Suskaičiavo, kiek lietuvių į savo namus galėtų priimti karo pabėgėlių: siunčia visiems svarbią žinią

Karo niokojamą Ukrainą kasdien paliekant tūkstančiams žmonių, Valstybės duomenų analitikos socialinio tinklo puslapyje specialistai pateikė savo įžvalgas, kiek patys Lietuvos gyventojai galėtų apgyvendinti iš Ukrainos atvykstančių žmonių. Remtasi 2011 metų gyventojų ir būstų surašymu. Specialistai bandė apskaičiuoti, kiek Lietuvoje yra gyvenamųjų butų, turinčių bent vieną laisvą kambarį.

Karo niokojamą Ukrainą kasdien paliekant tūkstančiams žmonių, Valstybės duomenų analitikos socialinio tinklo puslapyje specialistai pateikė savo įžvalgas, kiek patys Lietuvos gyventojai galėtų apgyvendinti iš Ukrainos atvykstančių žmonių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Karo niokojamą Ukrainą kasdien paliekant tūkstančiams žmonių, Valstybės duomenų analitikos socialinio tinklo puslapyje specialistai pateikė savo įžvalgas, kiek patys Lietuvos gyventojai galėtų apgyvendinti iš Ukrainos atvykstančių žmonių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 4:50 PM, atnaujinta Mar 3, 2022, 5:11 PM

Privatūs namai

300 tūkst. privačių namų su vienu ar keliais butais, kuriuose kažkas gyvena. Tokiuose namuose gyvena 1,25 mln. žmonių. Informacijos apie neužimtų kambarių skaičių nėra, išskaičiuoti / nuspėti sunku.

Daugiabučiai namai

42 tūkst. daugiabučių namų, kuriuose kažkas gyvena. Tokiuose namuose yra 710 tūkst. butų, o gyvena 1,7 mln. žmonių. Patiksliname, susiaurindami iki daugiabučių, kuriuose yra bent 6 butai (to reikia skaičiavimams): 22 tūkst. didesnių daugiabučių namų, kuriuose kažkas gyvena.

Tokiuose namuose yra 650 tūkst. butų, o gyvena 1,5 mln. žmonių. Susiaurinam iki daugiabučių, kuriuose butai turi daugiau nei vieną kambarį (kitu atveju dalintis butu yra nepatogu). Kadangi informacijos apie kambarių skaičių neturime, pašaliname visus namus, kuriuose vidutinis gyventojų skaičius bute yra mažesnis nei 2 (indikacija, kad jame yra vieno kambario butų).

Gauname: 19 tūkst. daugiabučių namų su 600 tūkst. ne vieno kambario butų ir 1,46 mln. gyventojų. Toliau pašaliname visus butus, kuriuose gyventojų skaičius yra didesnis negu to namo vidutinis gyventojų skaičius bute (kas indikuoja, kad butas galimai yra visiškai apgyvendintas ir jame nėra laisvų kambarių). Gauname: 210 tūkst. butų daugiabučiuose, kurie galimai turi vieną laisvą kambarį.

„Jei bent 14 proc. savininkų būtų linkę priimti nuo Rusijos vykdomų žudynių bėgančias šeimas, tuomet vien privačiomis pastangomis, atsižvelgiant vien į daugiabučių namų gyventojus, būtų galima priimti: apie 30 tūkst. nedidelių šeimų ar pavienių asmenų. Palyginimui, šiuo metu iniciatyvai „Stiprūs kartu“ laikiną apgyvendinimą pasiūlė 7 tūkst. lietuvių.

Žinoma, reikia nepamiršti, kad karo pabėgėlių laikinais būstais rūpinasi ir savivaldybės (viešbučiai, poilsio centrai, mokykos, bendrabučiai), tačiau to gali būti negana. 

Vasario 24–25 „Norstat“ surengtos apklausos duomenimis, 14 proc. gyventojų pasisakė, kad tikrai suteiktų laikiną prieglobstį karo pabėgėliams.

Šis procentas greičiausiai yra daug didesnis tarp asmenų, kurie turi fizines galimybes suteikti prieglobstį. Praėjus savaitei nuo agresijos pradžios, šis procentas taip pat greičiausiai yra išaugęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.