Prieš popiežiaus vizitą valdininkai galvas suka net dėl gėlių

Kauniečiai jau pajuto, kad mieste prasideda pasirengimas popiežiaus Pranciškaus vizitui. Statybininkų pajėgos nukreiptos į tas vietas, kur rugsėjo pabaigoje lankysis Šventasis Tėvas. Kokie nepatogumai ir įdomybės mieste laukia jo vizito metu?

Santakos parke, kur Šv.Mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, rengiamasi sutikti popiežių Pranciškų.<br>G.Bitvinsko ir „AFP / „Scanpix“ nuotr.
Santakos parke, kur Šv.Mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, rengiamasi sutikti popiežių Pranciškų.<br>G.Bitvinsko ir „AFP / „Scanpix“ nuotr.
Santakos parke, kur Šv.Mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, rengiamasi sutikti popiežių Pranciškų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Santakos parke, kur Šv.Mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, rengiamasi sutikti popiežių Pranciškų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Santakos parke, kur Šv.Mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, rengiamasi sutikti popiežių Pranciškų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Santakos parke, kur Šv.Mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, rengiamasi sutikti popiežių Pranciškų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-08-14 12:08, atnaujinta 2018-08-14 12:29

Kaune intensyviai ruošiamasi rugsėjo 23 dieną vyksiančiam popiežiaus Pranciškaus vizitui. Iki to laiko stengiamasi baigti remontuoti kai kurias miesto gatves ir maldos namus, kur lankysis Šventasis Tėvas. Dėl to kai kurie kauniečiai nesulaukia žadėtų daugiabučių kiemų įvažų remonto darbų. Juk pajėgos sutelktos į būsimą pontifiko apsilankymą.

Bažnyčios ir miesto savivaldybės atstovai atskleidė detales, kaip vyksta pasirengimas svarbiam įvykiui, kaip rugsėjo 22 ir 23 dienomis turėtų elgtis miestiečiai bei svečiai.

Prieš 25 metus popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymu Kaune besirūpinę žmonės prisiminė, kad anuomet kelias dienas Kaune nebuvo prekiaujama alkoholiu, o popiežiui jokiu būdu nebuvo galima dovanoti rūtų.

Darbininkų sulauks vėliau

Kauniečiai pastebi, kad kai kuriose miesto vietose suintensyvėjo remonto darbai. Jie sparčiai vyksta Savanorių prospekte, taip pat senamiestyje, Nemuno krantinėje prie amfiteatro.

„Mums buvo žadėta, kad daugiabučio namo įvaža bus suremontuota šią vasarą, tačiau darbininkų nesulaukėme. Savivaldybės atstovai sakė, kad darbai bus padaryti vėliau, nes dabar darbininkai sutelkti tose miesto vietose, kur lankysis popiežius Pranciškus“, – pasakojo J.I.Kraševskio gatvės 30-ojo daugiabučio namo pirmininkas Gediminas Zakšauskas.

Gyventojai tokius paaiškinimus supranta, todėl ir patys domisi, kaip atrodys popiežiaus apsilankymas ir kas tuo metu vyks mieste.

Į Kauną vyks automobiliu

Popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė sakė, kad Kauną popiežius pasieks rugsėjo 23-iosios rytą. Iš Vilniaus jis atvyks automobilių kortežu ir į Kauno Santakos parką turėtų atvažiuoti 9 val. 20 min.

„Santakoje prie Šv.Jurgio bažnyčios popiežius persės į papamobilį ir, jeigu oro sąlygos leis, apie 20 minučių turėtų juo važinėti Santakoje, bendrauti su tikinčiaisiais“, – pasakojo vizito koordinatorė.

Šv.Mišios prasidės 10 valandą ir tęsis iki vidurdienio. 12 valandą bus kalbama Viešpaties angelo malda.

Tada popiežius išvyks į Rotušės aikštę, kur yra Kauno arkivyskupijos kurija. Pailsėjęs ir papietavęs Šventasis Tėvas papamobiliu vyks į Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką, kur susitiks su dvasininkais ir vienuoliais.

Bus du patikros punktai

V.Spangelevičiūtė-Kneižienė sakė, kad Kauno Santakos parkas lankytojams bus uždarytas dar rugsėjo 22 dieną. Taip daroma dėl saugumo. Taip pat Santakoje vyks liturginių apeigų repeticija.

„Santakoje bus įrengta ne tik pakyla su palapine popiežiui, bet ir atskira scena chorui. Jame giedos 250 žmonių iš visos Lietuvos. Specialiai susitikimui Kaune kompozitoriai kūrė mišias, jų dalys Santakoje šeštadienį ir bus repetuojamos“, – pasakojo vizito koordinatorė.

