Gintautas Natkevičius apie popiežiaus vizitą Kaune: "Daug metų dėl to skaudėjo širdį"

Po dviejų savaičių popiežius Pranciškus apsilankys Kaune. Kokiomis gatvėmis jis važiuos? Kokį pirmą įspūdį susidarys apie miestą? Architektas Gintautas Natkevičius įsitikinęs, kad kelyje, kuriuo keliaus popiežius, yra ir balagano, ir vietų, dėl kurių ne gėda.

Prie Savanorių ir P.Lukšio gatvės sankryžos stovi didžiulis gerokai apleistas Kalniečių prekybos centro kompleksas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie Savanorių ir P.Lukšio gatvės sankryžos stovi didžiulis gerokai apleistas Kalniečių prekybos centro kompleksas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus dailės akademija jau 20 metų nepasirūpina A.Galdiko namu.
Vilniaus dailės akademija jau 20 metų nepasirūpina A.Galdiko namu.
Kompensuoti nemalonų vaizdą Savanorių prospekto gale turėtų toliau besidriekiantys stikliniai modernūs pastatai, kuriuose įsikūrę bankai, įvairios įstaigos ir kavinės.
Kompensuoti nemalonų vaizdą Savanorių prospekto gale turėtų toliau besidriekiantys stikliniai modernūs pastatai, kuriuose įsikūrę bankai, įvairios įstaigos ir kavinės.
Nuo Savanorių kalno atsiveria miesto centro, senamiesčio vaizdas su pastatų stogais.
Nuo Savanorių kalno atsiveria miesto centro, senamiesčio vaizdas su pastatų stogais.
Tvarkomas Santakos parkas iki popiežiaus vizito taip pat turėtų pagražėti. Čia atnaujinami takai, jau atvežti nauji mediniai parko suolai su atkaltėmis.
Tvarkomas Santakos parkas iki popiežiaus vizito taip pat turėtų pagražėti. Čia atnaujinami takai, jau atvežti nauji mediniai parko suolai su atkaltėmis.
Važiuodamas Savanorių prospektu popiežius akies krašteliu tarp namų turės galimybę pamatyti Prisikėlimo bažnyčią.
Važiuodamas Savanorių prospektu popiežius akies krašteliu tarp namų turės galimybę pamatyti Prisikėlimo bažnyčią.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 10:28 AM, atnaujinta Sep 21, 2018, 10:29 AM

Pasiruošimas Šventojo Tėvo vizitui Kaune, kuris vyks rugsėjo 23 dieną, įsibėgėjęs. Sparčiai tvarkomas Savanorių prospektas, kuriuo popiežius ir jo palydos automobilių kortežas važiuos iki Kauno pilies. Skubiai baigiami tiesti ir nauji takai Santakos parke, kuriais popiežius turėtų riedėti papamobiliu.

Popiežiaus kelyje Kaune lauks kontrastai – greta modernių pastatų styro vaiduokliai.

Architektas G.Natkevičius mano, kad šis vizitas – puiki proga patiems apsidairyti savo mieste, įvertinti trūkumus ir juos taisyti.

Riedės ilgiausia gatve

Rugsėjo 23-iosios rytą popiežius Pranciškus į Kauną iš Vilniaus atvyks automobiliu su palyda. Į miestą įvažiuos Savanorių prospektu – ilgiausia, 7,61 kilometro ilgio, gatve.

Iš jo suks į Šv.Gertrūdos gatvę ir ja vyks iki Jonavos gatvės žiedo. Iš jo kortežas važiuos Kauno pilies automobilių stovėjimo aikštelės link.

Aikštelėje Šventasis Tėvas turėtų persėsti į papamobilį. Juo riedės Santakos parką juosiančiu taku. Apsukęs ratą aplink Santaką į ją įvažiuos iš Nemuno krantinės pusės. Čia 10 valandą prasidės šventos mišios.

