Vilniaus valdžia tyčiojasi pati iš savęs: Vokiečių gatvėje „užhipnotizavo makaronų vaizdai“

Miesto valdžia tyčiojasi pati iš savęs: Vokiečių gatvėje vis dar stovi iškalbingi plakatai su datomis, skelbiantys apie šios gatvės rekonstrukciją, kurios nėra nė kvapo. Ir panašu, kad artimiausiu metu nebus.

Miesto valdžia stenduose vardija, kaip ji atkakliai siekia permainų Vokiečių gatvėje, o vilniečiai šią panegiriką papildo savo interpretacijomis.<br>lrytas.lt montažas
Miesto valdžia stenduose vardija, kaip ji atkakliai siekia permainų Vokiečių gatvėje, o vilniečiai šią panegiriką papildo savo interpretacijomis.<br>lrytas.lt montažas
Miesto valdžia stenduose vardija, kaip ji atkakliai siekia permainų Vokiečių gatvėje, o vilniečiai šią panegiriką papildo savo interpretacijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Miesto valdžia stenduose vardija, kaip ji atkakliai siekia permainų Vokiečių gatvėje, o vilniečiai šią panegiriką papildo savo interpretacijomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kuo labiau „tempiama guma“, tuo daugiau vilniečiams kyla abejonių, ar apskritai reikia rekonstruoti Vokiečių gatvę.
Kuo labiau „tempiama guma“, tuo daugiau vilniečiams kyla abejonių, ar apskritai reikia rekonstruoti Vokiečių gatvę.
2015-ųjų liepą savivaldybė, vadovaujama mero A.Zuoko, projektiniams Vokiečių gatvės rekonstrukcijos darbų pasiūlymams jau buvo pritarusi.
2015-ųjų liepą savivaldybė, vadovaujama mero A.Zuoko, projektiniams Vokiečių gatvės rekonstrukcijos darbų pasiūlymams jau buvo pritarusi.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 7:14 PM, atnaujinta Oct 23, 2023, 7:15 PM

Viename iš dviejų informacinių stendų „Vokiečių gatvė keičiasi“ vilniečiai pademonstravo, ką jie mano apie valdžią, vien trimituojančią apie planus.

Per dešimtmetį gatvėje tik buvo nutiesti šilumos trasų vamzdžiai, o daugiau jokių rekonstrukcijos žymių nematyti. Bet valdžia stenduose chronologiškai vardijo, kaip ji atkakliai siekia permainų. Vilniečiai šią panegiriką papildė savo interpretacijomis.

O dar kiti vilniečiai klausia: ar apskritai reikia didžiulių rekonstrukcijos darbų? Galbūt Vokiečių gatvę užtektų tik šeimininkiškai sutvarkyti?

Pabrango 1,2 milijono eurų?

„Užhipnotizavo makaronų vaizdai?“ – Vokiečių gatvėje labai jai tinkanti reklama.

Informaciniuose stenduose nurodyta, kad Vokiečių gatvėje šių metų rudenį planuojama pradėti rekonstrukcijos darbus. Ruduo jau įpusėjo, tačiau jokių pokyčių – nė ženklo.

Pasirodo, šiuo metu dar tik baigiamas rengti Vokiečių gatvės statybos projektas. O darbų pradžia – kitų metų rudenį. Bet ir tai tik planuojama.

Paklaustas, kas numatoma pirmiausia atlikti, savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas pasakojo, kad Vokiečių gatvė yra istorinėje miesto dalyje, buvusio užstatymo zonoje, todėl pirmajame darbų etape bus atliekami paruošiamieji ir archeologinių tyrimų darbai.

Archeologinių tyrimų apimtis nustatys archeologai. Projektas suplanuotas etapais pagal archeologinių kasinėjimų zonas.

Štai čia – dar viena galimybė ilgiau įstrigti. Mat nuo archeologinių radinių priklauso tyrinėjimų laikas.

