Ukrainiečiai dairosi pigaus būsto – gerų variantų randa Bulgarijoje ir Juodkalnijoje

Ekonominis sunkmetis ir karinės padėties įvedimas lėmė, kad Ukrainos gyventojai ėmė dairytis nekilnojamojo turto (NT) užsienyje. Ukrainiečiai aktyviai domisi būstu Europoje tam, kad galėtų gauti leidimą nuolat gyventi užsienio valstybėje. Įdomu tai, kad, aštrėjant dvipusiams šalių santykiams, jie perka ir butus Rusijoje.

Didžioji dali potencialių pirkėjų ukrainiečių ieško būstų Graikijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Didžioji dali potencialių pirkėjų ukrainiečių ieško būstų Graikijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2019, 4:27 PM

Akivaizdus sujudimas rinkoje pastebėtas po to, kai pernai lapkričio pabaigoje Kijevas paskelbė įvedantis karinę padėtį dėl incidento Kerčės sąsiauryje, kai Rusijos kariuomenė surengė ataką prieš Ukrainos laivus.

Po šio konflikto ukrainiečių domėjimasis NT užsienyje išaugo 32,2 procento. Bent jau taip liudija NT paieškos sistemos prian.ru turimi duomenys.

Didžioji dalis potencialių pirkėjų ieško būstų Graikijoje. Tokių paieškų skaičius išaugo 63 procentais. Po Graikijos seka Ispanija (47 proc. augimas), Vokietija (40 proc.).

Susidomėjimas Bulgarija, Juodkalnija ir Čekija padidėjo 30 proc., Italija – 23,8 proc., Turkija – 17,5 proc., Prancūzija – 16,6 procento. Netgi interesas JAV pakilo 5,2 procento.

Dažniausiai ukrainiečiai domisi pigiais objektais, kainuojančiais iki 50 tūkst. eurų. Tokių užklausų – apie 60 procentų. „Iš esmės tai būtų NT Bulgarijoje, Graikijoje, Turkijoje, Juodkalnijoje, Slovakijoje. Kitaip tariant, tose valstybėse, kur iš tiesų realu rasti tiek kainuojančių būstų“, – gazeta.ru komentavo vyriausiasis prian.ru redaktorius Filipas Berezinas.

Jo vertinimu, apie 15 proc. ukrainiečių pasiruošę už NT užsienyje mokėti 100-150 tūkst. eurų. Už tokią sumą realiausia ieškoti būsto Ispanijoje.

Vis dėlto esama ir tokių potencialių pirkėjų, kurie pasiruošę į naują pirkinį investuoti 500 tūkst. eurų. Jiems ieškoma NT objektų Prancūzijoje ir Šveicarijoje. Paskutinioji tendencija populiari tarp deputatų – ši grupė perka būstą Floridoje (JAV). Tą pastebėjo Ukrainos analitinio centro direktorius Aleksandras Ochrimenko. O gazeta.ru šaltinis teigė, kad apie 70 proc. NT užsienyje pirkėjų – naftos ir dujų pramonės atstovai.

Nė neabejojama, kad NT užsienyje ukrainiečius vilioja dėl galimybės gauti leidimą nuolat gyventi toje šalyje, kurioje įsigytas būstas, o vėliau – galbūt mėginti gauti ir pilietybę. Tokios galimybės atsiveria Ispanijoje, Bulgarijoje, Graikijoje, Turkijoje, Juodkalnijoje.

Tiesa, ne visuose kraštuose reikalaujama pirkti NT už nemažesnę nei teisės aktuose apibrėžta suma. Pavyzdžiui, Turkijoje ir Juodkalnijoje pakanka turėti nuosavą NT, ir šiose šalyse galėsite gyventi neribotą laiką, tik teisės dirbti neįgysite.

O štai Ispanijoje privalu pirkti NT, kuris kainuoja ne pigiau nei 500 tūkst. eurų. Galima rinktis alternatyvą – įsigyti pigesnį būstą, bet įrodyti, kad kas mėnesį gausite 4-5 tūkst. eurų pajamas.

Ukrainos valdžia neslepia, kad gyventojų migracija kelia rūpesčių. Skaičiuojama, kad per metus iš šalies išvažiuoja apie milijoną žmonių – dėl žemų atlyginimų gyventojai naujų darbo vietų dairosi užsienyje. Čia lyderiauja šalys, į kurias dirbti atvykstantiems ukrainiečiams nereikia vizų. Tad neturėtų stebinti, kad ukrainiečiai itin aktyvūs kaimyninės Lenkijos būsto rinkoje. Ukrainiečiai čia perka daugiau nei kiti atvykėliai – apie 2 tūkst. objektų per metus.

2014-2015-ieji buvo metai, kai ukrainiečiai itin noriai pirko NT Maskvoje. Kadangi dabar judėjimas tarp dviejų valstybių darosi vis keblesnis, NT specialistai neatmeta, jog šiemet taip pat stipriai daugės Ukrainos piliečių, kurie Rusijoje pirks būstą.

„Ukrainoje pasikeitus valdžiai, besikreipiančiųjų į mūsų kompaniją skaičius išaugo 30 procentų. Buvę politiniai veikėjai masiškai pirko prabangius butus ir namus Maskvoje bei Pamaskvėje. Buvo tokių, kurie pirko milijono JAV dolerių vertės namus, buvo ir tokių, kurie mokėjo 80 mln. JAV dolerių“, – komentavo prabangaus NT agentūros „Kalinka Group“ direktorių tarybos pirmininkė Jekaterina Rumianceva.

Šiandien iš visų agentūros klientų ukrainiečiai sudaro 15 procentų.

Prabangiuose Maskvos rajonuose esančiuose naujos statybos būstuose kvadratinis metras kainuoja apie 3,4 tūkst. JAV dolerių. Masiniame segmente kaina sukasi apie 2,37 tūkst. JAV dolerių. Antrinėje rinkoje Kijeve vidutinė kvadratinio metro vertė – 1,25 tūkst. JAV dolerių. Tačiau jei būstą Rusijoje sugalvojusiam pirkti ukrainiečiui stinga lėšų, jam gali kilti keblumų bandant banke gauti paskolą. Mat Rusijos bankai ukrainiečiams kelia didesnius reikalavimus nei vietos gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.