Gyventojai pagadino kraują Vilniaus valdžiai – dabar jai teks verstis per galvą dėl savo įžūlumo

Vilniaus Lazdynų mikrorajone esančio „Gudelių šilo“ kvartalo gyventojai įrodė savo tiesą, kad greta jų namų augantys medžiai – brandus miškas, o ne netvarkingas jaunuolynas.

„Gudelių šilo“ kvartale stovi 7 namai.<br>V.Balkūno nuotr.
„Gudelių šilo“ kvartale stovi 7 namai.<br>V.Balkūno nuotr.
„Gudelių šilo“ kvartale stovi 7 namai.<br>V.Balkūno nuotr.
„Gudelių šilo“ kvartale stovi 7 namai.<br>V.Balkūno nuotr.
„Gudelių šilo“ kvartale stovi 7 namai.<br>V.Balkūno nuotr.
„Gudelių šilo“ kvartale stovi 7 namai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-10-09 20:35

Tai – esminis svertas, dėl ko šioje teritorijoje negali būti pradėtos statybos. O jos, „Gudelių šilo“ bendrijos pirmininko Simo Palčiausko teigimu, jau buvo numatytos. Pasak pašnekovo, dėl numatytų statybų turėjo būti iškirsta apie 0,2 ha miško.

„Mūsų kvartale tarp miško stovi 7 namai. Aplink – miškas. Išorėje nėra kur daugiau statyti mašinų, o kadangi auga miškas – net ir įrengti naujų aikštelių nėra kur. Prie naujo daugiabučio nebus kur įrengti vaikų žaidimo aikštelės, – dar iki Valstybinės miškų tarnybos sprendimo lrytas.lt kalbėjo S.Palčiauskas. – Dviem namams palei nosį pastatys naują daugiabutį“.

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė lrytas.lt teigė, jog negalima tvirtinti, kad sklype garantuotai iškiltų daugiabutis. Anot pašnekovės, tai būtų logiška, nes aplinkui jau stovi daugiabučiai, bet, kadangi sklypas dar nesuformuotas, nenurodyta ir jo paskirtis.

Tačiau S.Palčiauskui tokios kalbos mažų mažiausiai keistos: „Projektą rengusios „Idea urbana“ atsiųstame laiške aiškiai nurodyta, kad formuojamas daugiabučių ir bendrabučių paskirties sklypas“.

Įrodinėjo, kad miškas yra miškas​

„Gudelių šilo“ kvartalas, kuriame yra 7 daugiabučiai namai su 282 butais, buvo pastatytas pagal 2006 metais patvirtintą detalųjį planą.

Apie tai, kad savivaldybė ėmė keisti „Gudelių šilo“ detalųjį planą vardan to, kad čia būtų atstatyta žemės nuosavybė, gyventojai sužinojo šių metų pradžioje.

Jei gyventojai nebūtų sukrutę, greičiausiai kaimynystėje iškiltų dar vienas daugiabutis.

Argumentai, kad profesionalūs miškininkai nustatė, jog statyboms numatytame plote auga miškas su iki 24 metrų aukščio ir iki 65 metų amžiaus medžiais, savivaldybei, anot S.Palčiausko, nepasirodė svarūs.

„Savivaldybė ir projekto rengėjai „Idea urbana“ gyventojus mėgino įtikinti, kad apytiksliai 0,2 ha teritorija – netvarkingas jaunuolynas“, – prisiminė pašnekovas.

Vis dėlto bendruomenė pasiekė, jog ne tik jų samdytas privatus miškininkas, bet ir Valstybinė miškų tarnyba teritoriją pripažintų mišku.

Kaip lrytas.lt teigė tarnybos Miškų kadastro skyriaus vedėjas Ričardas Beniušis, jau kitą savaitę daug aistrų kėlusi teritorija bus įrašyta į valstybinį miškų kadastrą. „Tai – labai didelė apsauga“, – teigė R.Beniušis.

Nacionalionės žemės tarnybos l. e. p. Vilniaus miesto skyriaus vedėjo pavaduotojas Mindaugas Joteika lrytas.lt aiškino, jog teritorijos, valstybiname miškų kadastre įregistruotos kaip valstybinės reikšmės miškas, paskirtis gali būti tik miškų ūkio ir ji gali būti naudojama miškų ūkio veiklai vykdyti.

„Daugiabučius gyvenamuosius namus galima statyti tik kitos paskirties, daugiabučių gyvenamųjų namų ir bendrabučių teritorijos naudojimo būdo žemės sklypuose. Jeigu yra pradėta žemės sklypo formavimo procedūra, paaiškėjus, kad nurodyta teritorija nebeatitinka formuojamo sklypo naudojimo paskirties, sklypo formavimo procedūra turėtų būti nutraukta“, – kalbėjo M.Joteika.

Savivaldybei – nauji rūpesčiai

Vadinasi, savivaldybei teks ieškoti naujos laisvos, dar neužstatytos žemės, kurią galėtų grąžinti to laukiantiems savininkams.

„Savivaldybė laisvą neužstatytą žemę privalo suformuoti sklypais ir perduoti Nacionalinei žemės tarnybai, kur eilėje laukia 4 tūkst. pretendentų, kurių žemė Vilniaus mieste užstatyta. Mus Vyriausybė įpareigojo iki 2019 m. suplanuoti visas laisvas neužstatytas teritorijas“, – aiškino savivaldybės atstovė R.Rudukienė.

Tik – bėda – tokių teritorijų stinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.