D. Gedvilas: paskelbtas karantinas statybininkams kelia didelę įtampą

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas sako, kad statybų sektorius nėra užtikrintas dėl ateities, nes įmonės iki šiol jaučia susitraukusias statybos darbų apimtis.

Statybų sektorius nėra užtikrintas dėl ateities, nes įmonės iki šiol jaučia susitraukusias statybos darbų apimtis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Statybų sektorius nėra užtikrintas dėl ateities, nes įmonės iki šiol jaučia susitraukusias statybos darbų apimtis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Statybų sektorius nėra užtikrintas dėl ateities, nes įmonės iki šiol jaučia susitraukusias statybos darbų apimtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybų sektorius nėra užtikrintas dėl ateities, nes įmonės iki šiol jaučia susitraukusias statybos darbų apimtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 3:44 PM

„Šiandien mūsų šalies statybų pramonė jaučia nerimą dėl ateities, ypač – ateinančių metų, esant tokiai neprognozuojamai padėčiai. Kadangi įmonės vis dar jaučia pakankamai ryškų statybos darbų apimčių susitraukimą, nulemtą pirmojo karantino, susidariusi padėtis sukėlė didelę įtampą ir statybų rinkos disbalansą, o žiemą neigiama įtaka greičiausiai tik dar labiau pasijaus“, – „Eltai“ teigė D. Gedvilas.

Anot jo, didžioji dalis NT plėtotojų ir investuotojų jau pavasarį pristabdė arba atsisakė suplanuotų projektų, tokių kaip biurų, viešbučių ar prekybos centrų statybos.

„Šiandien dalis prieš pandemiją pradėtų projektų dar tęsiami, tačiau naujų, deja, planuojama itin mažai. Panašią padėtį turime ir renovacijos projektų įgyvendinime – šiemet per pirmąjį pusmetį modernizuota tik 118 daugiabučių, nors kasmet buvo žadama renovuoti mažiausiai 500.

Iki antrojo karantino paskelbimo į priešpandeminę padėtį grįžo tik gyvenamoji statyba, išaugo butų ir sklypų paklausa, ypatingą atsigavimą matome Vilniaus butų ir pajūrio NT rinkoje.

Taip pat pajudėjo ir logistikos, gamybos pastatų statybos projektai. Tikimės, kad tokie projektai ir toliau bus sklandžiai įgyvendinami, nepaisant sunkiai prognozuojamos padėties visoje Europoje ir sezoniškumo“, – kalbėjo D. Gedvilas.

LSA prezidento teigimu, greičiausiai statybos darbų tempai sulėtės dėl poreikio užtikrinti saugią darbo aplinką, apsaugoti darbuotojus ir darbą organizuoti pamainomis.

„Taip pat statybos tempams reikšmingą įtaką turės privačių užsakovų ir investuotojų sprendimai, sezoniškumas“, – sakė jis.

D. Gedvilas užsiminė apie tendencingai augantį darbo neturinčių asmenų skaičius, nors naujų darbuotojų ieško vis daugiau darbdavių.

„Tai reiškia, kad vyrauja ryškus pasiūlos ir paklausos neatitikimas, jaučiamas nekvalifikuotos darbo jėgos perteklius ir kvalifikuotos – trūkumas. Darbdaviams labiausiai trūksta kvalifikuotų, siauros specializacijos specialistų“, – sakė jis, pridurdamas, kad tendencijos lėmė išaugusią statybininkų emigraciją.

„Tokios valstybės kaip Didžioji Britanija, Airija, Vokietija ženkliai didino statybos darbų apimtis pirmojo karantino metu, siekiant palaikyti savo ekonomikas, ir paleido nemažai naujų projektų, todėl darbo atsirado ne tik vietiniams gyventojams, bet ir mūsų tautiečiams“, – teigė D. Gedvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.