Palaimino darbus Kaune, kurių nereikėjo – kai kam teko raudonuoti

Viename Laisvės alėjos kiemų buvo planuojama nugriauti gyventojo neva nelegaliai pastatytą pavėsinę, tačiau atriedėjusį ekskavatorių teko sustabdyti. Miesto tvarkdariai ne pirmą kartą palaimino darbus, kurių imtis visai nereikėjo.

Laisvės alėjos kieme pastatytą ir įvairiomis senienomis papuoštą pavėsinę savivaldybės atstovai buvo pasiryžę nugriauti, tačiau to padaryti nepavyko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjos kieme pastatytą ir įvairiomis senienomis papuoštą pavėsinę savivaldybės atstovai buvo pasiryžę nugriauti, tačiau to padaryti nepavyko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pavėsinės statytojas T.Ismailovas (dešinėje) parodė Miesto tvarkymo skyriaus atstovui A.Sadauskui dokumentus, apie kuriuos savivaldybė nieko nežinojo.
Pavėsinės statytojas T.Ismailovas (dešinėje) parodė Miesto tvarkymo skyriaus atstovui A.Sadauskui dokumentus, apie kuriuos savivaldybė nieko nežinojo.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Sep 9, 2018, 12:25 PM

Tvarkant Kauną kartais kyla ir kreivą šypseną keliančių situacijų. Vieno Laisvės alėjos kiemo kaimynai nesutaria dėl čia pastatytos pavėsinės. Vieni ją gina, kiti nori, kad statinys būtų nugriautas.

Į šį kiemą rugsėjo 4-ąją net buvo atvairuota sunkiasvorė technika, buvo užsimota kuo skubiau vykdyti Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus nurodymą pavėsinę nugriauti. Susirinkusiems teko išsiskirstyti, nes savivaldybė iš anksto nesugebėjo sužinoti kai kurių svarbių aplinkybių.

Šią savaitę miesto tvarkdariai atliko ir dar vieną švarinimo akciją – uždažė požeminėje perėjoje buvusius gatvės meno kūrinius ir dėl to sulaukė ir pasipiktinimo, ir pašaipų.

Kiemą prižiūri savaip

Laisvės alėjoje 27 numeriu pažymėto ir greta esančių pastatų kieme jau daugiau kaip 10 metų vis atsiranda keistų kūrinių.

Čia stovi pavėsinė, apkarstyta vežimo ratais, gėlių vazonais, įvairiais niekniekiais.

Ant jos viršaus pritaisytas kario su šautuvu biustas. Taip savitai kiemą puoselėja čia pat gyvenantis kaunietis Teodoras Ismailovas.

Vyras pasakojo, kad kai atsikraustė gyventi, kiemas buvo apleistas, kerojo šabakštynai. Todėl 2006 metais jis juos iškirto, atgabeno ir pastatė pavėsinę.

Nuo to laiko ant jos ir aplink vis atsiranda kokių nors daiktų, kurie kiemą pavertė keista oaze.

Senbuviai gyventojai pavėsinėje mėgsta ilsėtis, bendrauti. Užsukę turistai nustemba pamatę savotišką kauniečio kūrybą.

Atvairavo net ekskavatorių

Tačiau antradienį į kiemą sugužėjo neeilinės pajėgos. Atvyko savivaldybės atstovas, įmonė „Kauno švara“ atsiuntė darbininkus ir ekskavatorių, prisistatė viešosios tvarkos darbuotojai. Susibūrimą stebėjo antstolė. Į kiemą išėjo ir T.Ismailovas bei jo atstovas teisininkas Dainius Povilaitis.

Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Sadauskas sakė, kad savivaldybė yra gavusi kelių šio kiemo pastatų savininkų prašymus griauti nelegalų statinį – pavėsinę.

T.Ismailovui jis parodė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus raštą, kuriame parašyta, kad 2017 metų birželio mėnesį miesto tarybos sprendimu „Kauno švara“ įpareigota nugriauti savavališkai pastatytą statinį – pavėsinę, esančią prie Laisvės alėjos 27-ojo namo.

