Prisidengiant ūkininko vardu nebepavyks susiręsti prabangių namų – draudimui numatyta data

Siūloma neleisti statyti ūkininko sodybas arba pagalbinio ūkio ir kitos paskirties (fermų, ūkio, šiltnamių, kaimo turizmo) pastatus žemės sklype, jei daugiau negu pusė sklypo patenka į šalies saugomas ar Europos bendrijos svarbos buveines.

Zervynos – etnografinis gatvinis kaimas Varėnos rajone.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Zervynos – etnografinis gatvinis kaimas Varėnos rajone.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Zervynos – etnografinis gatvinis kaimas Varėnos rajone.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Zervynos – etnografinis gatvinis kaimas Varėnos rajone.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narys Linas Jonauskas.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narys Linas Jonauskas.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Oct 28, 2022, 11:18 AM, atnaujinta Oct 28, 2022, 11:22 AM

Tai numatančias Ūkininko ūkio įstatymo pataisas įregistravo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys Linas Jonauskas. Jo teigimu, šios įstatymo pataisos užkirstų kelią piktnaudžiavimui, kai, prisidengiant ūkininko vardu, apeinant įprastas teritorijų planavimo procedūras, saugomose teritorijose statomi gyvenamieji namai.

„Matome daug pavyzdžių, kai saugomose teritorijose įsigijusieji sklypą pasitelkia net „juoduosius archeologus“, kurie ieško niekada čia neegzistavusių sodybų pėdsakų, kad sklypo savininkas turėtų pagrindą ūkininko sodybos priedangoje pasistatyti prabangų namą. Tokių „sofos ūkininkų“, kurie naudojasi ūkininko vardu, jiems taikomomis įstatymų išlygomis ir, apeidami įprastas teritorijų planavimo procedūras, statosi prabangias vilas saugomose teritorijoje – vis daugėja. Saugomos teritorijos turi būti saugomos ir statybos ar ūkinė veikla čia negali būti leidžiama“, – sako L. Jonauskas.

Pasak L. Jonausko, ūkininko sodybos ir pagalbinių ar kitų pastatų įrengimas, eksploatavimas saugomose teritorijose gali turėti reikšmingą neigiamą poveikį „Natura 2000“ ir kitoms saugomoms teritorijoms, buveinėms bei jose esančioms saugomoms rūšims.

„Siekiant apsaugoti nykstančias, pažeidžiamas, retas augalų ir gyvūnų rūšis bei jų buveines, buvo įsteigtas Europos saugomų teritorijų ekologinis tinklas „Natura 2000“. Lietuvoje į šį tinklą įtraukta tik 26 proc. numatyto miško buveinių ploto, o papildomai turėtų būti įtraukta dar per 100 tūkst. ha saugotinų miško buveinių.

Dėl to Lietuvai pradėta pažeidimo procedūra. Valstybės kontrolė taip pat skambina pavojaus varpais, kad nesiimant veiksmų gali būti prarandamos retos, nykstančios ar pažeidžiamos paukščių, gyvūnų, augalų ar buveinių rūšys. Statybos, ūkinė veikla žemės sklype, kuris patenka į šalies saugomas ar Europos bendrijos svarbos buveines, gali sudaryti reikšmingą grėsmę buveinių apsaugai, todėl tokių praktikų turi nebelikti“, – teigia L. Jonauskas.

Pagal siūlomą projektą, „Ūkininko sodyba ar pagalbinio ūkio ir kitos paskirties (fermų, ūkio, šiltnamių, kaimo turizmo) pastatai statomi nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 0,5 hektaro, išskyrus atvejus, kai daugiau negu pusė sklypo patenka į šalies saugomas ar Europos bendrijos svarbos teritorijas.“ Ūkininko ūkio įstatymo pataisas palaiko ir kartu su Seimo nariu L. Jonausku taip pat teikia aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų 2023 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.