Panoro įsirengti kondicionierių – sulaukė „Civinity“ grupės įmonės reikalavimo susimokėti už apklausą

Daugiabutį namą Vilniuje administruojanti bendrovė „Priemiestis“, priklausanti įmonių grupei „Civinity“, kurios pagrindinis akcininkas Deividas Jacka Latvijoje kaltinamas pinigų plovimu, į šio namo gyventojos prašymą surengti balsavimą pasiūlė už paslaugą susimokėti daugiau kaip 400 eurų.

Daugiabutį namą Vilniuje administruojanti bendrovė „Priemiestis“, priklausanti įmonių grupei „Civinity“, į šio namo gyventojos prašymą surengti balsavimą pasiūlė už paslaugą susimokėti daugiau kaip 400 eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiabutį namą Vilniuje administruojanti bendrovė „Priemiestis“, priklausanti įmonių grupei „Civinity“, į šio namo gyventojos prašymą surengti balsavimą pasiūlė už paslaugą susimokėti daugiau kaip 400 eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Deividas Jacka.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Deividas Jacka.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

alfa.lt

Jul 26, 2023, 9:33 AM, atnaujinta Jul 30, 2023, 9:33 PM

„Priemiestis“ teisinasi, esą gyventojų balsavimo organizavimas yra papildomai apmokama paslauga, už kurią klientai turėtų susimokėti.

Įmonė netgi tikina, kad geranoriškai daro gyventojai paslaugą, nes daugiau kaip 400 eurų kaina apskaičiuota „pritaikius nuolaidą“, esą tikroji apklausos sąmata yra gerokai didesnė.

Reikalavimo susimokėti priblokšta buto savininkė įtaria, kad įmonė tiesiog siekia neteisėtai pasipelnyti arba atgrasyti gyventojus nuo jų teisės balsuoti įvairiais svarbiais klausimais. Jos teigimu, administratorius to net neslepia.

„Priemiesčio“ reikalavimas susimokėti už balsavimo organizavimą stebina ir dėl to, kad vykdant darbus bendrose patalpose, pavyzdžiui, įsirengiant kondicionierių, stiklinant balkoną, privaloma gauti daugiau kaip pusės pastato savininkų sutikimą.

Patys gyventojai apklausų rengti dažniausiai negali, nes dėl duomenų apsaugos informacija apie daugiabutyje esamų patalpų savininkus ir jų kontaktus jiems yra neprieinama.

Civilinis kodeksas aiškiai nustato, kad gyventojų balsavimų organizavimas turėtų būti atliekamas iš administravimo tarifo, taigi negali būti apmokestinamas papildomai.

Sąskaita pribloškė

Daugiabučio namo Perkūnkiemio g. 8, Vilniuje, gyventoja Rasa (vardas pakeistas) portalui Alfa.lt pasakojo, kad dėl klimato kaitos kylant oro temperatūrai vis daugiau vilniečių būstuose įsirengia kondicionierius.

„Tą patį pasidarėme ir mes. Turime gerą kaimyną, kuris visus aplinkui skundžia. Jis įskundė ir mus, kad turime kondicionierių ir galimai nesusitvarkėme dokumentų“, – pasakojo gyventoja.

Po to buto savininką aplankęs Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojas nurodė pasirengti projektą, surengti „visų kaimynų“ balsavimą ir užsitikrinti daugiau kaip pusės daugiabučio butų ir kitų patalpų savininkų sutikimą kondicionieriui balkone įrengti. Buto savininkė užsisakė projektą, tačiau rengimas užtruko, nes susirgo projektuotoja.

Šiuo metu kondicionieriaus projektas jau parengtas, tačiau gyventojų balsavimą būtina surengti iki šių metų rugpjūčio pabaigos.

„Statybos inspektoriai vėl ateis patikrinti, jie turi matyti arba visus reikalingus dokumentus, tarp jų gyventojų sutikimą, arba reikalaus kondicionierių išmontuoti ir dar paskirs didžiulę baudą“, – pasakojo Rasa.