Vėliau, po pietų, popiežius Pranciškus ir vėl papamobiliu turėtų pajudėti iš Kauno arkivyskupijos kurijos per Rotušės aikštę iki Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos. Čia vyks susitikimai su kunigais, vienuoliais, pašvęstaisiais, seminaristais.

Atsivers ir Kauno gėda

Kokį įspūdį apie miestą susidarys popiežius ir jo palyda?

Vos įvažiavus į Savanorių prospektą pasitiks normalaus nedidelio miesto vaizdas – abipus prospekto stovintys pastatai ir parduotuvės.

Tačiau artėjant prie Savanorių ir P.Lukšio gatvės sankryžos atsivers kitokie pastatai.

Čia stovi didžiulis prekybos centro kompleksas. Prieš kelis dešimtmečius jis buvo išskaidytas dalimis ir privatizuotas. Didesnėje pastato dalyje įsikūrusios įvairios parduotuvės. Tačiau vidurinė dalis apleista, griūvančios sienos ir tuščių langų ertmės uždengtos bet kaip. Ant vaiduoklio jau užaugę medžiai.

„Šioje vietoje kiekvieną dieną laukiu keleivių, todėl ir pastatą matau kasdien. Jis – Kauno gėda. Tiesiog neįtikėtina, kad jo niekas netvarko. Manau, kad tokio baisaus vaizdo nepavyks išvengti ir popiežiaus akims“, – sakė taksi automobilį vairuojantis kaunietis Antanas Brazaitis.

Akį džiugins gražūs vaizdai

Kompensuoti šį nemalonų vaizdą turėtų toliau besidriekiantys stikliniai modernūs pastatai, kuriuose įsikūrę bankai ir kavinės.

Greta – įėjimas į neseniai atnaujintą Kalniečių parką. Ši Savanorių prospekto vieta jau panaši į šiuolaikinį ir prižiūrimą miestą.

Prospekte gyvenančios kaunietės Ernesta Kucuk ir Aurelija Vaikasienė pasakojo, kad pačios ruošiasi vykti į Santaką, dalyvaus mišiose.

„Laukdamos šio įvykio taip pat dairomės po miestą. Savanorių prospektas sparčiai atnaujinamas, todėl gėdos dėl miesto neturėtų būti. Tiesa, keli pastatai vis dėlto dar labai apleisti ir juos būtų gerai bent jau uždengti“, – sakė E.Kucuk.

Vaiduoklių nepastebės?

Vienas tokių neprižiūrimų pastatų yra ir prospekto viduryje. Tai – tarpukariu statytas ir jau kelis dešimtmečius apleistas „Dainos“ kino teatras. Dėmesį nuo jo greičiausiai bus galima nukreipti, nes pavažiavus šiek tiek toliau tarp namų matyti Prisikėlimo bažnyčios bokštas.

Tai puiki proga papasakoti miesto svečiams, kad ši šventovė tarpukariu buvo statoma už visos tautos pinigus, kad sovietmečiu tapo susidorojimo su Bažnyčia simboliu ir buvo paversta gamykla, o dabar vėl tarnauja tikintiesiems.

Pasakojant šią istoriją greičiausiai pavyks pralėkti pro dar vieną miesto gėdą, griūvantį paveldo objektą – buvusį Lietuvos dailininko Adomo Galdiko namą.

Tiems, kurie popiežiui pasakos apie Kauną, greičiausiai turėtų būti nemalonu pripažinti, kad kadaise dailus mūrinis namas priklausė garsiam tarpukario dailininkui, o dabar yra menininkų – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto – žinioje.

Menininkai jau 20 metų nesugeba pasirūpinti savo turtu.

Gatvė priklausė bažnyčiai

Pasiekus prospekto estakadą nuo jos atsiveria gražus miesto centro, senamiesčio vaizdas su raudonais pastatų stogais, kyšo apvalus Kauno valstybinės filharmonijos pastato kupolas.

Besigrožint šiais vaizdais netrukus jau ir Šv.Gertrūdos gatvė su savita savo dvasia.

