Ukrainiečių pageidavimai NT brokeriams – jautrūs ir netikėti, tačiau dalis nuomotojų baiminasi dėl atvykusių svečių

Butų nuomos rinkai šiuo metu – tarsi antrasis rugpjūtis – taip pastarąjį mėnesį apibūdina kalbintas nekilnojamojo turto (NT) ekspertas. Į Lietuvą atvykus tūkstančiams nuo karo bėgančių ukrainiečių, išsinuomoti butą tampa vis sudėtingiau visiems, ir tą lemia ne viena priežastis.

Butų nuomos rinka šiuo metu – tarsi antrasis rugpjūtis – taip pastarąjį mėnesį apibūdina kalbintas nekilnojamojo turto (NT) ekspertas.<br>V.Ščiavinsko / asociatyvioji nuotr.
Butų nuomos rinka šiuo metu – tarsi antrasis rugpjūtis – taip pastarąjį mėnesį apibūdina kalbintas nekilnojamojo turto (NT) ekspertas.<br>V.Ščiavinsko / asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2022, 8:37 PM, atnaujinta Mar 29, 2022, 11:35 PM

Nedideliame bute – keliese

NT bendrovės „Capital“ atstovas Ignas Zabarauskas pasakojo, jog pastaruoju metu į jį norėdami išsinuomoti butą dažniausiai kreipiasi patys ukrainiečiai: tiek atvykusieji, tiek Lietuvoje gyvenantys ilgesnį laiką. Pirmąją karo savaitę aktyvesni buvo lietuviai, priglaudę ukrainiečius – siūlė jiems metams išnuomoti butą, tardavosi patys mokėti nuomą.

Ieškantieji būsto, anot pašnekovo, pageidavimų daug neturi, nebent – apsistoti kuo arčiau jau įsikūrusių draugų ar giminaičių. Ukrainiečiai į Lietuvą atkeliauja didesnėmis šeimomis, pageidauja keliese gyventi ganėtinai mažo ploto butuose. Pavyzdžiui, standartinį dviejų kambarių butą, kuriame – viena dvigulė lova ir nedidelė išskleidžiama sofa, prašo išnuomoti mamai su dviem vaikais ir seneliui.

„Jie mano, kad bus patogu, tačiau nesinori išnuomoti buto, kuris atrodo tinkamas, tačiau po mėnesio, supratus, kad visgi ne, tektų ieškotis naujo būsto. Arba atvyksta dvi mamos su vaikais – juk jie visi negali glaustis viename kambaryje. Tokiais atvejais būstą surasti daug sudėtingiau nei porai ar mamai su vienu vaiku“, – paaiškino I. Zabarauskas.

Nors netrūksta žmonių, kurie drąsiai ir noriai butus išnuomoja nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, kai kurie nuomotojai dar dvejoja: juos neramina didelis gyvensiančių žmonių skaičiaus, baiminasi būsto nusidėvėjimo, abejojama, ar jiems bus patogu gyventi ir neišsikraustys anksčiau nei buvo sutarta. 

Tenka sutikti su nuomotojų taisyklėmis

Kalbant apie būsto ukrainiečiams ieškančius lietuvius, dauguma iš karto pasako, kad mokės ir sutartį pasirašys jie, sykiu įspėja, kad nuomininkai gali keistis. Du mėnesius pagyventi viena šeima, mėnesį – kita. Ne visi būstų savininkai su tuo sutinka: neaišku, kas gyvens ir kaip prižiūrės būstą. Beje, jei būstą ketina nuomotis baltarusiai ar rusai, įprastu klausimu tampa jų politinės pažiūros.

Būsto nuomai įprastai ieškoma mažiausiai metams, kai kurie ukrainiečiai norėtų nuomotis trumpiau – dauguma viliasi grįžti į Ukrainą, tačiau galiausiai pasirašo sutartį metams, nes jiems būstą susirasti ir taip nėra itin paprasta.

Numatyti papildomų saugiklių sutartyse, anot pašnekovo, savininkai bent kol kas neprašo, tik dokumentai parengiami lietuvių ir rusų kalbomis.

NT brokeris pripažįsta: įkalbinėti nuomotojus priimti ukrainiečius tenka, kai kurie – tiesiog neperkalbami. Jų baimės iš dalies suprantamos: neaišku, kiek laiko žmonės gyvens, ar laiku mokės nuomą, pasibaigus santaupoms, išmesti į gatvę – nesinori, prašyti atidėjimo – sudėtinga. Nuomotojus gąsdina tos galimos rizikos.

Vaikai ir augintiniai – pagrindinės kliūtys

Pašnekovas atviras: net ir lietuvių šeimoms su mažais vaikais ir gyvūnais būstą nuomai susirasti nėra lengva. Tas pats galioja ir ukrainiečių šeimoms.

„Būstai, kurie ilgiau nematę remonto, ar savininkai, patys auginantys gyvūnus, nesibaimina nuomininkų su vaikais ar augintiniais, tačiau tokių mažuma. Butų paklausa gerokai didesnė nei pasiūla, tad nuomotojas gali rinktis. Kam rinktis su vaikais, jei galiu be – daug norinčių – tokia kai kurių nuomotojų logika.

Butai išnuomojami itin greitai – įprastai per keletą dienų, ir tai renkantis nuomininką, ne pirmajam panorusiam nuomotis. Jei pirmajam paskambinusiam – butą galima išnuomoti per keletą valandų. Šeimoms su vaikais ar augintiniams neretai belieka skambinti brangesnių būstų savininkams, kur paklausa mažesnė, tačiau ir savininkas ne toks išrankus“, – kalbėjo I. Zabarauskas.

Nuomos kainos, pašnekovo žodžiais, kyla. Šiuo metu – tarsi antrasis rugpjūtis, kuomet nuomos rinka itin aktyvi. O tokiu atveju nuomotojai nepasikuklina pakelti nuomos kainą.

Tiesa, po sudėtingesnių pirmųjų karo savaičių, butų pardavimai taip pat auga. Pasikeitė tik viena: prieš galutinai apsispręsdami pirkti būstą ar ne, lietuviai svarsto ilgiau. Kai kas nusprendžia palaukti, papildomai pasitarti su banko atstovais. Ypač delsia tie, kurie nėra tikri, ar šiuo metu jiems tikrai reikia šio brangaus pirkinio. Tie, kam reikia būsto dėl šeiminių aplinkybių, per daug nesvarsto – ima paskolą ir jį perka.

Aukcionai taip pat vyksta: kai kuriais butais susidomi net keli žmonės, kurie galiausiai netgi pakelia jo kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.