Naujovę išbandę kauniečiai neįsivaizdavo, kokie iššūkiai lauks kuriant svajonių kiemą

Daugiabučių gyventojai, norintys susitvarkyti savo kiemus, pusę išleistų lėšų gali susigrąžinti iš savivaldybės. Pirmieji tokią naujovę išbandę kauniečiai atskleidė, kokiems iššūkiams reikėtų nusiteikti.

J.I.Kraševskio gatvės daugiabučio pirmininkas G.Zakšauskas (dešinėje) ir gyventojas A.Kairys pasakojo, kad sunkiausia rasti kiemą galinčius suremontuoti darbininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.I.Kraševskio gatvės daugiabučio pirmininkas G.Zakšauskas (dešinėje) ir gyventojas A.Kairys pasakojo, kad sunkiausia rasti kiemą galinčius suremontuoti darbininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savanorių prospekto 306-ojo namo pirmininkas H.Barauskas (nuotr. dešinėje) džiaugėsi, kad iki rugsėjo turės atnaujintą kiemą. Dabar kieme baigiamas tiesti naujas šaligatvis.
Savanorių prospekto 306-ojo namo pirmininkas H.Barauskas (nuotr. dešinėje) džiaugėsi, kad iki rugsėjo turės atnaujintą kiemą. Dabar kieme baigiamas tiesti naujas šaligatvis.
Savanorių prospekte esančio daugiabučio gyventojai planuoja užsitverti ir sklypo dalį, esančią už namo. Jau dabar ten esantys gėlynai prižiūrimi.
Savanorių prospekte esančio daugiabučio gyventojai planuoja užsitverti ir sklypo dalį, esančią už namo. Jau dabar ten esantys gėlynai prižiūrimi.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

2018-08-04 15:02, atnaujinta 2018-08-04 15:07

Vasario mėnesį Kauno savivaldybė paskelbė pradedanti vykdyti programą „Svajonių kiemas“. Daugiabučių gyventojai turi galimybę susitvarkyti savo namų kiemus taip, kaip nori.

Projekte numatyta, kad galima formuoti sklypus aplink savo daugiabučius, parengti techninius projektus kiemams sutvarkyti ir tvarkybos darbams atlikti. Savivaldybė už visus juos kompensuoja pusę išleistos sumos.

Valdininkai teigė, kad nesitikėjo tokio paraiškų antplūdžio. Sutartys dėl kiemų pertvarkos pasirašytos su 87 daugiabučių gyventojais. Programa bus tęsiama ir kitais metais.

Ėmė ruoštis iš anksto

Programa „Svajonių kiemas“ siekiama kauniečius paskatinti geriau tvarkyti savo kiemus.

Pirmieji šia programa pasinaudojo ir sutartį su savivaldybe pasirašė Savanorių prospekto 306-ojo daugiabučio gyventojai.

Šio namo bendrijos pirmininkas Henrikas Barauskas pasakojo, kad kalbas apie tokią programą girdėjo dar likus geram pusmečiui iki oficialaus jos paskelbimo, todėl pradėjo rengtis iš anksto.

„Norėdami gauti iš savivaldybės pusę išleistos sumos iš anksto atlikome namų darbus“, – pasakojo vyras.

Duomenys buvo skirtingi

Pirmiausia pasistengta, kad aplink 90 butų turintį daugiabutį būtų suformuotas žemės sklypas, tačiau tai padaryti nebuvo taip paprasta.

„Mūsų daugiabutis statytas 1970 metais. Archyvuose apie jam galintį priklausyti sklypą buvo vieni duomenys, mūsų namo dokumentuose – kiti.

Taip pat dokumentuose buvo pažymėti tik anuomet pasodinti medžiai. Dabar jų auga kur kas daugiau.

Prireikė beveik pusmečio, kad visi duomenys būtų patikslinti, suvienodinti, įrašyti naujausi. Apie tokias kliūtis noriu perspėti ir kitus“, – pasakojo H.Barauskas.