Vis dėlto G.Grubinskas tikisi, kad gatvės tvarkymo darbai gali užtrukti apie dvejus ar trejus metus. Darbai bus vykdomi taip, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas gyventojų ir transporto judėjimas.

Ar tiesa, kad ilgai derintas, taisytas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas pabrango 1,2 mln. eurų?

G.Grubinskas tikino, jog Vokiečių gatvė yra seniausioje Vilniaus miesto dalyje, todėl dedamos visos pastangos, suderinant ir užtikrinant tiek istorinio paveldo apsaugą, tiek šiuolaikinius miesto gyventojų poreikius.

„Projektavimo darbų apimtys ir sprendiniai buvo tikslinami, galutinė darbų sąmata bus aiški tik po rangos darbų viešojo pirkimo. Atkreipiame dėmesį, kad kainos augimui neabejotinos įtakos turi bendra šalies ekonominė situacija, infliacija ir kainų augimas statybų sektoriuje“, – aiškino savivaldybės atstovas.

Tačiau ar apskritai to projekto reikia? Nutiesus šilumos trasų vamzdžius, šaligatviai sutvarkyti, įrengti suolai, šiukšlių dėžės.

Dar neseniai gatvėje virė ir naktinis gyvenimas, nors dabar daugelis lauko kavinių jau uždarytos.

Sulaukė daugybės pastabų

Pirmieji Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projekto pristatymo darbai vyko dar 2015 metų liepą. Ir iki tol apie projektą daug kalbėta, savivaldybė, vadovaujama mero Artūro Zuoko, projektiniams pasiūlymams buvo pritarusi.

Tačiau meru išrinktas Remigijus Šimašius parengto projekto tvirtinti neskubėjo. Jis iškėlė idėją Vokiečių gatvėje įrengti žvaigždžių alėją ir sulaukė nemažai kritikos: istorinėje vietoje tokiam naujadarui – ne vieta. O gyventojai negailėjo pastabų dėl automobilių stovėjimo, įvažiavimų į kiemus, šiukšlių išvežimo.

Tad abiem projektiniams pasiūlymams nebuvo pritarta ir tik 2020-aisiais paskelbtas naujas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projekto konkursas.

Po poros metų studija „IMM architektai“ paskelbė Vokiečių gatvės erdvės naujus projektinius pasiūlymus. Juose akcentuojama, kad gatvė turi tapti patogesnė pėstiesiems.

Vienas projekto autorių Ignas Račkauskas aiškino, kad į gatvę žiūrima ne tik kaip į susisiekimo koridorių, bet ir kaip į aktyvią viešąją erdvę. Daug dėmesio skiriama veikloms, darniam judumui, sveikai aplinkai, erdvių pritaikomumui ir kaitai.

Projektiniuose pasiūlymuose Vokiečių gatvės centrinis bulvaras planuojamas taip, kad nuo Vilniaus gatvės iki Rotušės pėstiesiems būtų galima nueiti nekertant eismo.

Būklė – vis dar nebloga

Jau prieš aštuonerius metus, kai virė diskusijos dėl Vokiečių gatvės rekonstrukcijos, pasigirsdavo klausimų: o ar išvis tai gatvei reikia radikalių permainų?

Vienas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos priešininkų – muzikologas ir vargonų restauratorius Rimantas Gučas.

Jis dar 2015-aisiais klausė: „Kodėl turi būti iš vargano ir praskolinto miesto biudžeto leidžiami milijonai, jei Vokiečių gatvė, rekonstruota ir paversta visai patogiu bulvaru maždaug prieš 20 metų, puikiausiai funkcionuoja?“

Vilnietis vardijo: čia yra erdvės pėsčiųjų gyvenimui, promenadoms, pakanka vietos užeigoms, negana to, yra nemažai vietų mašinoms statyti. O ir bendra būklė dar visai nebloga.

