Išskirtiniai daugiabučių kiemai: naujakuriai bus maloniai nustebinti

Naujus namus besirenkančiam žmogui pirmasis įspūdis apie būstą ima formuotis vos įžengus į jo kiemą. Aplinka teikia didelę reikšmę ir gyvenimo kokybei, kuriai užtikrinti nebeužtenka automobilio stovėjimo vietos turėjimo – šiuolaikiniam daugiabučio gyventojui norisi reprezentatyvaus, sutvarkyto kiemo, kuriame galėtų saugiai ir jaukiai leisti laiką. Pasikeitę gyventojų poreikiai bei naujų būstų statytojų tarpe vyraujanti konkurencija padiktuoja išskirtinius kiemų projektavimo sprendimus.

Naujus namus besirenkančiam žmogui pirmasis įspūdis apie būstą ima formuotis vos įžengus į jo kiemą.<br>vizualizacija
Naujus namus besirenkančiam žmogui pirmasis įspūdis apie būstą ima formuotis vos įžengus į jo kiemą.<br>vizualizacija
Linkmenų ežerai.<br>vizualizacija
Linkmenų ežerai.<br>vizualizacija
Linkmenų ežerai.<br>vizualizacija
Linkmenų ežerai.<br>vizualizacija
Žvėryno panoramos.<br>vizualizacija
Žvėryno panoramos.<br>vizualizacija
Žvėryno panoramos.<br>vizualizacija
Žvėryno panoramos.<br>vizualizacija
Žvėryno panoramos.<br>vizualizacija
Žvėryno panoramos.<br>vizualizacija
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 10:47 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 11:02 AM

Kieme tarsi parke

Bene labiausiai miesto žmogus yra išsiilgęs gamtos, todėl svarbu jam suteikti nors ir nedidelę oazę poilsiui gryname ore. „Mieste gyvenančiam žmogui daugiabučio aplinka yra jo „artimiausia gamta“ už būsto durų, sutinkanti grįžtantį ir išlydinti išeinantį gyventoją“, – teigė kraštovaizdžio architektų kompanijai „Terra Firma“ vadovaujanti Ramunė Sanderson. Moteris tikino, kad stiprus žmogaus ryšys su gamta mūsų kultūrai būdingas jau nuo seno, o jo stoka gali pakenkti tiek psichinei, tiek fizinei sveikatos būklei.

Tam, kad kiemo erdvės želdiniams pakaktų, vis dažniau automobilių stovėjimo vietos įrengiamos po namais. „Kai gyveni tankiai urbanizuotoje aplinkoje, visada norisi turėti didelį kiemą, kuriame nėra automobilių“, – sakė „SP architektų grupės“ architektas Saulius Pamerneckis.

Projektus „Linkmenų ežerai“ ir „Žvėryno panoramos“ plėtojančios bendrovės „Realco“ atstovas Marijonas Chmieliauskas pabrėžė, kad renkantis augalų rūšis bei būsimas jų vietas, svarbu atsižvelgti, koks vaizdas bus matomas pro langus, ar šalia yra laiptinė, terasa, kokia yra orientacija pagal pasaulio šalis: „Augalai tampa puikiu sprendimu ir kuriant gyventojų privatumą – šalia pirmųjų aukštų terasų apželdinant aukštesnius krūmus ar smilgas.“

Vyras pridūrė, kad svarbu ne tik sukurti gražią aplinką, bet ir parinkti kuo paprastesnės priežiūros ir mažesnių gyventojų kaštų reikalaujančius sprendimus.

Ilsėtis, bendrauti, judėti

Vis tik S.Pamerneckis pastebi, kad kiemo jaukumui sukurti nepadės jokie želdiniai, jei erdvė primins šulinį: „Svarbu, kad kiemas būtų erdvus ir į jį patektų natūrali šviesa. Nemažiau reikšmės turi ir dirbtinis apšvietimas tamsiuoju paros metu, mažoji architektūra ir t.t.“

Gerą gyvenimo kokybę užtikrinti padeda ir įvairius gyventojų poreikius atitinkančios funkcinės erdvės. „Savo projektuose kiemo erdvę skirstome į poilsiui, bendravimui, sportui bei kitoms veikloms skirtas zonas. Daug dėmesio skirsime vaikams skirtoms zonoms, mat pastebėjome, jog daugelyje kiemų žaidimo elementai yra gana vienodi. Tai paskatino ieškoti nestandartinių sprendimų“, – sakė M.Chmieliauskas.

Ką veikti tokiame daugiabučio kieme ras kiekvienas, o taip pat jis dar ir skatina bendruomeniškumą – tam padeda gyventojų bendravimui bei susitikimams skirtos erdvės. Taip pat svarbu, kad kiemo aplinką kaimynai prižiūrėtų kartu – tai irgi bendravimo forma. „Bendruomenę stiprina ir kelios lysvės daržovėms ar prieskoniams auginti“, – teigė R.Sanderson.

Gerėjantis žmonių suvokimas, kokioje erdvėje jie nori leisti laiką, skatina didesnes investicijas daugiabučio aplinkos kokybei užtikrinti, o R.Sanderson pastebėjo, jog čia kol kas pirmauja Vilnius. Pasak jos, daugiabučių kiemuose dar trūksta ekologijos ir tvarumo: „Galėtų ryškėti tendencija želdinių laistymui naudoti lietaus vandenį, kompostuoti, įrengti daugiau natūralių infiltracinių baseinėlių, kurie sukurtų galimybę gamtinei įvairovei ir vaikų edukacijai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.