Apie šias įspūdingas pamario krašto statybas kalbama dešimtmetį: bet judesio nėra

Beveik 10 metų – tiek jau praėjo nuo to laiko, kai Rusnėje, prie Atmatos žiočių, turėjo iškilti beveik 30 m aukščio apžvalgos bokštas. Iš jo aukštybių jau seniai visi pamariškiai ir gausūs jų svečių būriai turėjo būti apžiūrėję ne tik Kuršių marių platybes, bet ir Kuršių neriją... Turėjo, bet... Bokšto, apie kurį seniai žino visa Lietuva ir kurio paskutinioji statybos data jau kažkelintą kartą buvo nukelta į šių metų gegužę, vis dar nėra.

Beveik 10 metų – tiek jau praėjo nuo to laiko, kai Rusnėje, prie Atmatos žiočių, turėjo iškilti beveik 30 m aukščio apžvalgos bokštas.<br> Vizual.
Beveik 10 metų – tiek jau praėjo nuo to laiko, kai Rusnėje, prie Atmatos žiočių, turėjo iškilti beveik 30 m aukščio apžvalgos bokštas.<br> Vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Budrikienė, www.silutesnaujienos.lt

2022-04-29 13:30

Dabar jau visai nebeaišku, kada jis bus ... „Jau bent 6-7 metai mes jį „statom“, – su aiškiu liūdesiu balse sako Savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis, apgailestaudamas, kad statybos ir vėl įstrigo.

Prieš pat Velykas jis dar kartą kreipėsi į Seimo narį Zigmantą Balčytį, prašydamas tarpininkauti dėl papildomo fi nansavimo ir projekto tęstinumo, artimiausiu metu tikisi susitikimo ir su Aplinkos ministerijos vadovais.

Nebūtų aukščiausias, bet unikalus

Jau bent 6 pastaruosius metus viešojoje erdvėje tarp įvairiausių turizmo naujovių garsiai kalbama ir apie vis kitų „metų pabaigoje“ iškilsiantį Rusnės apžvalgos bokštą. Apžvalgos bokšto projekto užsakovas yra Valstybės saugomų teritorijų tarnyba, o kai toks bokštas bus pastatytas, jo priežiūra teks Šilutės rajono savivaldybei.

Uostadvaryje turintis iškilti bokštas – statinys, iš kurio atsivertų vaizdas į gražiausius mūsų krašto vaizdus – Atmatos ir Minijos upes, Krokų Lanką, Kniaupo įlanką, Ventės ragą, Kuršių marias ir net Kuršių neriją. Įdomu tai, kad šis bokštas, nors suplanuotas kaip ir ne aukščiausias Lietuvoje, tačiau išskirtinės formos, kokios šalyje dar neturime – trikampis.

Bokštas turėtų iškilti tokioje vietoje, iš kurios atsiveria vaizdas į tris kryptis: žiotis, marias, kitoje pusėje esantį krantą. O kadangi vieta išskirtinai vėjuota, tai ir statinys projektuotas „kiauras“.

Tiesa, tokioje vietoje statomas bokštas, atsižvelgiant į šiandienos reikalavimus, turėtų ir minusą: pasak projektuotojų, jo nepavyks pritaikyti judėjimo negalią turintiems žmonėms, nes nebus galimybės įrengti keltuvo. Visgi aikštelę planuota pakelti apie 1,5 m nuo žemės, joje būtų įrengtos ir vietos neįgaliesiems.

Statyba – ypač sudėtinga

Žinia, pastatyti tokį unikalų statinį – vienintelį tokį Lietuvoje ir dar tokioje unikalioje vietoje, kurios išskirtinumas – minkštas gruntas, – ne juokų darbas. Visgi po bene metus vykusių paskutiniųjų diskusijų ir žvalgybų nuspręsta statiniui skirti vietą ten, kur Atmata įteka į Kuršių marias. Už šią vietą tuomet pasisakė ir dauguma Rusnės bendruomenės atstovų, Nemuno deltos regioninio parko (NDRP) administracija.

