Kultūros paveldo prieigas užvertė atliekomis

Salininkų rajono gyventojai daugybę kartų įvairias institucijas informavo apie netvarką prie valstybės saugomo objekto, tačiau jų kreipimaisi atsako nesulaukė.

Kodėl šalia istorinio svirno leidžiama kaupti atliekas, niekas neatsako.<br>D.Umbraso nuotr.
Kodėl šalia istorinio svirno leidžiama kaupti atliekas, niekas neatsako.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 3:52 PM

Informacija, kad prie Salininkų dvaro svirno yra didžiulė atliekų krūva, jau pasiekė du ministrus, tačiau padėtis nesikeičia.

Anksčiau Salininkų gyventojai ne kartą yra kreipęsi į savivaldybę, Aplinkos apsaugos agentūrą, Vilniaus apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir kitas institucijas dėl akivaizdžių pažeidimų, kuriuos daro bendrovė Atliekų rūšiavimo centras, laikanti valstybės saugomo dvaro teritorijoje didelį kiekį atliekų.

Pasak gyventojų, įmonė nesilaiko reikalavimų, nurodytų Aplinkos apsaugos agentūros išduotame taršos leidime.

Atliekų kiekis vienu metu turi būti ne didesnis nei 753 tonos, o atliekų kaupimas galimas iki 2,5 metro aukščio.

Akivaizdu, kad šių reikalavimų Salininkuose nesilaikoma.

Vietos gyventojų bendruomenė ne vienus metus bandė atkreipti atsakingų institucijų dėmesį, tačiau situacija nepasikeitė. Priešingai – pasak gyventojų, jų nusiskundimai ir kitų institucijų surašyti protokoliniai sprendimai dėl įmonės veiklos nusižengimų buvo ignoruojami, o 2017 metais Aplinkos apsaugos agentūra išdavė Atliekų rūšiavimo centrui atnaujintą taršos leidimą.

Kreipimesi parlamentaras Dainius Kreivys, vadovaudamasis Seimo statutu, prašo atsakyti, kokiai veiklai agentūra yra išdavusi taršos leidimą Atliekų rūšiavimo centrui Vilniaus Salininkų mikrorajone, taip pat ar suteikiant įmonei įgaliojimus užsiimti šia veikla buvo vykdomas konkursas ir ar Atliekų rūšiavimo centras atitinka tokiai veiklai reikalingus kvalifikacinius reikalavimus.

Gyventojams niekas taip ir neatsakė, ar nėra pažeidžiami aplinkosaugos bei kultūros paveldo apsaugos reikalavimai, kai Atliekų rūšiavimo centras tokia ūkine veikla užsiima miesto teritorijoje šalia gyvenamųjų namų ir švietimo įstaigų, į Kultūros vertybių registrą įtrauktų objektų – Vrublevskių dvaro svirno ir tvenkinių.

Be to, įmonės teritorija nėra saugiai aptverta, neatitinka priešgaisrinės saugos reikalavimų, o jos vykdoma veikla galimai kenkia žmonių sveikatai.

Dar ir šiandien yra išlikę dvaro akcentai – Salininkų dvaro svirnas buvo pastatytas 1785-aisiais. 2005 metais jis įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Iki XIX amžiaus Salininkų dvaras buvo susijęs su Goreckių gimine. Antrojoje XIX amžiaus pusėje Salininkai siejami su Vrublevskių gimine.

Vladislavas Vrublevskis Antrojo pasaulinio karo metais giminės dvare buvo ūkvedys.

Vokiečių okupacinė valdžia dvarą paėmė reicho reikalams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.