksperimentinio ūkio bendrovės, kuriai vadovauja rajono tarybos narys valstietis Audrius Zalatoris.

„Tada labai gerai „atstovėjome“ tą namą ir sutaupėme apie 300 tūkst. eurų, už kuriuos dabar savivaldybė perka socialinius būstus“, – kalbėjo J.Katinas.

Sakydamas „atstovėjome“ liberalsąjūdininkas turėjo galvoje kilusį didžiulį šaršalą, po kurio upytiečių auksiniu pramintame name socialiniams būstams įrengti skirta perpus mažiau pinigų.

J.Katino teigimu, po opozicijos sukelto šaršalo rajono valdžia, esą pamačiusi, kad pinigais nepasitaškysi, pasirinko taupiausią rangovą, todėl buvo sutaupyta beveik 300 tūkst. eurų.

Liberalsąjūdininkas stebisi, kodėl rajono valdžia delsia ir už likusius 200 tūkst. eurų neperka daugiau socialinių būstų kitose rajono gyvenvietėse.

„Susidaro vaizdas, kad jie specialiai neišnaudoja visų pinigų ir laiko juos savivaldos rinkimams, jog paskui galėtų pasipuikuoti, kokie esame geručiai ir nupirkome butų 2019 metais“, – sakė J.Katinas.

Meras nematė nei vonios, nei pirties

Kita opozicijos atstovė Violeta Grigienė stebėjosi, kad Gustonyse už 16 tūkst. eurų rajono biudžeto lėšų perkamas butas su „džakuziu“ – sūkurine vonia.

„Tikros patyčios“, – piktinosi politikė ir siūlė pirkti pigesnius socialinius būstus toliau nuo miesto esančiose gyvenvietėse – ir be prabangių vonių bei europinio remonto.

Meras valstietis Povilas Žagunis sakė nebuvęs bute Gustonyse, todėl negalįs ginčytis, ar jame yra įrengta burbulinė vonia ar pirtis.

P.Žaguniui replikavus, esą butai perkami europinėmis lėšomis, V.Grigienė dar labiau įsižiebė. „Jeigu tai Europos pinigai, vadinasi, juos galima mėtyti į kairę ir į dešinę?“ – klausė mero ji.

Tada P.Žagunis nurodė administracijos direktoriui Eugenijui Lunskiui dar tą pačią dieną sukviesti politikus ir sudaryti komisiją, turėsiančią nustatyti, ar teisingai atliktos socialinių būstų pirkimo procedūros. Jeigu būsią rasta pažeidimų, meras tokius veiksmus žadėjo įvertinti „pačiomis griežčiausiomis priemonėmis“.

Tačiau komisija P.Žagunio potvarkiu buvo sudaryta po posėdžio praėjus net dviem savaitėms.

Liepos 18 dieną šios komisijos narys vicemeras Antanas Pocius sakė, kad komisija dar nebuvo susirinkusi, nes dalis jos narių atostogauja. Anot vicemero, tyrimas turi būti baigtas iki artimiausio rajono tarybos posėdžio rugpjūčio 23 dieną.

Ne visi leidosi į derybas

Rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja bei Socialinio būsto pirkimo komisijos narė Aldona Čiegytė „Panevėžio kraštui“ sakė, kad butus vertino nepriklausomas turto vertintojas, o galutinė kaina suderėta su butų savininkais.

Anot vedėjos, iš viso buvo planuojama įsigyti 16 butų socialiai remtiniems asmenims, bet tik trys atitiko sąlygas. Pirmiausia – butai privalo būti geros būklės, nesiprašantys remonto. Savininkų, kurių butus reikia remontuoti, paraiškos buvo atmestos. Europos Sąjungos lėšų butams remontuoti savivaldybė negali skirti. Su kitais butų savininkais nepavykę nuderėti kainos.

A.Čiegytė sakė, kad savivaldybė norėjo nupirkti būstus Smilgiuose, Paįstryje, Piniavoje, bet pasiūlymų iš šių gyvenviečių nebuvo gauta.

Yra „vonia su paburbuliavimais“

A.Čiegytė tikino nebuvusi bute Gustonyse, todėl nežinanti, ar jame yra burbulinė vonia.

Užtat tame bute lankiusis Socialinio būsto pirkimo komisijos pirmininkė, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Sakalauskienė patvirtino, kad bute yra „vonia su paburbuliavimais“, tačiau nežinojo, kokio galingumo.  Šiuo metu eilėje socialiniam būstui gauti įrašyta apie 100 šeimų ir asmenų. Šis sąrašas nuolat keičiasi, o rudenį laukiančiųjų eilė turėtų šiek tiek sutrumpėti.

Vietinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Ernesta Žiaunienė sakė, kad lapkritį planuojama baigti remontuoti daugiabutį Upytėje. Jame už 210,5 tūkst. eurų bus įrengti aštuoni socialiniai būstai.

Apskaitos skyriaus vyresnioji buhalterė Aušra Bundzinskienė sakė, kad projektui socialiniams būstams pirkti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir rajono biudžeto iš viso buvo skirta 490 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.