Ūkininkas iš Jurbarko rajono dūrė į skaudamą Kaunui vietą: ši problema opi daugeliui tarnybų

Į Kauną iš Jurbarko rajono dažnai atvykstantis ūkininkas į savo automobilį norėtų įsisodinti kurį nors Kauno vadžios atstovą ir drauge pasivažinėti po miestą. Ką ir kodėl šis vyras norėtų jiems parodyti?

Į Kauną iš Jurbarko rajono dažnai atvykstantis A.Mačiulaitis į savo automobilį norėtų įsisodinti kurį nors Kauno vadžios atstovą ir drauge pasivažinėti po miestą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Kauną iš Jurbarko rajono dažnai atvykstantis A.Mačiulaitis į savo automobilį norėtų įsisodinti kurį nors Kauno vadžios atstovą ir drauge pasivažinėti po miestą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dar viena problema – prie laiptinių nėra nurodyti ir jose esančių butų numeriai.<br>A.Mačiulaičio nuotr.
Dar viena problema – prie laiptinių nėra nurodyti ir jose esančių butų numeriai.<br>A.Mačiulaičio nuotr.
Į Kauną iš Jurbarko rajono dažnai atvykstantis A.Mačiulaitis į savo automobilį norėtų įsisodinti kurį nors Kauno vadžios atstovą ir drauge pasivažinėti po miestą.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Į Kauną iš Jurbarko rajono dažnai atvykstantis A.Mačiulaitis į savo automobilį norėtų įsisodinti kurį nors Kauno vadžios atstovą ir drauge pasivažinėti po miestą.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Dar viena problema – prie laiptinių nėra nurodyti ir jose esančių butų numeriai.<br>A.Mačiulaičio nuotr.
Dar viena problema – prie laiptinių nėra nurodyti ir jose esančių butų numeriai.<br>A.Mačiulaičio nuotr.
A.Mačiulaičio nuotr.
A.Mačiulaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 6:38 PM

Jurbarko rajone, Kybartų kaime, įsikūręs Algirdas Mačiulaitis du kartus per savaitę kauniečiams pristato savo ūkyje užaugintų gyvulių bei paukščių mėsos ir įvairių iš jos pagamintų gardumynų.

Tačiau darbštus ūkininkas kiekvieną kartą susiduria su ta pačia problema – sunkiai randa, ypač tamsiuoju paros metu, jo laukiančių kauniečių namus, nes ant kai kurių nėra numerių, jie maži arba tiesiog pakeverzoti ranka ir išblukę.

A.Mačiulaitis įsitikinęs, kad su tokia pat problema susiduria ir įvairių tarnybų darbuotojai.

Kauno savivaldybės atstovai atsakomybę pritaisyti ant daugiabučių matomus numerius krauna pastatų valdytojams, o valdytojai apie šią problemą iki šiol nesusimąstė.

Problemos niekas nesprendžia

A.Mačiulaitis pasakojo, kaip kiekvieną kartą klajoja po Kauną ieškodamas reikiamo namo.

„Praėjusią savaitę mėsos gaminius vežiau vienai moteriai, gyvenančiai Taikos prospekte. Kai kaunietės paklausiau daugiabučio numerio, ji paaiškino, kad skaičius ant namo sienos pakeverzotas ranka ir aš jo vis tiek nepamatysiu.

Sutarėme, kad kai privažiuosiu prie arčiausiai jos namų esančio prekybos centro, paskambinsiu, tada ji telefonu papasakos, kur sukti, kokią balą pervažiuoti ir prie kurios laiptinės sustoti. Taip vyksta nuolat“, – piktinosi A.Mačiulaitis.

Ūkyje išaugintą mėsą ir jos gaminius kauniečiams vyras į namus pristato jau 4 metus, bet situacija dėl daugiabučių numeravimo nesikeičia.

„Atrodo, kad tai nedidelė problema, bet iš tiesų tie, kurie su ja susiduria nuolat, labai vargsta.

Apie tai bandžiau pasikalbėti su vienu Kauno vadovų, bet jis tik pasiūlė nusipirkti navigaciją, mano keliamos problemos rimtai nevertino.

Todėl norėčiau, kad kuris nors valdžios atstovas pasivažinėtų su manimi, ypač tamsiuoju paros metu, ir savo akimis pamatytų, kad problema egzistuoja“, – pareiškė A.Mačiulaitis.

Patiria vargą ir nuostolių

Ūkininkas pasakojo, kad Šilainiuose ar Eiguliuose daugiabučių numeravimo situacija geresnė, nes vos pastatyti namai iš karto buvo pažymėti dideliais skaičiais ir juos galima matyti iš tolo.

„Bet, pavyzdžiui, Taikos prospekte, Partizanų, Kovo 11-osios ir daugybėje kitų gatvių numerių ant namų visai nėra, arba jie maži, iš toliau jų nematyti. Taip pat ant kai kurių namų numeriai parašyti ranka, todėl sunkai įžiūrimi.

