Du sklypus paežerėje įsigiję statytojai norėjo apmauti visus, nepavyko: ką pastatė, teks nugriauti

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) pareigūnai, reaguodami į Aplinkos apsaugos departamento pranešimą dėl galimai neteisėtai pastatytų statinių dviejuose sklypuose Vertybiškio kaime, Rokiškio rajone, greta Šapelių ežero, atlikę patikrinimą nustatė, kad miško žemėje statiniai pastatyti pažeidžiant teisės aktus.

Rokiškio rajone, greta Šapelių ežero, atlikę patikrinimą nustatė, kad miško žemėje statiniai pastatyti pažeidžiant teisės aktus.<br>V.Ščiavinsko / asociatyvioji nuotr.
Rokiškio rajone, greta Šapelių ežero, atlikę patikrinimą nustatė, kad miško žemėje statiniai pastatyti pažeidžiant teisės aktus.<br>V.Ščiavinsko / asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Mar 23, 2023, 4:05 PM

Patikrinus dokumentus paaiškėjo, kad abiejų žemės sklypų paskirtis – žemės ūkio, kuriuose yra dalis miško žemės.

Remiantis Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo 95 straipsnio 1 punktu, miško žemėje draudžiama statyti statinius ir (ar) įrenginius, tiesti inžinerinius tinklus, išskyrus miško infrastruktūrai priskiriamus inžinerinius statinius ir (ar) įrenginius.

Apžiūrėję situaciją vietoje inspektoriai nustatė, kad viename iš sklypų, šalia liepto į ežerą, ant polių įrengtas medinio karkaso ir lentų pagalbinio ūkio pastatas vienšlaičiu skardiniu stogu.

Patikrinę Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ bei Nekilnojamojo turto registre (NTR) pateiktus duomenis, inspektoriai atkreipė dėmesį, kad statinys kaip pirtis įregistruotas jau po Statybos inspekcijos atlikto patikrinimo (patikrinimas vietoje atliktas vasario 10 d., deklaracija surašyta kovo 1 d.).

Be to, šis statinys pastatytas miško žemėje. Kadangi tokio pastato (pirties) statyba miško žemėje negalima, jis NTR negalėjo būti įregistruotas.

Kitame sklype, šalia liepto į ežerą, taip pat miško žemėje, pastatytas medinių rąstų pagalbinio ūkio pastatas su stogine (terasa). NTR išrašo duomenimis, šis pastatas 2018 m. pradžioje deklaracijos apie statybos užbaigimą pagrindu įregistruotas kaip pirtis.

Kaip minėta, miško žemėje nei statinių, nei įrenginių, išskyrus miško infrastruktūrai priskiriamus statinius ar įrenginius, statyba yra draudžiama.

Kadangi abu statytojai pažeidė šią Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo nuostatą, jiems surašyti privalomieji nurodymai pašalinti pažeidimus, t. y. nugriauti miško žemėje pastatytus statinius bei sutvarkyti statybvietes.

Taip pat statytojai savo iniciatyva turi panaikinti deklaracijų apie statybos užbaigimą galiojimus ir kreiptis į valstybės įmonę Registrų centrą dėl statinio išregistravimo iš NTR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.