B. Gateso namas: tokio nepamatysite niekur kitur – lyg kosminis laivas

154 mln. JAV dolerių vertės Billo Gateso namas – puiki operacinių sistemų novatoriaus vizitinė kortelė. Jis pastatytas naudojant unikalias technologijas ir įrangą, kurios tikrai pavydėtų daugelis.

154 mln. JAV dolerių vertės Billo Gateso namas – puiki operacinių sistemų novatoriaus vizitinė kortelė. Jis pastatytas naudojant unikalias technologijas ir įrangą, kurios tikrai pavydėtų daugelis.<br>TheRichest | www.youtube.com nuotr.
154 mln. JAV dolerių vertės Billo Gateso namas – puiki operacinių sistemų novatoriaus vizitinė kortelė. Jis pastatytas naudojant unikalias technologijas ir įrangą, kurios tikrai pavydėtų daugelis.<br>TheRichest | www.youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

www.technologijos.lt

Mar 21, 2021, 1:16 PM

„Microsoft“ įkūrėjo namas yra prabangos ir naujausių technologijų pritalpinta vieta. Manoma, kad B. Gatesas yra didelis filmo „Pilietis Keinas“ („Citizen Kane“) gerbėjas, todėl savo namą pavadino „Xanadu 2.0“.

Pažangųjį svajonių namą B. Gatesas pradėjo statyti 1988-aisiais: už 2 mln. JAV dolerių nusipirko žemės sklypą ir pasamdė visus specialistus, kurie padėjo įgyvendinti net ir sudėtingiausius jo sumanymus. Dabar šiame nuostabiame name yra septyni miegamieji, 24 vonios kambariai, šešios virtuvės, 18 metrų ilgio baseinas, sauna, sporto salė su visa reikalinga įranga ir t. t.

Prie baseino taip pat įrengta persirengimo patalpa, o sporto salėje yra alpinizmo kambarys aukštomis sienomis. Savo mėgstamiausius senovinius automobilius milijardierius laiko net 23 garažuose. Įdomu tai, kad iš visų statinių pirmiausia buvo užbaigtas svečių namelis. Jame buvo išbandytos namui sukurtos technologijos, prieš jas įrengiant pagrindiniame pastate.

Toliau rasite išsamesnės informacijos apie keletą stulbinančių technologijų „Xanadu 2.0“.

Autonominiai jutikliai

Visame name pilna autonominių jutiklių, aptinkančių žmones ir pagal konkrečius pageidavimus pakoreguojančių apšvietimą bei temperatūrą. Tai reiškia, kad namas tikrąja to žodžio prasme prisitaikys prie jūsų. Temperatūrą galima reguliuoti naudojant suasmenintus serverius. Prieiga prie šių serverių apsaugota PIN kodais. Jutikliai leidžia mėgautis jaukia temperatūra nespaudžiant jokių mygtukų.

Kalbant apie apšvietimą, autonominiai jutikliai aptinka žmones ir įjungia šviesą, einant iš vienos patalpos į kitą. Jeigu kas nors skambina, namo gyventojų patogumui suskamba arčiausiai esantis telefonas.

Autonominių jutiklių yra ir grindyse. Jie fiksuoja žmogaus svorį. Kompiuteris išanalizuoja šią informaciją, kad nustatytų žmogaus tapatybę ir jo buvimo vietą. Taip pat šie jutikliai labai praverstų įsilaužimo atveju.

Paslėpti garsiakalbiai

Viena šaunesnių šio namo ypatybių – kruopščiai paslėpta garso sistema. Garsiakalbiai įmontuoti sienose po tapetais. Statinio jutikliai aptiks, kur einate, tuomet garsas ar muzika lydės ir kitose patalpose.

Beje, B. Gatesas nepamiršo įsirengti asmeninio kino teatro, kuriame stovi net kukurūzų spragėsių aparatas. Tęsiant autentiškų potyrių temą, turtuolio namui šioje srityje nėra lygių. Pavyzdžiui, 18 metrų ilgio baseine po vandeniu taip pat yra įmontuota garsiakalbių. Jų tikslas – užtikrinti natūralesnius garso efektus plaukiojant. Gerbėjai ir sekėjai neretai spėlioja, kad galbūt dušo kabinose ir voniose irgi yra paslėptų garsiakalbių tokiai pat natūraliai atmosferai sukurti.

Paslėpti ekranai

Autonominiai jutikliai ne tik aptinka, kad patalpoje yra žmogus, bet ir sukuria bei perkelia vaizdo projekcijas judant namo viduje. „Xanadu 2.0“ pilna dailės kūrinių, nes B. Gatesas, regis, yra neprastas šios srities žinovas. Tiesa, kai kurie meno kūriniai iš tikrųjų yra užmaskuoti ekranai.

Asmeniui einant iš vieno kambario į kitą, paveikslas virsta milžinišku ekranu ir jame toliau rodomas pradėtas žiūrėti turinys. Besikeičiančios vaizdo projekcijos yra išradinga technologija, užtikrinanti, jog žiūrovas nieko nepraleis. Sklinda gandai, kad vien ši sistema kainavo 80 tūkst. JAV dolerių.

Kompiuterizuota augalų priežiūros sistema

B. Gatesui labai patinka sklypo teritorijoje stovintis 40-ies metų amžiaus klevas. Laistyti ir prižiūrėti šį medį padeda pažangi sistema. B. Gateso ekologiški tikslai, susiję su namu ir kitais jo teritorijoje esančiais pastatais, privertė griebtis išmanių sodininkystės metodų. Autonominė sistema užtikrina nuolatinę augalų priežiūrą.

Ji aptinka, kai dirva, kurioje auga, tarkime, medis, pasidaro pernelyg sausa, ir ją palaisto, nepakenkdama augimui. Štai tokiu būdu prižiūrimi augalai milijonų vertės name.

Unikalios technologijos „Xanadu 2.0“ paverčia milžinišku išmaniuoju statiniu. Futuristiškas dizainas, įskaitant didelę suasmenintą biblioteką, yra tikra svajonė daugeliui. Statant tokį prabangų būstą milijardieriui teko sumokėti nemažai mokesčių. Kita vertus, atsižvelgiant į galutinio rezultato funkcionalumą, technologijas ir dizainą, komfortas yra vertas kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?