Vieno iš pavėsine nepatenkintų kauniečių atstovas – advokatas Rinaldas Viliušis sakė, jog jis ir jo atstovaujami asmenys tik nori, kad būtų laikomasi įstatymų, kad nelegalus, be jokių leidimų valstybinėje žemėje pastatytas statinys būtų nugriautas.

Pateikė savo dokumentus

T.Ismailovas išdėstė savo poziciją, ji susirinkusiems buvo netikėta.

„Kiemas priklauso visiems aplink jį esantiems pastatams.

Aš su kaimynais jį tvarkau jau daugiau kaip 10 metų. Turiu kaimynų pasirašytą raštą, kad esu neoficialus šio kiemo komendantas. Visi mano veikla buvo patenkinti. Bet prieš dvejus metus čia turto įsigijo kelis asmenys. Nuo tada prasidėjo konfliktas“, – sakė T.Ismailovas ir išsitraukė dokumentus.

Kaunietis parodė raštą, kad 2018 metų sausį iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) 10 metų išsinuomojo sklypą, esantį Laisvės alėjoje 27.

„2018 metų sausį čia lankėsi Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento atstovas. Jis nustatė, kad statinys yra laikinas, todėl jam jokių leidimų nereikia, pažeidimų nerasta“, – dokumentus rodė T.Ismailovas.

Turės spręsti teismas?

Pamatęs šiuos dokumentus savivaldybės atstovas A.Sadauskas sutriko.

„T.Ismailovas turi savo dokumentus pateikti savivaldybei. Tada spręsime, ką daryti toliau“, – sakė A.Sadauskas.

Įmonės „Kauno švara“ meistras technologas Gediminas Barkauskas savo darbininkui liepė išvairuoti iš kiemo ekskavatorių. Išvalyti kiemo šį kartą nepavyko.

Pavėsinę pastačiusio gyventojo atstovas teisininkas D.Povilaitis sakė, jog savivaldybė pati kalta, kad nesugebėjo gauti dokumentų iš NŽT ar T.Ismailovo.

„Tokį kaimynų konfliktą civiline tvarka turi spręsti teismas. Todėl labai keista, kad savivaldybė nesigilino į situaciją, nepasivargino gauti dokumentų, užsimojo griauti tai, ko teisiškai daryti negali“, – nekasdienę situaciją pakomentavo teisininkas.

Atsiprašinėti tenka ne pirmą kartą

Šią savaitę bendrovės „Abtech“, kurią pasamdė savivaldybės įmonė „Kauno švara“, darbininkai, tvarkydami Savanorių prospekte, ties Žemaičių gatvės viešojo transporto stotele, esančią požeminę perėją nušveitė menininkų Tado Šimkaus ir Žygimanto Amelyno ten sukurtus kūrinius.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A.Pakalniškis viešai teisinosi, kad įvyko apmaudi klaida, kad persistengė darbus vykdžiusi įmonė, turėjusi nuvalyti požeminės perėjos išorę.

Savivaldybė svetainėje net įkėlė vaizdo įrašą su atsiprašymu. Filmuke A.Pakalniškis tam pačiam „Kauno švaros“ atstovui G.Barkauskui įteikė knygą apie Kauno gatvės meną.

„Įvyko apmaudi klaida. Už tai prisiimu visą atsakomybę ir menininkų atsiprašau“, – sakė A.Pakalniškis.

Jis teigė, kad menininkams pasiūlys sukurti kitą darbą, už tai mokės uoliuosius darbininkus samdžiusi įmonė.

Pernai vasarą panaši istorija nutiko kitam menininkui – Timotiejui Norvilai. Jis ant pėsčiųjų tilto į Nemuno salą atramų piešė du piešinius – „Skėtį“ ir „Dangaus gabalėlį“.

Nors darbai buvo suderinti su savivaldybe, gauti visi leidimai, įmonės „Kauno tiltai“ darbininkai tada pradėtus darbus taip pat uždažė ir vėliau atsiprašinėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.