Surinkus dokumentus ir suformavus sklypą reikėjo nuspręsti, ką daryti toliau – jį nuomotis ar įsigyti. Taip pat nutarti, ką gyventojai norėtų matyti atnaujintame kieme, kokį jo atnaujinimo projektą ir darbų būdą rinktis.

Suformuotą sklypą nuomojasi

H.Barauskas pasakojo, kad name gyvena daugiausia pagyvenę žmonės arba nuomininkai, todėl buvo nuspręsta, jog sklypą geriau nuomotis, nes tai – nebrangu.

„Sklypą iš savivaldybės išsinuomojome 55 metams. Vieno buto gyventojai per metus už žemės nuomą moka po 8 eurus. Tokią sumą gali sumokėti ir pensininkai“, – sakė namo pirmininkas.

Gyventojai nusprendė, kad labiausiai reikia tvarkyti priešais namą esančią automobilių stovėjimo aikštelę. Ji nebuvo remontuota nuo pat daugiabučio pastatymo, be to, joje buvo tik 35 vietos automobiliams.

Buvo galima pasirinkti ir kaip darbus atlikti.

„Galėjome rinktis pigesnį variantą, kai darbininkai tik nugremžia asfalto dangą, ją sumala ir naujai išasfaltuoja aikštelę. Tačiau nusprendėme, kad gal kito remonto vėl reikės laukti 40 metų, todėl rinkomės brangesnį variantą“, – pasakojo H.Barauskas.

Padaugės vietų mašinoms

Dabar kieme baigiamas tiesti naujas šaligatvis. Aikštelė irgi remontuojama iš pagrindų, beriamas storas naujo grunto sluoksnis, įrengta lietaus nuotekų sistema. Netrukus aikštelė bus asfaltuojama.

Joje papildomai bus 20 vietų automobiliams ir užtvaras, kad mašinų nestatytų svetimi.

„Nors aikštelė padidės, pavyko išsaugoti senus medžius. Tai gyventojams irgi buvo svarbu“, – sakė namo pirmininkas.

Darbai prasidėjo liepos pradžioje.

Bendrijos pirmininkas ir gyventojai tikisi, kad jie bus baigti iki rugsėjo 1 dienos. 880 kvadratinių metrų ploto aikštelės atnaujinimas kainuos 65 tūkstančius eurų. Pusę šios sumos gyventojai atgaus.

Vėliau šio daugiabučio gyventojai planuoja užsitverti ir sklypo dalį, esančią už namo. Jau dabar ten esantis žolynas ir gėlynai prižiūrimi. Gyventojai nenori, kad po jų langais vaikščiotų ir trukdytų svetimi žmonės.

Rengia techninį projektą

Kaunietis Gediminas Zakšauskas yra 15 miesto daugiabučių bendrijų pirmininkas.

Ne vieno jo prižiūrimo namo gyventojai taip pat pareiškė norą dalyvauti programoje „Svajonių kiemas“.

Vieni suskato formuoti sklypų, kiti rengia techninius projektus, treti jau laukia kiemų tvarkymo darbų pradžios.

J.I.Kraševskio gatvės 30-ojo namo gyventojai – ne išimtis. Šiuo metu rengiamas šio daugiabučio kiemo atnaujinimo techninis projektas.

1973 metais statytas penkiaaukštis prieš kelerius metus buvo atnaujintas. Gyventojai savo valdas prižiūri. Ant dailaus namo net iškelta trispalvė ir pritvirtinti skaičiai 100, pažymintys Lietuvos valstybės atkūrimo sukaktį.

Kieme – prižiūrima veja, auga gėlės. Tačiau namo gyventoja Stasė Krivčienė sakė, kad daugiabučio kiemas nebuvo remontuotas nuo pat namo pastatymo laikų.

„Vietomis jau yra duobių, lyjant jose telkšo balos. Kai Gediminas papasakojo apie programą „Svajonių kiemas“, nutarėme ja pasinaudoti“, – sakė daugiabučio senbuvė.

Rasti darbininkų – sunku

Namo pirmininkas G.Zakšauskas sakė, kad sklypas aplink šį namą buvo suformuotas anksčiau, todėl dabar rengiamas kiemo sutvarkymo techninis projektas.

