Jei negali įsigyti brangaus baldo, pasidaryk jį pats

Patiems kurti ir keisti savo namus - tam ilgi ir tamsūs žiemos vakarai yra tinkamiausi. Kartais net paprasčiausios idėjos - ką ir kaip pasigaminti gali nepaprastai pakeisti namus. O kaip tik tokius patarimus dalija neseniai pasirodžiusios knygos „Pati geriausia knyga“ autorės ir jų herojės. Keletas jų - ir lrytas.lt skaitytojams.

Suktakojis stalas.<br>I.Vilčinskienės ir J.Urnikienės nuotr.
Suktakojis stalas.<br>I.Vilčinskienės ir J.Urnikienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė, Irma Vilčinskienė

Jan 15, 2014, 3:57 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:21 PM

Vaza sausoms gėlėms

Tuščią namų kampą galima palikti vienišą, jį „užversti“ ne itin reikalingais daiktais. Kitas variantas – šią erdvę išnaudoti kaip kambario interjero akcentą.

Tuščiame kampe pastačius šviestuvą, staliuką, lentyną ar vazą su gėlėmis, šakelėmis, kambarys taps kitoks – jaukesnis. Netradicinę vazą galima pasidaryti ir patiems.

Jums reikės: medžio rąsto, mažų medinių kubelių ir klijų, skirtų medienai klijuoti. Iš medinių lentučių išsipjauname daug kubelių (maždaug 4,5x5 cm). Juos išdėliojame apvaliai ant rąsto ir priklijuojame. Ant viršaus tvirtindami naują eilę, užpildome žemiau esančius tarpus. Taip dėliojame ir klijuojame tol, kol gauname norimą vazos aukštį.

Suktakojis stalas

Tikriausiai nerastume namų, kuriuose nėra stalo. Jei norite, kad stalas ne tik atliktų savo tiesioginę paskirtį, bet ir būtų namų puošmena, yra du keliai: pirkti brangų dizainerio kūrinį arba susikurti patiems.

Savo namuose stengiuosi naudoti kuo natūralesnes medžiagas, todėl pasirinkau medį. Stalas turi būti gražus, o svarbiausia – tvirtas. Todėl lentas pasirinkau storas – 5 cm. Pagal kiekvieno poreikį jas galima naudoti ir plonesnes.

Lentos supjaustomos pagal norimą stalo ilgį. Tada iš apačios tarpusavyje sutvirtinamos dviem mediniais tašeliais.

Stalo kojos yra iš tokių pat lentų, tik jos supjaustytos smulkiau – kvadratais (šiuo atveju – 16x16 cm). Tokios kvadratinės lentutės sutvirtinamos mediniais kaištukais ir medienos klijais iki norimo stalo kojų aukščio.

Kubelius nerdami tarpusavyje pasukiokite – stalo kojų forma bus įdomesnė. Stalo kojas taip pat mediniais kaiščiais pritvirtiname prie stalviršio. Tada baldą nulakuojame, kad būtų atsparesnis įbrėžimams ir saulės poveikiui.

Jei tokį stalą darysite patys, jis kainuos visai nedaug. Vienas metras 5 cm storio ir 15 cm pločio lentos kainuoja maždaug 7 litus (man reikėjo 5 metrų stalviršiui ir šiek tiek daugiau – kojoms). Lakas, klijai, tvirtinimo tašeliai, varžtai ir kaiščiai atsieis iki 50 litų.

Suktakojo stalo giminaitis – gėlių stovas

Tęsdami kambaryje kvadratukų ir medžio „temą“, pasigaminkite ir gėlių stovą. Gėlių stovui prireikė pjaustyto rąsto, metalinių virbų su plokštelėmis ir daug kubelių, kuriuos reikia išpjauti iš medinių lentučių.

Metalinius virbus išlankstome pagal norimą formą. Ant jų teks verti pragręžtus rąstelius ir medinius kubelius – panašiai ant iešmų veriame šašlyką.

Pabaigoje ant virbo užmauname apvalią plokštelę, viduryje išgręžiame maždaug 2 cm skylę ir į ją įsukame rąstą. Iš apačios varžtais prisukame plokštelę.

Lygiai tą patį padarome su dar dviem virbais. Kad visa konstrukcija laikytųsi, apačioje plokštelėmis rąstus sutvirtiname.

Šiam gėlių stovui prireikė 105 medinių kubelių, kurie supjaustyti 9 cm ilgio atkarpomis, 9 beržinių rąstų, 3 metalinių virbų, 6 metalinių apvalių plokštelių ir dar 6 nedidelių metalinių plokštelių (rąstams sujungti). Tokio gėlių stovo savikaina, neskaičiuojant jūsų išlieto prakaito, – apie 140 litų.

Kaip paslėpti negražų vazoną?

Jei stovo gaminti nenorite arba gėles auginate skirtingose namų erdvėse, tuomet galite neišvaizdžius vazonus tiesiog paslėpti.

„Slėptuvės“ gaminimo schema panaši į sausų gėlių vazos. Ant vazono „slėptuvės“ viršaus galite prilipinti akmenų.

Medinius pagaliukus ar lenteles tvirtinkite horizontaliai arba vertikaliai – kaip jums atrodo gražiau.

Krepšiai – iš šieno

Jei turite pažįstamų ūkininkų ar patys gyvenate kaime, pabandykite iš šieno pasigaminti krepšius. Jie tinka laikyti įvairioms žolėms, arbatoms arba gali tapti tiesiog jaukiu namų interjero akcentu. Jie ne tik papuoš Jūsų aplinką, tačiau namuose skleis ir malonų kvapą, taip pat gerą augaluose užkoduotą energiją.

Šieną imkite žiupsneliais ir sukite į „virveles“. Į storą adatą įverkite lininį siūlą ir siūkite vieną prie kitos, formuodami norimą daiktą. Taip galima sukurti įvairių dubenėlių, dėžučių, puodų ir pan.

Jeigu norite tvirtesnio gaminio, prie jau susuktų šieno virvelių pridėkite vytelių, svyruoklio alksnio ar ilgų ir lanksčių beržo šakų. Pabaigtą dirbinį apkarpykite, iš vidaus ir išorės kempinėle sutepkite lygiomis dalimis vandeniu praskiestu lipalu. Padėkite išdžiūti. Jūsų sukurtas gaminys bus tvirtas ir puikiai išlaikys formą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.