Moteris sakė, kad tuo metu, kai ją pirmą kartą aplankė inspektoriai, daugiabutį administravo bendrovė „Mano būstas“. Su šiuo administratoriumi buvo susitarta, kad savininkų balsavimas dėl kondicionieriaus bus surengtas nemokamai, tačiau netikėtai administratorių pakeitė įmonė „Civinity“ grupei priklausanti bendrovė „Priemiestis“.

„Nuo tada ir prasidėjo visos linksmybės. Paprašėme, kad balsavimą surengtų „Priemiestis“, nes pagal įstatymą būtent administratorius turėtų tokį balsavimą organizuoti“, – pasakojo Rasa.

Tačiau buto savininkė buvo priblokšta, kai „Priemiestis“ pareikalavo už balsavimo organizavimą susimokėti 423 eurus (350 eurų ir PVM). Kartu įmonė informavo, kad tai kaina su specialiai pritaikyta nuolaida, mat balsavimo organizavimas be nuolaidos kainuotų dar daugiau.

Alfa.lt turi bendrovės „Priemiestis“ atsakymo į buto savininkės prašymą surengti šios įmonės administruojamo namo savininkų apklausą kopiją.

Įmonė gyventojai rašo: „Atsakydami į Jūsų telefoninį paklausimą informuojame, kad balsavimo raštu organizavimas, balsavimo biuletenių parengimas, pateikimas, balsų skaičiavimo komisijos sudarymas, protokolo parengimas, kai balsavimą organizuoja administratorius, šiuo atveju UAB „Priemiestis“, yra apskaitomas pagal papildomą įkainį, t. y. 5 Eur/vnt. (registruotų patalpų sk.). Pažymėtina, kad Jūsų nurodytu adresu yra daugiau nei 150 patalpų, todėl bendrovė galėtų organizuoti balsavimą raštu ir parengti reikiamus dokumentus už papildomą nuolaidą, tad galutinė suma būtų 350 Eur + PVM. Informuojame, kad jeigu sutinkate su pateiktais įkainiais, turėtumėte pateikti laisvos formos bei pasirašytą prašymą ir susijusius (projektinius planuojamus sprendinius, eskizus, vizualizacijas ir kt.) dokumentus balsavimo raštu biuletenių parengimui.“

Rasą toks atsakymas šokiravo, nes buvęs administratorius gyventojų balsavimus organizuodavo nemokamai specialioje programėlėje, o biuletenius papildomai įdėdavo į gyventojų pašto dėžutes.

Kitame laiške buto savininkei „Priemiestis“ rašė, kad „minėti teisės aktai nenustato prievolės bendro naudojimo objektų valdytojui organizuoti apklausų, susijusių su (....) kondicionierių įrengimu, balkonų įstiklinimu ir panašiai“.

Rasa nebesusigaudo – kas gi kitas, jei ne administratorius, turėtų organizuoti tokius balsavimus. Juolab kad taip nustato ir teisės aktai. Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatose aiškiai parašyta, kad administratorius, vadovaudamasis Civilinio kodekso 4.85 straipsniu, šaukia patalpų savininkų susirinkimus arba organizuoja balsavimą raštu.

Be to, visos pareigos nurodytos administravimo nuostatose, tarp jų ir balsavimų organizavimas, atliekamos iš administravimo tarifo, taigi negali būti apmokestinamas papildomai.

Pati nepajėgtų

Vilnietė Rasa pabrėžė, kad gyventojų balsavimas negali būti organizuojamas mėgėjiškai: yra patvirtinta apklausos forma – biuletenis, kuriame įrašomi balsavimo duomenys. Tik toks, tinkamai organizuotas ir balsavimo komisijos narių parašais patvirtintas, dokumentas turi teisinę galią.

Kitas iššūkis, pasak buto savininkės, kad iš 150 minėto daugiabučio patalpų savininkų tik 72, tai yra mažiau kaip pusė, yra butų savininkai, kiti nuosavybės teise valdo sandėliukus, rūsius, parkingo vietas ir kitas patalpas, daugelis jų nuomojama.

