Vilniuje – 55 butai išskirtiniams pirkėjams: premium klasės name Senamiestyje jais rūpinsis konsjeržas

Istorinėje Vilniaus Senamiesčio dalyje, kiek į rytus nuo „Tamstos“ klubo, Žiupronių gatvėje, 2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai. Pastatai įsikurs vietoje, kurioje anksčiau stovėjo apleisti garažai, ir papildys nedideles naujų Senamiesčio būstų gretas.

2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
2026 m. iškils du premium klasės daugiabučiai gyvenamieji namai.<br>„Sanguškų parko“ vizual.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 10:04 AM

Pasak projekto vystytojos bendrovės „Releven“, namai bus 7000 kvadratinių metrų ploto, juose bus įrengti 55 butai, o pastatai bus išskirtiniai ne tik dėl vietos, būsto plano ir patogumų, bet ir dėl pro langus atsiveriančių panoraminių vaizdų – naujieji gyventojai galės grožėtis aplink įsikūrusiais vienuolynais ir Vilniaus Senamiesčio stogais.

Naujasis projektas įsilies į istorinę didikų ir vienuolių puoselėtą Senamiesčio dalį ir bus pavadintas šioje vietoje rūmus ir parką turėjusių LDK didikų Sanguškų garbei. Prie namų ilgainiui atsiras ir nedidelis, visiems miestiečiams atviras skveras.

LDK didikų dovana Vilniui

Anot projektą įgyvendinančios bendrovės „Releven“ tvarumo ir inovacijų direktoriaus Guido Wolfo, Žiupronių gatvės teritorija, kurioje iškils daugiabučiai gyvenamieji namai, dešimtmečius buvo apleista, čia dūksojo seni sandėliai ir garažai.

„Mūsų tikslas – prikelti šią vietą naujam etapui nepamirštant turtingos jos istorijos. Ne tik aplinkinės teritorijos, bet ir vieta, kurioje dabar yra Žiupronių gatvė, turi įdomią praeitį – anksčiau greta tekėjo Žiupronių šaltiniai, iš kurių 1534 m. didysis kunigaikštis leido miestiečiams atsivesti vandenį. Kadangi vieškelis į didžiojo kunigaikščio dvarą ėjo pro Gurius į Žiupronių miestelį, esantį dabartinėje Baltarusijos teritorijoje, taip buvo pavadinti ir šaltiniai, nuo kurių kilo ir dabartinis gatvės pavadinimas 1995 m.“, – detalėmis dalijasi G. Wolfas.

Pasak jo, besidomint vietos bei aplinkinių teritorijų istorija buvo sugalvotas ir projekto pavadinimas.

„Sanguškos (Sanguszko) buvo LDK didikų giminė, šešta pagal turtingumą LDK. Vilniaus vyskupo padėjėjas Jeronimas Sanguška (Hieronim Sanguszko) 1650 m. pietiniame Vilniaus miesto pakraštyje ant kalvos pastatė rūmus ir įrengė parką. Po Jeronimo Sanguškos mirties šie objektai atiteko vienuoliams bernardinams, kurie vėliau teritoriją ir pastatus perleido Radviloms, o šie – misionieriams, kurie 1695 m. pradėjo statyti Misionierių bažnyčią. Kadangi „Sanguškų parkas“ iškils greta šios teritorijos, pavadinome jį šių didikų garbei“, – pasakoja „Releven“ atstovas.

Pabrėš istorinės Rasų gatvės ašį

Architektūros studijos „Heima“ architektas Povilas Žakauskas pasakoja, kad projektuojant „Sanguškų parką“ buvo siekiama pabrėžti nutrūkusią istorinės Rasų gatvės dalį.

„Toje vietoje, kurioje jau po kelerių metų išdygs „Sanguškų parkas“, niekada nebuvo kokių nors ypatingų statinių, aplink vyravo dirbami laukai. Tačiau istoriškai svarbi Rasų gatvės ašis, kuri nėra išlikusi, bet šalia esantys pastatai ją primena. Todėl projektuodami „Sanguškų parką“ nusprendėme šią ašį dar labiau išryškinti su vieno pastatų kampu, kuris atsidurs būtent šioje gatvėje ir tarsi atkartos prarastą istorinės gatvės dalį“, – pabrėžia architektas.

