Amerikietiška svajonė – mielas namas su gėlynais tekainavo vos 7 tūkst. eurų

Pokaris buvo sunkus visose šalyse – tiek nugalėtojų, tiek pralaimėjusiųjų. Tuo metu egzistavusios supervalstybės nebuvo išimtis, jos abi sprendė tą pačią problemą – kaip aprūpinti gyventojus būstu.

Mielas namelis su sodu ir gėlynais iki šiol gyva daugeliui amerikietiškoji svajonė.<br>„Realtor.com“ nuotr.
Mielas namelis su sodu ir gėlynais iki šiol gyva daugeliui amerikietiškoji svajonė.<br>„Realtor.com“ nuotr.
Jei dauguma žino apie legendines sovietines vadinamąsias „chruščiovkes“, tai mažai kas girdėjo apie to meto statybų kompaniją JAV.<br>Wikimedia user Shauni / archdaily.com nuotr.
Jei dauguma žino apie legendines sovietines vadinamąsias „chruščiovkes“, tai mažai kas girdėjo apie to meto statybų kompaniją JAV.<br>Wikimedia user Shauni / archdaily.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 9:41 AM, atnaujinta Mar 5, 2021, 12:57 PM

Jei dauguma žino apie legendines sovietines vadinamąsias chruščiovkes, tai mažai kas girdėjo apie to meto statybų kompaniją JAV.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, tiek Sovietų Sąjungoje, tiek JAV itin trūko būsto. JAV sprendė problemą, kaip karius, grįžusius iš karo, taip pat pabėgėlius ir tuos, kurie dėl karo prarado namus, aprūpinti būstu. Apskritai būsto trūko daugiau nei trims milijonams amerikiečių. Tuo metu JAV Vyriausybė pradėjo būsto programą. Jos apimtys buvo didelės, o valstybė ir gyventojai turėjo mažai pinigų.

Štai kodėl ieškota pigių namų, kurių būtų galima daug pristatyti, variantų.

Galiausiai Vyriausybė apsisprendė dėl Abraomo Levitto projekto. Jis kartu su sūnumis gamino karkasinius vieno aukšto namus, kuriems nereikėjo pamatų.

Nedideliame name buvo du miegamieji, svetainė ir virtuvė, pastaroji ribojasi su vonios kambariu.

Nepaisant to, kad, skirtingai nei sovietiniai penkių ir devynių aukštų daugiabučiai,  amerikiečių namai turėjo tik vieną aukštą, jie tikrai pasirodė pigūs – kaina siekė 8 tūkst. dolerių (6648 eurų), o mėnesinė nuomos ar paskolos įmoka neviršijo 60 dolerių (50 eurų).

Namų gamybos apimtys buvo įspūdingos: „Novate.ru“ duomenimis, įmonė per dieną galėjo pastatyti iki 32 namų.

Pirmasis miestas, užstatytas šiais namais, buvo pavadintas statytojų vardu – Levittownas. Čia iškilo apie 17 tūkstančių namų, kuriuose gyveno 50 tūkstančių žmonių.

Netrukus buvo pastatyti dar šeši panašūs priemiesčiai, kurie įkūnijo amerikietiškąją svajonę – turėti mielą namą su sodu ir gėlynais, kuriame gyvena šeima.

Atrodytų, kad septyni maži miesteliai, kuriame buvo pastatyti vienodi namai, nepadėjo išspręsti būsto trūkumo problemos, tačiau iš tikrųjų taip nebuvo. Kaip ir sovietinės „chruščiovkės“, „levittownai“ leido pigiu būstu aprūpinti tuos, kuriems to reikėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.