Rugsėjo 22-ąją prieš 24 val. Santakoje jau bus laukiama maldininkų. Tačiau manoma, kad dauguma žmonių į mišias pradės rinktis rugsėjo 23-iosios rytą.

„Prie Vytauto Didžiojo bažnyčios ir prie Kauno pilies bus įrengti du patikros punktai. Pats Santakos parkas bus suskirstytas į sektorius. Į vienus prašoma ateiti iki 5 val. 30 min., į kitus – iki 6 val. 30 min. Siekiame, kad būtų kuo mažiau grūsties“, – sakė V.Spangelevičiūtė-Kneižienė.

Nuo rugsėjo 23 dienos 8 val. ryto žmonės į Santakos parką nebus įleidžiami, bus ribojamas ir jų judėjimas pačiame parke, tačiau pasinaudoti tualetais galimybių bus. Nuo 8 val. prasidės liudijimai, giesmių giedojimas.

„Manoma, kad į Kaune vyksiančius susitikimus su popiežiumi susirinks apie 200 tūkstančių žmonių. 80 tūkstančių telpa Santakos parke. Tie, kurie nepateks į Santakos parką, viską galės matyti ir girdėti Rotušės aikštėje, Santakos prieigose, prie Kauno pilies ir prie Vytauto Didžiojo bažnyčios esančiuose amfiteatruose.

Ten bus įrengti ekranai, vaizdai įgarsinti“, – sakė V.Spangelevičiūtė-Kneižienė.

Kad mišių laukti būtų patogiau, žmonės galės atsinešti turistines kėdes, maisto, gaiviųjų gėrimų ar vandens plastikinėje taroje. Negalima turėti aštrių daiktų, didelių raktų ryšulių, metalinių vėliavų kotų, alkoholio.

Atsiuntė savo pageidavimus

Vizito koordinatorė atskleidė, kad iš anksto buvo gautas popiežiaus ir jį lydėsiančių asmenų pageidavimų sąrašas.

„Tačiau jokių ypatingų reikalavimų nebuvo. Nieko ypatingo nerašoma ir dėl maisto ar poilsio. Pabrėžiama, kad viskas turi būti kuklu“, – teigė V.Spangelevičiūtė-Kneižienė.

Vis dar nenuspręsta, kokiu papamobiliu Kaune važinės popiežius Pranciškus.

„Jų yra du. Manoma, kad vienas jų bus atgabentas iš Airijos, nes ten popiežius lankysis prieš vizitą į Lietuvą“, – sakė vizito koordinatorė.

Drauge su popiežiumi į Lietuvą atvyks ir 40 palydos narių bei apie 60 žurnalistų. Dalis jų lankysis tik Vilniuje, todėl Kaune nakvynės vietų ar kitų specialių paslaugų jiems nereikia. Žurnalistams bus įrengtas spaudos centras. Jis veiks Kauno arkivyskupijos kurijoje.

Skuba baigti remontą

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas sakė, kad įvairūs savivaldybės skyriai su Bažnyčios atstovais bei šalies Vadovybės apsaugos departamentu derina veiksmus, kad ir popiežiui bei jo palydai, ir žmonėms, kurie atvyks į susitikimą su Šventuoju Tėvu, kiltų kuo mažiau nepatogumų.

Rugsėjo 23 dieną popiežius ir jo palyda iš Vilniaus atvyks į Kauną automobilių kortežu. Jis Savanorių prospektu važiuos iki senamiesčio.

„Prospektas intensyviai remontuojamas, pagrindiniai darbai turi būti baigti iki rugsėjo pradžios. Gali likti nebaigtų tvarkyti šaligatvių atkarpų. Darbus atliekančios įmonės prašome, kad popiežiaus atvykimo metu prospekte nebūtų matyti žvyro ar statybinio laužo krūvų“, – sakė V.Šiliauskas.

Savanorių prospektas rugsėjo 23 dieną turėtų būti papuoštas gėlėmis. Kokias pirkti, svarsto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai. Didesnių pompastiškų puošmenų mieste neturėtų būti.

Taip pat iki rugsėjo pradžios turi būti išklota nauja asfalto danga Santakos parke ir Nemuno krantinėje prie amfiteatro. Šiose vietose bei Rotušės aikštėje bus pastatyta 360 kilnojamųjų tualetų. 60 iš jų bus skirti neįgaliesiems.

Klos specialią dangą

Santakos parke, kur vyks Šv.Mišios, bus įrengtos vietos tikintiesiems. Visa aikštė bus suskirstyta į sektorius. Tarp jų bus takai su atitvarais. Savivaldybė rūpinasi, kad atitvarai būtų išnuomoti ir sustatyti taip, kaip planuoja vizito organizatoriai.

Taip pat jau ieškoma specialios guminės dangos. Ji bus patiesta Santakoje toje vietoje, kur riedės papamobilis. Taip pat ir prezidentinėje zonoje, kur bus pastatytos kėdės.