Taigi, net jei norėtų, ji pati balsavimo surengti negalėtų, nes nedisponuoja, o ir negali disponuoti duomenimis apie 150 daugiabučio patalpų savininkų, jų kontaktų, turint omenyje, kad tokiai informacijai taikoma teisinė duomenų apsauga.

Savo ruožtu administratorius „Priemiestis“ nesutinka nei išduoti tinkamų balsavimo biuletenių, nei pateikti duomenis apie savininkus. Reikalavimas už balsavimo organizavimą sumokėti daugiau kaip 400 eurų moterį šokiravo, nes vien kondicionieriaus projekto parengimas esą kainavo daugiau kaip 2 tūkst. eurų.

„Kaip turėtume reaguoti, kai visur balsavimo paslauga teikiama nemokamai, o čia reikalaujama susimokėti? Tas kondicionierius jau tampa aukso vertės“, – stebėjosi Rasa.

Vilnietę ne mažiau šokiravo „Priemiesčio“ atstovo neoficialus paaiškinimas, kodėl už balsavimo paslaugą įmonė nustatė būtent tokią – 350 eurų ir PVM – kainą.

„Man paaiškino, kad jie specialiai nurodo tokią visiškai „iš lubų“ kainą, kad niekas tos paslaugos neprašytų. Neva jie kažkada padėjo organizuoti balsavimą, gyventojas su balsavimo biuleteniais pats ėjo pas kaimynus ir rinko parašus. Paskui įmonė buvo paduota į teismą ir nuo tada jie nusprendė, kad užsidės „lubinę“ kainą, kad daugiau niekas nesikreiptų“, – pasakojo daugiabučio gyventoja.

Rasos nuomone, toks elgesys, kai dirbtinai kuriamos kliūtys butų savininkams įgyvendinti savo teises, yra nepriimtinas.

„Aš turiu teisę turėti kondicionierių, turiu teisę įstiklinti balkoną. Bet aš šių teisių negaliu įgyvendinti, nes administratorius nevykdo savo pareigos“, – situaciją apibūdino vilnietė.

„Tai papildomai mokama“

UAB „Priemiestis“ naujienų portalui Alfa.lt teigė, kad paslaugas daugiabučiame name, Perkūnkiemio g. 8, Vilniuje teikia sutarties su namo valdytoju (Jungtinės veiklos sutarties dalyviais) pagrindu.

„Sutartyje yra numatytos tiek teikiamos paslaugos, tiek ir jų įkainiai. Skiriame itin didelį dėmesį patikimam ir sąžiningam visų sutartinių įsipareigojimų vykdymui. Klientės užsakoma paslauga yra papildomai mokama paslauga, kuri nėra įtraukta tarp pagal sutartį teikiamų paslaugų“, – Alfa.lt teigė bendrovė.

„Priemiestis“ nurodė, kad gyventojų balsavimo surengimo paslaugos sąnaudas – 350 eurų ir PVM – nustatė, įvertinusi „faktinius paslaugos teikimo kaštus“.

Į klausimą, kokia būtų visa balsavimo kaina be specialiai šiam atvejui pritaikytos „nuolaidos“, „Priemiestis“ atsakė: „Įprasta apklausos organizavimo kaina būtų 508,20 Eur be PVM. Kainoje yra įskaičiuotos balsavimo biuletenio projektinio varianto parengimas, suderinimas, biuletenių išsiuntimo visiems savininkams, surinkimo, balsų skaičiavimo komisijos darbo, protokolo parengimo ir kitos išlaidos.“

Kodėl gyventojų apklausos nevykdo nemokamai, kaip tai daro kiti daugiabučių administratoriai Vilniaus mieste?

„Atliekame visas mums, kaip administratoriui, priskirtas pareigas, kitas paslaugas teikiame kaip papildomas“, – atsakė įmonė.