Reikia šeimininko rankos

Anot R.Gučo, pirmąjį Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektą pristačiusi architektė Jurga Večerskytė-Šimeliūnė baugino vaizdais: aplūžę suolai, automobilių nulankstyti stulpeliai, nepatogiai pažymėti dviračių takai, užaugę medžiai užstoja gatvės žibintus.

„Nors iš tiesų Vokiečių gatvei reikia šeimininko rankos, reikia paprasčiausiai palaikyti tvarką – laiku sutaisyti suolus, išlyginti stulpelius, gal vienoje kitoje vietoje pakoreguoti dviračių taką.

Tam nereikia milijoninių išlaidų ir pigesnių betono trinkelių keisti brangaus granito plokštėmis.

Žinoma, savalaikis tvarkos palaikymas, priežiūra yra nuobodus, mažai pelningas ir neįspūdingas dalykas. Visai kas kita – kapitalinė rekonstrukcija.

Ji ne vien atveria neaprėpiamas erdves dizainerių ambicijoms patenkinti, bet ir visai kitas finansinės naudos bei pasipelnymo perspektyvas“, – įsitikinęs R.Gučas.

Jo žodžiais, radikaliai rekonstruoti Vokiečių gatvę ne tik nėra prasmės, tai būtų savotiškai amoralu – prabangos salos bendrame apšepime daro labai prastą ir slogų įspūdį, kaip ir kiekvienas „ubagų balius“: „Pakanka žengti žingsnį į šoną nuo poros „prestižinių“ gatvių ir pamatai baisiausią apsileidimą, išklaipytus šaligatvius, nudrengtus grindinius.

Daryti Vokiečių gatvėje kažkokį disneilendą, kažkokią „basankę“ („basankė“ – Palangos J.Basanavičiaus gatvė po rekonstrukcijos), kai Šv.Mikalojaus gatvelės, įsiliejančios į Vokiečių gatvę, grindinys ir šaligatviai yra tokie, tarsi jais kasdien tankai važinėtų“, – vardijo R.Gučas.

Nutiesė vamzdžius ir apžiūrėjo medžius

Kas, be ilgų kalbų ir projektų svarstymų, Vokiečių gatvėje per dešimtmetį padaryta?

2021 m. Vilniaus šilumos tinklai atliko šilumos trasų rekonstrukcijos darbus (nuotr.).

Vokiečių gatvėje šilumos trasos buvo vienos seniausių mieste ir po žeme glūdėjo jau daugiau nei 50 metų. Per tokį laiką vamzdžiai susidėvėjo, o Senamiestyje šilumos vamzdynų avarijų pasitaikydavo dažniau negu kitose miesto vietose.

2020-aisiais, kai jau buvo ruošiamasi Vokiečių gatvės rekonstrukcijai, atlikti archeologiniai, dendrologiniai ir gamtiniai ekologiniai tyrimai.

Želdinių tyrimus atlikę arboristai A.Švelnikas ir R.Turčinavičius nustatė, kad bendra želdinių būklė patenkinama.

Vokiečių gatvėje augo 55 medžiai, daugiausia mažalapės liepos, vienas raudonasis ąžuolas, paprastasis kaštonas, mandžiūrinis riešutmedis, paprastasis klevas, paprastieji uosiai. Rekonstruojant šilumos tinklus buvo neįmanoma nepažeisti eglės šaknų, todėl medį teko nukirsti.

R.Turčinavičiaus teigimu, tik penkių šioje gatvėje augančių medžių būklė yra gera. 43 medžių būklė – patenkinama.

„Visų 55 medžių polajis yra sutankintas ir sutryptas. Medžių šaknys negauna pakankamai oro ir drėgmės. Lietaus vanduo nepasiekia šaknyno. Norėdami išsaugoti medžius pirmiausia turime saugoti medžių šaknis ir gerinti augaviečių dirvožemį“, – komentavo arboristai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.