Tarp kitko. Ant kalno mūrai? Baikit, prieplauka

Keturiolika mėnesių projektą „Žvėryno panoramos“ sostinės Siesikų gatvėje armija specialistų svarstė, derino, tikrino. Galvą suko Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Miesto planavimo ir plėtros komitetas, savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentas, Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba.

 I.Junčienė.
 I.Junčienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 7:59 AM

Valdininkai įvertino kalnus jų pačių sudarytų dokumentų ir brėžinių, studijų ir analizių rezultatus, ekspertų rekomendacijas, kol galiausiai išdavė statybos leidimą.

Bet šiandien toks leidimas nieko nereiškia, jei tik atsiranda nors vienas numatomomis statybomis dėl kokių nors, greičiausiai asmeninių, priežasčių nepatenkintas asmuo, lyg tyčia turintis įtakingą užnugarį. Susikombinuoti, kad statybų leidimas virstų neteisėtu, pasirodo, visai įmanoma. Kaip tai padaryti – tik išsilavinimo ir improvizacijos reikalas.

Šį kartą pasielgta itin kūrybiškai. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) nutarė, kad Siesikų gatvėje vieta tinkama tik upės uostui arba pakrantės parkui – mat ši teritorija patenka į gamtinio karkaso ir urbanizuotų teritorijų Neries pakrantės, pašlaitės ir paslėnių pagrindinėje miesto dalyje sąveikos zoną.

Kitaip sakant, Šeškinėje saugokime Nerį! Nors šį mikrorajoną ir upę skiria keli kilometrai.

Pagal tokią VTPSI logiką, gali neiškilti ir užkeiktasis nacionalinis stadionas, mat jis būtų toje pačioje zonoje.

Juk inspektoriai ant kalno mato ne stadioną, bet uostą.

Ir nors Vilniaus miesto teritorijos bendrajame plane (BP) numatyta, kad jei rastųsi neatitikimų tarp papildomų brėžinių, reikia vadovautis pagrindiniu, improvizacijos meistrams tai negalioja. Jie knygas geba skaityti ir nuo pabaigos savaip padėliodami siužetą.

Įdomu, ar tokiu pat principu – kūrybiškai pažvelgdami į BP, statybų inspektoriai visus „pakrantės, pašlaitės ir paslėnių zonoje“ išduotus statybos leidimus paskelbs neteisėtais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.