Čia sumišę įvairių laikų pastatai, bet greičiausiai būtų įdomu sužinoti, kad ankstyviausios istorinės archyvinės žinios apie šią teritoriją siekia XVI amžių. Tuo metu kaunietė Barbora Juškienė padovanojo jai priklausančius daržus ir pievas Kauno miesto parapinės bažnyčios Švč.Trejybės altoriui. Parapinė bažnyčia, o dabar Arkikatedra bazilika, šią žemę valdė ilgiau nei 300 metų.

Iki pat bažnytinės nuosavybės panaikinimo XIX amžiaus viduryje čia buvusius daržus bažnyčia nuomojo miestiečiams, todėl reguliarus užstatymas nesusiformavo.

Šv.Gertrūdos gatvės pavadinimas Kauno magistrato aktuose minimas jau nuo XVII amžiaus kaip kelias į Šv.Gertrūdos bažnyčią. Visai netoli Laisvės alėjos kiemuose esanti gotikinė Šv.Gertrūdos bažnyčia yra viena gražiausių mieste, bet jos lankymas popiežiaus dienotvarkėje nenumatytas.

Todėl važiuojant šventosios garbei pavadinta gatve ir pasiekus sutvarkytą gražiomis smilgomis apsodintą Jonavos gatvės žiedą svečiams beliks nuriedėti iki Kauno pilies ir Santakos parko.

Stogą remontuos skubiai

Jau nuo čia esančios automobilių stovėjimo aikštelės galima apžvelgti Kauno pilį, kuri yra greta Santakos parko.

Tačiau į akis krinta viena negraži detalė. Didžiosios dalies pilies pastatų stogų danga pakeista. Tačiau ant vieno mažesnio bokšto matyti atplyšęs senos skardos lakštas, visas mažojo bokšto stogas taip pat nubrizgęs.

Kauno miesto muziejaus Pilies ekspozicijos direktorius Paulius Stanišauskas sakė, kad šiais metais pilies stogo danga pradėta keisti, bet darbai dar nebaigti.

„Senos skardos lakštą vėjas nuplėšė visai neseniai. Tai būtinai sutvarkysime, patys lipsime ant stogo ir tvirtinsime skardą. O visus stogus baigsime naujai dengti šiais metais ar kitų metų pradžioje“, – sakė P.Stanišauskas.

Apžiūrės Rotušės aikštę

Tvarkomas Santakos parkas iki popiežiaus vizito taip pat turėtų pagražėti. Čia atnaujinami takai, jau atvežti nauji mediniai parko suolai su atkaltėmis.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas sakė, kad bent jau takai bus išasfaltuoti iki rugsėjo 14 dienos. Iki popiežiaus vizito stengiamasi baigti atnaujinti ir Savanorių prospektą.

„Gali likti tik atkarpos nenutiestų šaligatvių. Bet darbus atliekančios įmonės prašome, kad iki Šventojo Tėvo atvykimo prie prospekto neliktų kokių nors žvyro krūvų ar statybinių šiukšlių“, – sakė V.Šiliauskas.

Likus savaitei iki svarbaus vizito bus apžiūrėta ir Rotušės aikštė.

„Ne paslaptis, kad aikštės grindinys vietomis vis išbyra, todėl jo trinkelės bus paremontuotos“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Gražina ir kurijos aplinką

Kauno arkivyskupijos kurijos atstovas Darius Chmieliauskas sakė, kad pasirengimo priimti popiežių darbai vyksta ir kurijoje.

Kurijos kieme trinkelėmis grindžiama nauja aikštelė. Remontuojamas pastato, skirto dvasininkų profesūrai, stogas. Ši teritorija yra už Popiežiaus kalnelio, kur 1993 metais mišias laikė popiežius Jonas Paulius II, todėl puikai visiems matoma.