Jeigu buto savininkė nesutinka mokėti „Priemiesčio“ nurodytos sumos (350 eurų be PVM) už balsavimo organizavimą, kaip siūlytų buto savininkei tokį balsavimą įvykdyti ir įgyvendinti teisę įsirengti kondicionierių, kai administratorius nesuteikia duomenų apie šio daugiabučio 150 savininkų ir jų kontaktų?

„Norint bute įsirengti kondicionierių, reikia iš anksto patvirtinto projekto, kurio parengimas yra mokama paslauga. Taip pat šis projektas turi būti patvirtintas visų turto namo bendraturčių. Tokios apklausos organizavimas – taip pat mokama paslauga. Savininkų kontaktai yra asmeniniai duomenys, ir bendrovė negali suteikti tretiesiems asmenims dėl galiojančių duomenų įstatymų ir juose esančių apribojimų“, – aiškino įmonė.

Alfa.lt paprašė „Priemiesčio“ pakomentuoti buto savininkės teiginius, kad mokestį už balsavimo organizavimą daugiabutį administruojanti įmonė nustatė „iš lubų“, kad esą tokiu būdu atgrasytų gyventojus nuo prašymų organizuoti balsavimus ir apklausas, netrukdytų dirbti.

„Mokestį nustatėme įvertinę faktinius paslaugos teikimo kaštus“, – atsakė įmonė.

Kada mokėti nereikia

Vilniaus miesto savivaldybės administracija aiškina, kad daugiabučio namo administratorius privalo sušaukti daugiabučio namo patalpų savininkų susirinkimą ar organizuoti balsavimą raštu, jeigu to raštu pareikalauja ne mažiau kaip ketvirtadalis visų butų ir kitų patalpų savininkų.

Pasak savivaldybės, „tokiu atveju organizuojamas susirinkimas ar balsavimas raštu yra rengiamas nenustatant atlygio už paslaugą“.

„Šiuo atveju kondicionierių įsirengusi gyventoja turėtų ne mažiau kaip 1/4 visų butų ir kitų patalpų savininkų pasirašytu prašymu kreiptis į namo administratorių, prašydama organizuoti susirinkimą ar balsavimą raštu bei nurodydama svarstomą klausimą“, – paaiškino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Jei į administratorių dėl balsavimo organizavimo kreipėsi vieno buto savininkas, savivaldybės teigimu, pareigos organizuoti patalpų savininkų sprendimo priėmimą administratoriui nėra.

„Administratorius gali suteikti privačią paslaugą patalpos savininkui pagal jo nustatytus įkainius. Savivaldybė negali vertinti kainų už privačius sandorius“, – Alfa.lt teigė G. Grubinskas.

Kaltinimai grupės savininkui

Alfa.lt primena, kad pernai pastatų priežiūros ir inžinerinių sprendimų grupės „Civinity“ akcininkui ir tuomečiam vadovui Deividui Jackai Latvijoje pareikšti kaltinimai dėl galimo pinigų plovimo Rygoje organizuotuose liftų priežiūros konkursuose.

Rygos apygardos prokuratūra yra informavusi BNS, jog Ekonominiam teismui pernai gegužę yra perdavusi bylą, kurioje įtarimai pareikšti septyniems fiziniams asmenims, tarp kurių ir D. Jacka, ir dviem Latvijos įmonėms.

Bylą, kurioje galimu plovimu Rygos liftų priežiūros konkursuose, be kitų, kaltinamas ir D. Jacka, Latvijos teismas pradėjo nagrinėti pernai spalį. Verslininkas jam pateiktus kaltinimus atmeta. Už pinigų plovimą Latvijoje numatoma 3–12 metų laivės atėmimo bausmė.

Šių metų birželį portalas Lrytas.lt rašė, jog pastatų priežiūros ir inžinerinių sprendimų grupės „Civinity“ generalinį direktorių Deividą Jacką pakeitė jo sesuo Virgeda Jackaitė. Apie tai bendrovė išplatino pranešimą, neseniai toks įrašas atsirado ir Registrų centre.

Alfa.lt duomenimis, „Civinity“ iki šiol nėra pateikusi Registrų centrui praėjusių metų finansinės ataskaitos, nors tai jau turėjo padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.