Paaiškino, kodėl saugojo pastatą J.Basanavičiaus gatvėje, bet ne medžius: tai liūdna žinia

Tiek kultūros paveldo apsauga, tiek želdynų apsauga yra vienos iš svarbiausių sričių, atspindinčių viešą interesą. Pastaruoju metu, vis didėjant visuomenės nerimui dėl miesto želdinių, supriešinami kultūros paveldo apsaugos ir miestų želdynų išsaugojimo interesai.

Kultūros paveldo departamentas visiškai sutinka su visuomenės išreikštu lūkesčiu ir būtinybe šio pastato terasoje išlaikyti žaliuojančius medžius, tačiau ne mažiau svarbūs yra konstrukcijų tvarkymo sprendimai.<br>Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos / KPD nuotr.
Kultūros paveldo departamentas visiškai sutinka su visuomenės išreikštu lūkesčiu ir būtinybe šio pastato terasoje išlaikyti žaliuojančius medžius, tačiau ne mažiau svarbūs yra konstrukcijų tvarkymo sprendimai.<br>Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos / KPD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kultūros paveldo departamentas

Jul 26, 2023, 3:27 PM, atnaujinta Jul 26, 2023, 3:29 PM

Ypač jautriai sureaguota į ketinimus iškirsti medžius pertvarkant Basanavičiaus g. 14A pastatų komplekso dalį.

Kultūros paveldo departamentas visiškai sutinka su visuomenės išreikštu lūkesčiu ir būtinybe šio pastato terasoje išlaikyti žaliuojančius medžius, tačiau ne mažiau svarbūs yra konstrukcijų tvarkymo sprendimai. Tenka konstatuoti, kad Basanavičiaus g. 14A cokolinės dalies ir atraminės sienelės – saugotinų paveldo objekto elementų – būklė jau antras dešimtmetis kasmet stipriai blogėja ir reikalauja skubių tvarkybos veiksmų.

Departamento Vilniaus teritorinis skyrius principingai pasisakė dėl šio objekto tvarkybos ir statybos projektų – nuo 2018 metų vykusiuose sprendimų paieškose plėtros projektai ne kartą buvo atmesti, o galutinis pritarimas Basanavičiaus g. 14A požeminės dalies pertvarkai išduotas tik po beveik 3 metus vykusių debatų ir vystytojui atsisakius planuotų antstatų virš terasos bei minimizavus sprendinius iki laiptus dengiančio stiklinio tūrio.

Deja, želdiniai, kaip paveldo objekto vertingoji savybė, nėra įteisinta nei Kultūros paveldo centro parengtuose (dab. Departamento Kultūros paveldo tyrimų valdyba) ir Vertinimo tarybos tvirtintuose aktuose (jų sprendimai turi būti pagrįsti tyrimais, fotofiksacija ir planinės medžiagos analize), nei teritorijų planavimo dokumentuose, tad Departamento specialistų galimybės išreikšti nuomonę šiuo klausimu teisiškai buvo ribotos.

Tikėtina, kad medžiai šioje vietoje atsirado tik XX a. 7 dešimtmetyje ir netraktuotini kaip istorinio Geležinkelių valdybos pastatų komplekso ar Vilniaus senamiesčio vertingoji savybė (neturi autentiškumo požymių).

Nepaisant to, kad tokio statuso želdynų apsauga yra savivaldos kompetencijoje, atsižvelgdami į Vilniaus miesto mero prašymą ir visuomenės nuomonę, Departamentas ieško būdų, kaip išsaugoti šią žalią salelę greta vieno didžiausių 19 a. Vilniaus statinių komplekso.

Departamentas dar kartą peržiūrėjo projekto rengimo, derinimo procedūras ir pavedė Departamento Kultūros paveldo tyrimų valdybai atlikti papildomą Basanavičiaus g. 14A istorinių šaltinių, archyvinės ir planinės medžiagos analizę, įvertinti reikšmę Vilniaus senamiesčiui bei kultūros paveldo objektui bei teikti siūlymus dėl Vertinimo tarybos aktų papildymo.

Ieškant alternatyvų jau patvirtintam techniniam projektui, buvo inicijuotas susitikimas su UAB „Dobilo daigas“ atstovais, kuriame pasiūlytos idėjos kaip galima tvarkyti sklype esančius želdinius, kad nebūtų pakenkta kultūros paveldo objekto vertingosioms savybėms bei atsižvelgta į visuomenės lūkesčius.

Daugelio kultūros specialistų nuomone, tiek kultūros paveldo objekto sutvarkymo, tiek želdinių išsaugojimo klausimai yra tarpusavyje suderinami, tačiau pats želdinių tvarkymas reikalauja žymiai geresnės projektavimo kokybės ir įvairių profesionalių specialistų – arboristų, kraštovaizdžio architektų, paveldosaugininkų – įsitraukimo ir projekto vystytojų supratimo, todėl siūlytume Vilniaus miesto savivaldybei, atsakingai už miesto plėtrą ir želdinius, inicijuoti nepriklausomų ekspertų darbo grupės sudarymą, įvertinančią sklype esančių želdinių išsaugojimo galimybes ir jų įtaką istoriniam pastatui bei pasiūlyti visuomenės ir sklypo savininkų lūkesčius atitinkančius sprendinius.

Primename, kad nuo 2023 m. birželio 26 d. pradėtas rengti UNESCO pasaulio paveldo sąraše esančios vertybės – Vilniaus istorinio centro (Nr. 541) Vilniaus senamiesčio ir jo apsaugos zonos tvarkymo planas. Rengėjas – UAB „Vilniaus planas“. Pasiūlymus dėl želdinių ir želdynų planavimo Vilniaus senamiestyje galima teikti planavimo organizatoriui (Departamentui) ar rengėjui.

Ikonografijos šaltinis – Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.