Tiesa, tuomet kai kurie architektai dalijosi pastebėjimais, kad objekto statybos vyks ypač sudėtingomis gamtinėmis sąlygomis ir techniškai tą padaryti būsią labai sudėtinga. Dėl tos priežasties ir daugiau nei 28 metrų aukščio statinio neplanuota, nes kiekvienas papildomas metras būtų ir papildomi iššūkiai statybininkams.

Jau buvo aišku, kad gruntas šioje vietoje ypač minkštas, todėl polius į žemę teks suleisti apie 12 metrų, kad statybos turėtų vykti vandeniu – Atmatos upe, nes sausuma privažiuoti sudėtinga.

Savivaldybės meras V. Laurinaitis pasakoja, kad tais bene 2016-aisiais, perkant rangos darbus, buvusi numatyta ir kitokia statybų galimybė – statybas vykdyti ir medžiagas statybininkams atsigabenti ir sausumos keliu. Bet nurodyta ir sąlyga – suderinus tai su žemės naudotojais.

Statybininkai būtų suspėję

Pirmoji data, kuomet žadėta apžvalgos bokšto statybos pabaiga, buvo 2016-ieji, vėliau ne kartą minėtos vis vėlesnės datos... Bokšto statybas vis stabdė įvairūs trukdžiai: derinimai, tinkamiausios vietos paieškos, finansavimo galimybių keitimai ir t. t., ir pan.

Paskutinioji data, kada jis turėjo būti baigtas, buvo numatyta 2022-ųjų gegužė. Konkurso laimėtojo – UAB „Kavesta“ vadovas Dionizas Liatukas pasakoja, kad Saugomų teritorijų tarnyba reikalavo, jog medžiagos į statybvietę būtų plukdomos tik vandeniu. Tuo tarpu ilgametis statybininkas mano, kad taip gamtai būtų buvusi padaryta dar didesnė žala, nei jas gabenant sausuma.

„Jei nebūtų buvę trukdžių, mes būtume spėję ir užsakyti, ir susivežti reikalingas medžiagas. Pelno nebūtų buvę, bet būtume suspėję. Bet pradėjus šalinti vietovėje augusius krūmus pasipylė skundai. Saugomų teritorijų tarnyba ir Valstybinė miškų urėdija viena nuo kitos kelis mėnesius mėtė sprendimus tol, kol galiausiai medžiagos pabrango trigubai. Todėl statybos turėjome atsisakyti“, – sako D. Liatukas.

Kreipiasi į Seimo narį ir ministrą

Savivaldybės meras V. Laurinaitis savo FB dar pernai pavasarį pasidžiaugė, kad Uostadvaryje pagaliau prasidėjo 28 m aukščio apžvalgos bokšto statyba. Dabar jis prisipažįsta, kad tuomet ir pats tikėjęs, jog naująjį statinį tikrai turėsime šiemet gegužę, mat darbai jau buvo ir pajudėję iš mirties taško. Tačiau ir vėl užstrigo.

Paskutinieji žingsniai šioje ilgoje istorijoje buvo žengiami šiomis dienomis: prieš pat Velykas meras išsiuntė prašymą mūsų krašte rinktam Seimo nariui Z. Balčyčiui, prašydamas tarpininkauti atnaujinant statybas. Šiomis dienomis jis siekia susitikimo su Aplinkos ministru Simonu Gentvilu ir Saugomų teritorijų tarnybos vadovais.

„Turiu vilties, kad gal kaip nors pavyks pajudinti ir šį įstrigusį reikalą. Tiesa, dabar statybos jau kainuotų nebe 800 tūkstančių, o mažiausiai antra tiek, o gal ir dar daugiau. Nes ir statybinių medžiagų, ir darbų kainos per tą laiką išaugo bent dvigubai, o kai kurios – ir dar daugiau“, – sako V. Laurinaitis. Apie galutinį sprendimą skaitytojus informuosime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.