Šiandien būsto neįsigijai, rytoj nebeįpirksi: nekilnojamasis turtas brangsta akyse, o milijonas už butą nebestebina

Vilniuje nekilnojamojo turto kainos pastaruoju metu į viršų kopia lyg pašėlusios. Norint patekti į brangiausių butų dešimtuką, pastarąjį ketvirtį sandorio suma turėjo būti bent 600 tūkst. eurų.

Naujame name Gedimino pr. 47 sudarytas sandoris, kurio vertė – 1 mln. eurų.
Naujame name Gedimino pr. 47 sudarytas sandoris, kurio vertė – 1 mln. eurų.
„Misionierių soduose“ fiksuoti 8 tūkstančių eurų už kvadratinį metrą sandoriai.
„Misionierių soduose“ fiksuoti 8 tūkstančių eurų už kvadratinį metrą sandoriai.
Brangiausių namų sandoriuose pirmą vietą užėmė Laurų kvartalo namo sandoris.<br>T.Bauro (asociatyvioji) nuotr.
Brangiausių namų sandoriuose pirmą vietą užėmė Laurų kvartalo namo sandoris.<br>T.Bauro (asociatyvioji) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 7:40 AM, atnaujinta May 5, 2021, 7:48 AM

Pastarąjį ketvirtį plėtotojai pardavė rekordiškai daug naujų butų – 2664, tai net 60 proc. daugiau, palyginti su irgi rekordiniu skaičiumi 2020 m. IV ketvirtį.

Naujų butų kainos augo 4,4 proc., o antrinėje rinkoje jau antrą ketvirtį iš eilės fiksuojamas daugiau nei 7 proc. kainų augimas. Brangiausi sandoriai Vilniuje – trys butų ir du namų sandoriai, brangesni nei 1 mln. eurų.

Milijonas – ne stebuklas

Pastarąjį ketvirtį „Misionierių sodų“ projektas vis dar neužleido aukščiausių pozicijų kitiems namams Vilniuje – du brangiausi butų sandoriai sudaryti šiame projekte. 273 ir 219 kvadratinių metrų ploto butai kainavo atitinkamai 1 mln. 392 tūkst. ir kiek daugiau nei milijoną eurų.

Trečioje vietoje – prabangiame naujame name Gedimino pr. 47 sudarytas buto sandoris, kurio vertė – 1 mln. eurų. Buto plotas – 170 kvadratinių metrų.

Toliau – 312 kvadratinių metrų ploto butas Konstitucijos pr. 9 už 940 tūkst. eurų ir 156 kvadratinių metrų ploto butas Jogailos g. 3 už 800 tūkst. eurų.

Brangiausių namų sandoriuose pirmą vietą užėmė Laurų kvartalo namo sandoris. Į brangiausių namų penketuką pateko ir trys sandoriai Valakampiuose bei sandoris prabangiame „Rasų namų“ kvartale.

Norint patekti į brangiausių namų dešimtuką pastarąjį ketvirtį sandorio suma turėjo viršyti 500 tūkst. eurų.

416 kvadratinių metrų ploto namas Laurų gatvėje parduotas už 1 mln. 370 tūkst. eurų. Sklypo plotas – kiek daugiau nei 20 arų. Antrą ir trečią vietas užima panašaus ploto namai Vaidilutės gatvėje ir Nemenčinės plente. Jie parduoti atitinkamai už 1 mln. 350 tūkst. eurų ir 890 tūkst. eurų.

230 kvadratinių metrų ploto namas su nedideliu 9,8 aro sklypu Rasų gatvėje parduotas už kiek daugiau nei 761 tūkst. eurų, o 251 kvadratinio metro ploto namas su 21,6 aro sklypu Pasakų gatvėje atsiėjo 680 tūkst. eurų.

Nelabai trokšta senų butų

Antrinėje rinkoje kainos didėjo 7,2 proc., o ketvirtį prieš tai – 7,5 proc. Dėl tokio spartaus kainų augimo pastaruosius du ketvirčius kainos antrinėje rinkoje yra 15,2 proc. didesnės nei prieš metus ir net 26,2 proc. didesnės nei prieš dvejus metus.

Nepaisant spartaus kainų augimo, per pastaruosius 12 mėnesių butų antrinėje rinkoje Vilniuje parduota 9 proc. mažiau, nes vis daugiau gyventojų renkasi visiškai naujus butus ir namus.

Antrinėje individualių namų rinkoje per pastaruosius 12 mėnesių sudaryta 20 proc. daugiau sandorių.

Plėtojai pardavė 2664 naujos statybos butus – net 60 proc. daugiau, palyginti su ankstesniu ketvirčiu. Tačiau per pastaruosius 12 mėnesių plėtotojų parduotų butų skaičius yra tik 10,5 proc. didesnis, palyginti su ankstesniu laikotarpiu, todėl kol kas sunku pasakyti, ar pastarojo ketvirčio augimas buvo dėl susikaupusios paklausos iš anksčiau, ar rinkoje atsiranda gerokai daugiau naujų pirkėjų.

Vidutinė naujos statybos butų kaina sostinėje per metus padidėjo 4,6 proc. – iki 2270 eurų už kvadratinį metrą.

Paupys brangsta akyse

Prestižinio segmento butai per penkerius metus brango 21,8 proc., tačiau per pastaruosius trejus metus ir tris mėnesius kainos augo tik 4 proc.

Visą augimą penkerių metų laikotarpiu lėmė 2016–2017 metai, kai prestižinio segmento butai brango sparčiausiai tarp visų būsto klasių.

„Per pastaruosius trejus metus sparčiausiai augo ekonominio segmento butų kainos ir didžiausią įtaką tam galbūt turėjo augantys vilniečių atlyginimai“, – teigė nekilnojamojo turto bendrovės „Rebaltic“ brokeris Ignas Vaitkunskas.

Nors prestižinio segmento butų vidutinė kaina per trejus metus augo labai nežymiai, pastebimas kainų augimas prabangiausių butų sandoriuose.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais fiksuoti net 8 tūkst. eurų už kvadratinį metrą sandoriai „Misionierių soduose“, „Šaltinių namuose“.

Prognozuojama, kad prestižinio segmento kainos vėl pradės augti sparčiau, nes plėtotojai gerokai pakėlė naujausių projektų būstų kainas.

Pavyzdžiui, Užupyje „Paupio projekto“ pirmuose etapuose vidutinė kaina buvo 2800–3200 eurų už kvadratinį metrą, o naujausiuose Paupio etapuose ir kituose naujuose projektuose Užupyje šiuo metu vidutinė prašoma kaina jau yra apie 3600 eurų už kvadratinį metrą.

Algos sparčiai didėja

Prestižinio būsto pirkėjų skaičiaus augimą gerai iliustruoja „Euromonitor International“ statistika, pagal kurią turtingų šeimų, uždirbančių daugiau negu po 11 tūkst. eurų per mėnesį, Vilniuje 2013–2018 m. padaugėjo 45 proc.

Vidutinis atlyginimas Vilniuje 2020 m. augo 11,2 proc. ir šiuo metu sudaro 1080 eurų į rankas.

Vilniečių atlyginimai 40 proc. didesni nei prieš trejus metus, kasmet vidutiniškai augo po 12 proc., todėl sparčiai didėjo potencialių būsto pirkėjų perkamoji galia.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad Lietuvos atlyginimų augimas lėtės, tačiau Vilniuje jie pastaraisiais metais augo greičiau nei visoje Lietuvoje, todėl situacija sostinėje gali klostytis palankiau, nei prognozuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.