Mažesnės sąskaitos – tik vienas iš daugiabučio renovacijos privalumų

Ir toliau sparčiai didėjant šilumos bei elektros energijos kainoms kiekvienas mūsų ieško sprendimų, kaip sutaupyti, ypač prasidėjus šaltajam metų laikui. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, jog sutaupyti jums padės atnaujintas gyvenamasis daugiabutis, kuris turi platų naudos spektrą.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 2:42 PM

Daugiabučių namų renovacijos projektus administruojančios įmonės direktorė Eglė Randytė pasakojo, kad daugelis žmonių, gyvenančių senuose daugiabučiuose, permoka už šilumą – didžioji jos dalis iškeliauja per namo sienas, langus ir stogą.

„Nelygu pastato būklė ir įgyvendinamos energiją taupančios priemonės, šilumos vartojimas pastate sumažėja vidutiniškai nuo 50 iki 80 proc. Tai reiškia tiek pat sumažėjusias išlaidas šildymui. Sparčiai kylant energijos išteklių kainoms šilumos sąnaudų mažėjimas renovacijos atsiperkamumo kontekste tampa dar akivaizdesnis. Be to, taupoma ir būsimų namo remonto darbų ar avarijų likvidavimo sąskaita, nes atnaujinus būstą didelių remonto darbų nebereikia“, – sakė E.Randytė.

Geroji sostinės renovacijos praktika

Pašnekovė dalijosi ir tikrais pavyzdžiais iš Vilniaus, įrodančiais, kad renovacija iš tikrųjų padeda sutaupyti.

„Pavyzdžiui, modernizuotas daugiabutis Žaliųjų Ežerų gatvėje Vilniuje per 2021–2022 m. šildymo sezoną suvartojo apie 46 kWh šilumos energijos kvadratiniam metrui. Šilumos kaina praėjusį šildymo sezoną buvo apie 10 ct/kWh, taigi standartinis tokio tipo namo 70 kv. m butas per šildymo sezoną išleido 322 eurus.

Kaimyninis Žaliųjų Ežerų gatvėje esantis daugiabutis nerenovuotas ir per tą patį šildymo sezoną suvartojo apie 119 kWh šilumos energijos kvadratiniam metrui. Vadinasi, standartinis tokio tipo namo 70 kv. m butas per sezoną išleido 833 eurus – bene 2,5 karto daugiau nei kaimyninis renovuotas namas“, – teigė pašnekovė.

E.Randytė dalijosi ir itin įdomiu Konstitucijos pr. 13 daugiabučio modernizavimo projektu: „Kad pastatas visiškai apsirūpintų šilumos energija, į fasadą bus integruota 247 kW galios saulės modulių elektrinė, kuri, kaip numatoma, per metus pagamins apie 120 MWh elektros energijos. Name taip pat bus įdiegtas šilumos siurblys, ruošiantis šilumos energiją ir karštą vandenį. Skaičiuojame, kad, padedant atsinaujinančiuosius energijos šaltinius naudojančioms technologijoms, po namo renovacijos gyventojų išlaidos už šilumą turėtų sumažėti net 9 kartus.“

Renovacija – ne tik mažesnės išlaidos

Nors daugelis žmonių atnaujina daugiabučius dėl noro sutaupyti, vis dėlto svarbu nepamiršti ir kitų renovacijos privalumų.

„Renovacijos nauda apima kur kas daugiau nei tik šilumos ir pinigų sutaupymą. Gyvenant atnaujintame name pagerėja gyvenimo kokybė ir didėja pasitenkinimas savo būstu, kyla jo vertė, taip pat prisidedama prie klimato kaitos mažinimo, nes atnaujinus namą į aplinką išmetama gerokai mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Pastarieji metai parodė, kaip svarbu savo namuose ir jų aplinkoje jaustis gerai ir saugiai: nesibaiminti avarinių situacijų ar to, kad atėjus žiemai dėl išbalansuotos šildymo sistemos namo butai vėl šils netolygiai – vieni perkais, kituose niekaip nebus pasiekiama reikiama temperatūra“, – tvirtino pašnekovė. (Užs. Nr. 22B222–19)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.