Be to, dažnai numeris yra tik ant vieno namo galo, o jei tokiame name yra penkios laiptinės, tai irgi nepatogu“, – rūpesčiais dėl Kauno daugiabučių numeracijos dalijosi vyras.

Dar viena problema – prie laiptinių nėra nurodyti ir jose esančių butų numeriai.

„Labai dažnai tenka sukti ne vieną ratą, kol randi reikiamą namą. Tada ieškai reikiamos laiptinės. Būna, kad tenka laukti iš jos išeinančio žmogaus, kad paklaustum, kuriame pastato gale yra ieškomas butas“, – skundėsi A.Mačiulaitis.

Kauno daugiabučių įvažos ir kiemai taip pat dar ne visur suremontuoti, kai kuriuose plyti baisios duobės. Žiemą, kai didelę paros dalį tamsu, sukant aplink namus ir ieškant reikiamo adreso tenka pavargti.

„Ne tik labai pavargstu, išnaudoju daugiau degalų. Dėl to, kad po langais burzginu mašiną, nepatenkinti ir daugiabučių gyventojai.

Manau, kad su tokia pat problema susiduria ir kurjeriai, taksi vairuotojai, specialiosios tarnybos“, – kalbėjo vyras.

Galėtų skatinti gyventojus

A.Mačiulaitis įsitikinęs, kad daugiabučių numeracijos problemą būtų paprasta išspręsti.

„Įsakymų žmonės dažnai nelinkę klausyti, todėl būtų galima surengti žaismingą akciją ar konkursą, simbolinėmis sumomis ar dovanomis apdovanoti tuos daugiabučių atstovus, kurie pasirūpins, kad ant namų ir prie laiptinių atsirastų numeriai.

Reikia visai nedidelio postūmio, bet jį turėtų inicijuoti ne koks nors A.Mačiulaitis, o miesto valdžios atstovai. Juk tvarkingas miestas yra ir jų veidas“, – patarimus dalijo vyras.

Apie problemą nepagalvojo

Vienas tokių daugiabučių, ant kurio numeris užrašytas ranka, yra Kovo 11-osios gatvės penkiaaukštis.

Čia numerio skaičiai vos matomi, nes dažai jau nusiplovę, o ir fasado siena nešvari. Šiame name – 6 laiptinės, bet kurioje koks butas yra, taip pat nenurodyta.

Šio namo gyventoja Rasa Kairienė pasakojo, kad anksčiau daugiabutyje buvo įsteigta bendrija. Tada jos pirmininkas pats namo numerį ant vieno pastato galo ir užrašė.

„Tai buvo bene prieš 15 metų. Vėliau pirmininkas gyventojams neįtiko, kilo ginčų, dabar namą prižiūri būsto administratorius.

Name gyvena daug senų, ligotų žmonių, dažnai atvažiuoja medikai. Matau, kaip jie ieško namo numerio, užtrunka. Bet mes, gyventojai, apie tai, kad reikia naujo ženklo, nepagalvojome“, – apgailestavo kaunietė.

Reikėtų specialių dažų

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (KPGV) Pajėgų valdymo skyriaus viršininkas Žydrūnas Trečiokas sakė, kad turint dabartines priemones – navigaciją – atrasti reikiamus namus nėra problema.

Vis dėlto daugiabučius, į kuriuos vyksta ugniagesiai gelbėtojai, rasti būtų lengviau, jei jie būtų deramai pažymėti.

Pasak Ž.Trečioko, prasčiausiai pažymėti namai yra Dainavos gyvenamajame rajone.

„Numerių ant daugelio namų nematyti.

Šiame, kaip ir kituose senuose gyvenamuosiuose rajonuose, vasarą veša augmenija ir ji deramai nenugenima, todėl numerius užstoja. Žiemą pamatyti numerius taip pat sunku, nes jie per maži arba jų nėra“, – sakė KPGV Pajėgų valdymo skyriaus viršininkas.

Šilainiuose ar Eigulių gyvenamajame rajone numeriai ant namų dideli, bet jie labai išblukę ir net pašvietus prožektoriais juos sunku įskaityti.

„Visus senus numerius reikėtų atnaujinti. Geriausiai tai būtų padaryti naudojant šviesą atspindinčius dažus“, – patarė Ž.Trečiokas.

Administratorius prašymų nėra gavęs

Paulius Ugianskis

Pastatus administruojančios bendrovės „Mano BŪSTAS“

atstovas

„Jei gyventojai pareikštų norą, namo administratorius, be abejo, spręstų tokį klausimą.

Tiesa, kadangi namų numeravimas turi tam tikrus standartus, tai reikėtų suderinti su savivaldybės atstovais. Tas pat ir su laiptinių ženklinimu – viskas priklauso nuo namo savininkų pageidavimų.

Iki šiol nesame gavę nė vieno tokio pobūdžio prašymo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.