Pasak jo, naujasis projektas darniai įsilies į Senamiesčio aplinką, o pastatų spalvos bus artimos Senamiesčio koloritui.

„Vilniaus Senamiesčiui ir jo bažnyčioms būdingos šiltos, pastelinės spalvos – „Sanguškų parkas“ atlieps šią stilistiką, projekte dominuos ramūs smėlio ir rusvos spalvos atspalviai, – pasakoja P. Žakauskas. – Projekto pastatai turės ir Senamiesčiui būdingus klinkerio ir tinkuotus mūrinius fasadus. Žinoma, stilius bus išlaikomas remiantis šių laikų tendencijomis ir naudojant modernias medžiagas, tačiau visi sprendimai bus kuriami atsižvelgiant į istoriją. Anksčiau pastatus puošdavo karnizo elementai ir langų apvadai – šios detalės bus naudojamos ir „Sanguškų parko“ projekte. Žinoma, jos turės savito, šiems laikams būdingo grožio, nebandysime atkartoti to, kas buvo prieš šimtą ar kelis šimtus metų.“

Būsimus gyventojus pasitiks konsjeržas 

Pasak „Releven“ tvarumo ir inovacijų direktoriaus, „Sanguškų parke“ iškils du dviejų ir trijų aukštų pastatai, kuriuose bus įrengti 55 butai nuo 30 iki 224 kvadratinių metrų, taip pat administracinės ir komercinės patalpos pirmuose pastatų aukštuose.

„Žmonės, gyvenantys su šeimomis, pasigenda didesnių butų, todėl atliepsime ir tokių poreikių turinčių gyventojų norus. Viršutiniuose aukštuose įrengtose mansardose bus tik po du butus. Sklypas, kuriame įgyvendiname projektą, yra vaizdingoje Senamiesčio dalyje, šalia Misionierių bažnyčios, todėl projektui keliame itin aukštus reikalavimus.

Darome viską, kad būsimi gyventojai galėtų mėgautis patogiu gyvenimu – suteiksime automobilių stovėjimo aikštelę, įvairių dydžių būstų pasirinkimą ir kitus patogumus, tarp jų – ir konsjeržo paslaugas. Konsjeržas užtikrins gyventojų saugumą, padės sutaupyti laiko pasirūpindamas įvairiomis smulkmenomis. Tokios paslaugos Lietuvoje jau nebėra egzotika, jos siūlomos vis dažniau ir pamažu tampa nauju premium klasės būstų standartu“, – pasakoja bendrovės atstovas.

Jo teigimu, projektas atitiks visus aukščiausius šių dienų reikalavimus tiek energiniu, tiek statybiniu atžvilgiu.

„Pastatai atitiks A++ energinę klasę, pasižymės gera kaimynyste ir uždara bendruomene. Dėmesį skiriame ne tik naujam kvartalui, bet ir gretimoms teritorijoms, todėl pasirūpinsime ir aplink esančiomis žaliosiomis zonomis, kurių Senamiestyje stinga – bus aptvarkytas Žiupronių gatvės kampe esantis Daukšos parkelis ir K. Vanagėlio gatvėje įrengtas skveras, dabar naudojamas automobiliams statyti“, – teigia G. Wolfas.

Pro langus – panoraminiai Vilniaus Senamiesčio vaizdai

Abu „Sanguškų parko“ pastatai bus nukreipti į svarbiausius miesto taškus, todėl pro viršutinių aukštų langus atsivers panoraminiai Senamiesčio vaizdai.

„Būsimi gyventojai turės ir privačią požeminę automobilių aikštelę. Automobilių aikštelės Senamiestyje – opi problema, jų trūksta. Tad tai išties didelis pranašumas Senamiesčio gyventojams, – apie projektą pasakoja architektas. – Namų kiemai bus uždari, ir tai leis užtikrinti būsimų gyventojų privatumą, nes pašaliniai žmonės į vidinę teritoriją patekti negalės.“

Anot „Releven“ tvarumo ir inovacijų direktoriaus G. Wolfo, „Sanguškų parkas“ šiuo metu dar projektuojamas, tačiau jau sulaukė nemažai besidominčių žmonių užklausų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.