„Tai speciali guminė danga su skylėmis, per kurią prasiskverbia žolė. Todėl ji tose vietose, kur bus danga, nenukentės“, – sakė V.Šiliauskas.

Santakos parke bus ir medikų palapinė, budės greitosios pagalbos automobiliai.

Galės nakvoti mokyklose

Žmonių, atvyksiančių į Kauną susitikti su popiežiumi, laukiama jau 22 dienos vakare. Todėl jau 22 dienos vakare ir 23 dieną bus ribojamas automobilių eismas senamiestyje bei miesto centre. Iš kitų miestų automobiliais atvyksiantys žmonės juos taip pat greičiausiai turės palikti miesto pakraštyje, iki senamiesčio bus vežami autobusais.

„Visus žmones į Santakos parką kviečiame atvykti viešuoju transportu.

Troleibusų ir autobusų važinės daugiau nei įprastai. Taip pat nuo geležinkelio ir autobusų stočių iki senamiesčio kursuos specialūs greitieji autobusai. Viešasis transportas rugsėjo 23 dieną bus nemokamas“, – sakė V.Šiliauskas.

Kauno svečiai, jeigu reikės, galės nakvoti, nusiprausti miesto centre ir senamiestyje esančiose mokyklose.

Miesto savivaldybės atstovai rūpinsis, kad apie popiežiaus vizitą miestiečius pasiektų vis daugiau informacijos. Informacija bus teikiama miesto viešajame transporte, stotelėse.

Iki popiežiaus vizito skubama suremontuoti ir Šv.Jurgio bažnyčią prie Santakos parko bei Arkikatedrą baziliką.

Kokių nors specialių apribojimų mieste dėl alkoholio pardavimo bent kol kas neplanuojama.

V.Šiliauskas sakė, kad Kaunui popiežiaus vizitas kainuos apie 163 tūkst. eurų: 62 tūkst. – atitvarai Santakos parke, 51 tūkst. – speciali danga papamobiliui ir prezidentinei zonai, 50 tūkst. – laikinieji tualetai. Dar 160 tūkst. eurų Kaunui planuoja skirti šalies Vyriausybė.

Draudė alkoholio prekybą ir rūtas

Kęstutis Ignatavičius

Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Kaune koordinatorius

„1993 metų rugsėjo 6 dieną Kaune lankęsis popiežius Jonas Paulius II lankėsi keliose vietose. Atskridęs iš Vilniaus į Kauno oro uostą jis persėdo į limuziną. Kauno Santakoje įsėdo į papamobilį ir vyko į parką pas susirinkusiuosius. Šv.Mišios prasidėjo 9 valandą. Vėliau popiežius keliavo į Kauno arkivyskupijos kuriją susitikti su Lietuvos vyskupų konferencija, papietauti ir pailsėti.

Toliau Šventasis Tėvas turėjo per Rotušės aikštę važiuoti į Arkikatedrą baziliką, pasimelsti tuščiuose maldos namuose. Kadangi oras buvo geras, jis nusprendė pasivaikščioti. Taip sukėlė rūpesčių apsaugos darbuotojams.

Iš Arkikatedros Jonas Paulius II papamobiliu išvažiavo į S.Dariaus ir S.Girėno stadioną susitikti su jaunimu. Stadione susirinko apie 30 tūkstančių žmonių.

Pasirengimas Jono Pauliaus II vizitui prasidėjo likus metams iki jo apsilankymo Lietuvoje. Vatikano atstovai parinko vizito vietas, labiausiai tiko Santakos parkas. Tada jo vidury dar augo medžiai, nebuvo jokių kalnelių, o ir miesto gatvės nebuvo suremontuotos. S.Dariaus ir S.Girėno stadione reikėjo įrengti specialią pakylą, pakloti plastikinę veją. Ji atkeliavo iš Latvijos.

Jono Pauliaus II vizito Kaune organizacinis komitetas anuomet kreipėsi į gyventojus, kad jie mieste palaikytų švarą, nes dėl transporto apribojimų dvi dienas nedirbo miesto komunalinės tarnybos.

Rugsėjo 5–7 dienomis visoms prekybos ir maitinimo įmonėms buvo draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, valgomaisiais ledais, nes buvo abejojama jų kokybe, cukraus vata, namų gamybos saldainiais ir gaminiais su kremu. Taip buvo siekiama išvengti apsinuodijimo greitai gendančiais produktais.

Į Kauną atskridusiam popiežiui reikėjo įteikti gėlių puokštę. Iš anksto buvo žinoma, kad Jonas Paulius II alergiškas rūtoms, todėl buvo prašoma nedovanoti šių gėlių. Puokštė buvo sukurta iš rugių varpų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.