Dovana – Izraelio miestai Vilniaus senamiestyje

Izraelio ambasada įteikė dovaną Vilniui artėjančio 700-ojo gimtadienio proga – didelį piešinį su trijų Izraelio miestų motyvais ant namo sienos Senamiestyje.

Bazilijonų gatvės daugiabučio, kurio siena buvo pasirinkta paveikslui, gyventojai džiaugėsi naujuoju kūriniu.
Bazilijonų gatvės daugiabučio, kurio siena buvo pasirinkta paveikslui, gyventojai džiaugėsi naujuoju kūriniu.
Piešinį sukūrė Ukrainoje gimusi ir Izraelyje gyvenanti menininkė Z.Sever.
Piešinį sukūrė Ukrainoje gimusi ir Izraelyje gyvenanti menininkė Z.Sever.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 1:35 PM, atnaujinta Dec 12, 2022, 1:40 PM

Vilniečiai bei miesto svečiai gali Izraelio dovaną pamatyti Senamiestyje, ant Bazilijonų g. 6B namo sienos.

Tai naujas tarptautinės urbanistinės galerijos „Open Gallery“ kūrinys – Izraelio ir Lietuvos menininkų bendromis pastangomis sukurtas gatvės meno darbas, nukeliantis į saulėtąjį Izraelį.

Šiame urbanistinio meno darbe galima įžvelgti trijų didžiųjų Izraelio miestų – Tel Avivo, Jeruzalės ir Haifos – motyvus.

Jį sukūrė Ukrainoje gimusi ir Izraelyje gyvenanti menininkė Zoe Sever, o ant daugiabučio namo sienos perkėlė lietuvių menininkai Martynas Ivinskas ir Viktorija Starygina.

„Sienos piešinys, sukurtas pagal Izraelio menininkės Z.Sever paveikslą ir pavadintas garsiąja šiuolaikinio Izraelio tėvo Theodoro Herzlo citata „Jei pasiryžti – tai nebe svajonė“, pasakoja visą istoriją.

Šis meno kūrinys, Izraelio ambasados Lietuvoje dovana Vilniui, atspindi Izraeliui būdingą sodrumą, spalvingumą, kūrybiškumą ir vilties dvasią“, – sakė Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg-Silverstein.

Dailininkė Z.Sever gimė ir užaugo Lvove (Ukraina), o 1990-aisiais su šeima persikraustė gyventi į Izraelį.

Pirmosiomis karo dienomis menininkė padėjo rinkti vaistus sužeistiesiems, o vėliau su draugais rūpinosi, kad Ukrainos kariuomenė gautų neperšaunamųjų liemenių ir šalmų.

Kūrinį įgyvendinę menininkai M.Ivinskas ir V.Starygina teigia, kad piešti ant pastato sienos rudenį yra nemenkas iššūkis, bet jie pasiryžo drauge jį priimti.

„Teko prisitaikyti prie permainingų rudens orų – kovoti su lietumi ir vėju.

Tą dieną, kai lyja, išvis darbas sustoja“, – pasakojo M.Ivinskas, kuriam tokio didelio mastelio piešinys yra antras darbas, o pirmąjį atliko lygiai prieš dvejus metus buvusios „Elfos“ gamyklos teritorijoje, „Open Gallery“ kieme.

Jo kolegė V.Starygina pridūrė, kad iššūkiu piešiant tapo ir aukštis. Menininkams teko nugalėti aukščio baimę.

Vilniaus Bazilijonų gatvės daugiabučio, kurio siena pasirinkta Z.Sever paveikslui, gyventojai džiaugiasi permainomis ir tiki, kad gatvės meno kūrinys yra ne tik namo puošmena, bet ir suteiks šiai vietai jaukumo.

Jie mielai priėmė menininkus ir su smalsumu stebėjo jų aplinkoje vykstantį meninį procesą.

Projektą realizavusios urbanistinės meno galerijos „Open Gallery“ kuratorės Živilės Diawaros nuomone, šis kūrinys labai sėkmingai įsikomponavo į aplinką ir ją papildė.

„Tai buvo neįprastas ir vienas sudėtingiausių „Open Gallery“ darbų, įtraukęs į procesą ne tik dviejų šalių menininkus, bet ir vietinę bendruomenę, daugybę techninių, paveldo ir kitokio lygio specialistų“, – sakė Ž.Diawara. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.