„Bus įrengti nauji aikštelės bortai, paklota nauja danga. Reikės pasirūpinti ir nuotekų šuliniais. Atsiras kelios papildomos automobilių stovėjimo vietos. Skaičiuojame, kad visi darbai kainuos apie 20 tūkstančių eurų“, – sakė kaunietis.

Dabar didžiausia problema – rasti firmą, kuri imtųsi darbų.

„Didelės įmonės tokių kiemų kaip šis, kurio plotas – 400 kvadratinių metrų, nenori imtis. Joms tai – per mažas plotas“, – sakė namo pirmininkas.

Poreikiai – labai skirtingi

G.Zakšauskas pasakojo, kad Kauno daugiabučių kiemai panašūs, daugelis jų duobėti. O štai gyventojų norai, kas turi atsirasti juos atnaujinus, – skirtingi.

Varpo gatvės 43-iojo daugiabučio gyventojai patys rengė talkas, asfaltavo duobėtą kiemą, įsirengė automatinį užtvarą į kiemą. Dabar nori, kad kiemas būtų naujai išasfaltuotas, kad jame būtų suolų, vieta vaikams žaisti.

„Griunvaldo gatvės 4-asis daugiabutis buvo atnaujintas vienas pirmųjų Kaune.

Gyventojai jį yra apsitvėrę, kiemą susiremontavę. Dabar nori, kad būtų sutvarkyti takai aplink namą. Bet vaikų žaidimo aikštelės atsisakė. Sako, kad nenori, jog mažieji po langais triukšmautų. Toks požiūris nustebino net mane, nors susiduriu su įvairiais gyventojų įgeidžiais“, – pasakojo G.Zakšauskas.

Perkūno alėjos 24-ojo daugiabučio gyventojai taip pat jau laukia, kada bus suformuotas sklypas aplink namą, tada rengs techninį projektą ir teiks paraišką dėl kiemo tvarkybos darbų.

„Ir Rasytės gatvės 28-ojo namo gyventojai panoro gyventi patogiau – ėmėsi steigti namo bendriją, vėliau formuos sklypą aplink namą ir nori, kad kiemas taptų patogesnis“, – sakė G.Zakšauskas.

Programa išjudino gyventojus

Abu daugiabučių bendrijų pirmininkai teigė, kad Kaune anksčiau buvo vykdoma programa, – savivaldybė siūlė atnaujinti kiemus, jei atnaujinami ištisi daugiabučių kvartalai.

„Tačiau ištisi kvartalai atnaujinami retai. Savivaldybės siūlyta nemokama paslauga sudomino nedaugelį. Tokia programa buvo neveiksminga“, – sakė H.Barauskas.

G.Zakšauskas irgi pastebėjo, kad programa „Svajonių kiemas“ sudomino daugiau kauniečių.

„Pastebiu, jog ne tik nuosavų namų, bet ir daugiabučių gyventojai vis labiau suvokia, kad patys yra jų šeimininkai ir gali gyventi, tvarkytis taip, kaip patiems norisi“, – sakė G.Zakšauskas.

Tvarkytis suskato 87 daugiabučių gyventojai

Vilius Šiliauskas

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

„Programa „Svajonių kiemas“ prasidėjo vasario mėnesį ir paskutiniai pareiškimai dalyvauti joje priimti liepos 16 dieną. Iš viso buvo pasirašytos sutartys su 87 daugiabučių atstovais.

59 namų gyventojai pateikė paraiškas sklypams aplink daugiabučius formuoti, 11 – techniniams projektams rengti, 17 – tvarkybos darbams atlikti. Iš viso savivaldybė tam numačiusi skirti 300 tūkstančių eurų.

Paskelbę projektą nesitikėjome tokio didelio gyventojų susidomėjimo, todėl rezultatai džiugina. Programą planuojame tęsti ir kitų metų pavasarį.

Programoje „Svajonių kiemas“ gali dalyvauti visi daugiabučiuose gyvenantys kauniečiai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.