„Prieš vizitą pas mus ne kartą lankėsi Vatikano atstovai, apžiūrinėjo miestą ir kuriją. Mes gražiname savo aplinką. Miesto atstovai žada, kad suplanuoti darbai bus baigti ir raudonuoti dėl to, kad kur nors tvyro netvarka, neteks“, – sakė D.Chmieliauskas.

Vizito dienotvarkė jau žinoma

Rugsėjo 23 dieną 8 val. 15 min. popiežius Pranciškus automobiliu iš Vilniaus išvyks į Kauną.

Kaune esančią automobilių stovėjimo aikštę prie Kauno pilies turėtų pasiekti 9 val. 20 min. ir papamobiliu važiuos Santakos parko takais, pasieks specialiai prie popiežiaus kalnelio pastatytą sceną.

Šventos mišios Santakos parke prasidės 10 val.

12 val. 35 min. – pietūs su vyskupais Kauno arkivyskupijos kurijoje Rotušės aikštėje.

14 val. 20 min. papamobiliu Šventasis Tėvas pajudės per aikštę iki Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos, kur 15 val. susitiks ir melsis su kunigais, vienuoliais, pašvęstaisiais, seminaristais.

Tikintieji Santakos parke laukiami iki rugsėjo 23 dienos 8 valandos ryto.

Nuo 13 val. 30 min. iki 14 val. 20 min. – Rotušės aikštėje ir prie Arkikatedros bazilikos, kur popiežius važiuos papamobiliu.

Tie, kurie neturi kvietimų į mišias, visus renginius ir susitikimus galės stebėti Santakos parko prieigose ir Rotušės aikštėje įrengtuose ekranuose.

Galimybė įvertinti, ką turime ir ko trūksta

Gintautas Natkevičius

Architektas

„Manau, kad popiežiui, kuris bendraus su tauta, miesto vaizdai nebus labai svarbūs. Jam greičiausiai bus svarbiau bendravimas su žmonėmis ir patiriamos emocijos. O kauniečiai sugeba dalintis geromis emocijomis, todėl ir įspūdis apie mūsų žmones turėtų likti geras.

Tačiau šis vizitas yra tinkama proga mums patiems sustoti, apžvelgti miestą ir įvertinti, kokią situaciją turime.

Daug metų man skaudėjo širdį, kad miestas nevalyvas. Prie tokio nevalyvumo, lyg prie kasdien naudojamo unitazo nuskeltu kampu, galima priprasti. Jį labiau galėdavo pastebėti ne Kaune gyvenantys žmonės. Puiku, kad per šią vasarą tokio nevalyvumo neliko daugelyje miesto vietų.

Savanorių prospektas – viena tokių arterijų. Pati gatvė tvarkoma. Gaila, kad daug metų nebuvo koncepcijos, kaip turėtų atrodyti jos visuma. Prospekte buvo leidžiama statyti ką ir kaip nori. Dabar turime to pasekmes. Prospektas atrodo lyg balaganas. Vis dėlto pamažu ir čia formuojasi daugiaaukščių modernių pastatų salos.

Šv.Gertrūdos gatvei sutvarkyti pritrūko laiko. Jos pokyčiai laukia ateityje, žinau, kad pajudės apleistų pastatų pertvarkos ir atnaujinimo darbai.

Jonavos gatvės žiedą vertinu puikiai – jis patogus ir tvarkingas.

Bet pagirti noriu ne tik savivaldybės atstovus. Prie miesto pagražinimo prisideda ir privatūs asmenys. Prieš 2 metus žvalgantis į senamiesčio stogus dauguma jų buvo blogos būklės. Dabar didesnė dalis – atnaujinti.

Sveikintina būtų, jei verslininkai bent danga pridengtų jiems priklausančius pastatus, kaip padarė Žydų ligoninės prie Kauno pilies ar pastato prie Šv.Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankryžos savininkai.

Įvertinus, ką turime ir ko trūksta, yra puiki proga keisti miesto veidą pirmiausia tose vietose, kurios atrodo prasčiausiai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.