Kieme pastebėjote droną: atkeipkite dėmesį, ar tai ne žvalgytuvės

Vasarą, kuomet itin daug žmonių išvyksta ilgesnių atostogų, pats darbymetis vagims. Draudimo ekspertai skaičiuoja, kad vasaros mėnesiais vagysčių iš būstų skaičius išauga kone dvigubai. Vagis ypač masina lietuvių pamėgtos kepsninės, taip pat dviračiai, neretai – ir neatsargiai palikti įrankiai.

Svarbu nepamiršti, kad vagys socialinius tinklus taip pat stebi, be to, ir jie tobulėja – pasitaiko, jog kiemus pirmiausia apžiūri dronais, o tuomet žino, kokio grobio gali tikėtis.<br>123 rf nuotr.
Svarbu nepamiršti, kad vagys socialinius tinklus taip pat stebi, be to, ir jie tobulėja – pasitaiko, jog kiemus pirmiausia apžiūri dronais, o tuomet žino, kokio grobio gali tikėtis.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 2:13 PM, atnaujinta Jul 5, 2023, 2:28 PM

Keliaudami neišvengia vagysčių

Kaip komentavo draudimo bendrovės „If“ turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius, vidutinė vagystės žala siekia maždaug 900 eurų.

Kiekvieną vasaros mėnesį fiksuojama iki 10 vagysčių iš būstų. Šiltasis sezonas išsiskiria ir tuo, kad ypač padaugėja apiplėšimų kelionių metu: iš automobilių, kemperių, keliaujant viešuoju transportu ar turistaujant miestuose. Tarp dažniausiai vagiamų daiktų – piniginės, rankinės, telefonai.

Taigi, automobilyje jokiu būdu negalima palikti vertingų daiktų, laikyti pravirų langų, juolab neužrakintų durų – užteks vos akimirkos, ir atostogos gali būti sugadintos. Vertingus daiktus būtina saugoti ir nuomojamuose būstuose ar viešbučiuose, jei įmanoma, juos laikyti seife. Renginiuose daiktai turi būti saugiai laikomi užsegtoje rankinėje, o saugiausia – priešais save.

Atostogaujant dažnai kartu keliauja dviračiai ar paspirtukai – net ir palikus trumpam, juos būtina prirakinti kokybiška spyna, kad vagys negalėtų šios iškart nupjauti.

Verta priminti, kad į „If“ būsto draudimą įeina asmeninių daiktų, kuriuos naudojate ne tik namuose, draudimas – tereikia draudžiant būstą pasirinkti šią apsaugą. Žinoma, net ir apsidraudus, nereikėtų atsipalaiduoti – kiekvienas esame atsakingas už savo turto saugumą.

Kiemuose – vagių žvalgytuvės

Individualiųjų namų savininkai socialiniuose tinkluose mėgsta aprodyti savo puoselėjamus kiemus ar terasas. Svarbu nepamiršti, kad vagys socialinius tinklus taip pat stebi, be to, ir jie tobulėja – pasitaiko, jog kiemus pirmiausia apžiūri dronais, o tuomet žino, kokio grobio gali tikėtis.

Iš kiemų bene dažniausiai dingsta dviračiai, paspirtukai, žoliapjovės, įvairūs darbo įrankiai, t. y. tas turtas, kuris lengvai pasiekiamas kieme, garaže, priestatuose. Vidutinė žala tokių vagysčių atvejais siekia 1200 eurų.

Nieko keista, kad daugiausia vagysčių iš namų, anot T. Sinkevičiaus, vyksta vasaros metu, kuomet dauguma gyventojų atostogauja ir ramiai palieka savo namus be priežiūros.

Prieš išvykstant iš namų, svarbu nepamiršti pasirūpinti daiktų apsauga, nepalikti jų matomose, lengvai prieinamose vietose.

Taip pat svarbu bendrauti su kaimynais, kurie gali pastebėti po kiemą vaikštinėjančius įtartinus ir nepažįstamus asmenis. Be to, kelionių akimirkomis socialiniuose tinkluose geriau dalytis jau po atostogų.

Draudimo ekspertai sudėliojo svarbiausius patarimus, kaip išvengti vagysčių:

  • neskelbkite viešai, kada nebūsite namuose. Sudarykite, tokį vaizdą, kad esate namuose netgi tuomet, kai esate išvykę.
  • Jei išvykstate ilgesniam laikui, pasirūpinkite, kad kažkas iš kaimynų ar artimųjų nupjautų žolę vasarą ar nuvalytų sniegą žiemą bei ištuštintų pašto dėžutę.
  • Pažymėkite daiktus policijoje: daiktų žymėjimas atbaido vagis, ypač jei matomoje vietoje užklijuotas lipdukas, skelbiantis, kad daiktas yra pažymėtas ir užregistruotas policijoje.
  • Perspėkite patikimus kaimynus apie kuriam laikui paliekamus namus, kad šie galėtų reaguoti pastebėję įtartinų asmenų.
  • Pasirūpinkite tinkamomis lauko durimis ir spynomis. Duris rakinkite visada, net jei esate namuose. Jei gyvenate pirmame aukšte, rakinkite ir langus, įsirenkite apsaugines grotas balkonuose.
  • Nepalikite daiktų matomose, prieinamose vietose. Pavyzdžiui, terasoje ar balkone. Pasus, pinigus, brangenybes laikykite seifuose.
  • Įsirenkite vaizdo stebėjimo kameras. Aiškiai matomos saugos sistemos, įskaitant kameras, efektyviausiai apsaugo nuo vagysčių.

Šimtaprocentinės apsaugos nėra, tačiau, norint sumažinti vagystės riziką, saugumo priemonių imtis būtina.

O išvengti didesnių nuostolių vagystės atveju padės būsto draudimas. Apsidraudus „If“ būsto draudimu, apsauga galioja ne tik būstui ir jame esantiems daiktams, bet ir su savimi pasiimtam turtui ar daiktams, paliktiems automobilyje, namo kieme, sandėliuke, garaže ar ūkiniuose pastatuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.