Patarimai gyventojams, kurie keikia nepatogų butų suplanavimą

Kaip sukomponuoti, nuspalvinti, pasirinkti tinkamas medžiagas, spalvas , erdves. Kompiuteris - pilnas patarimų, dažniausiai nukopijuotų iš viso pasaulio. Bet ten - didelės erdvės, todėl drąsūs sprendimai ir deriniai. Štai tada dažnas lietuvis tada pagalvoja: ką gi galėčiau pritaikyti sau?  

Daugiau nuotraukų (1)

Irena Marma ("Supernamai")

2014-02-05 17:08, atnaujinta 2018-02-16 16:25

Todėl tie straipsniai sulaukia arba piktokų komentarų, arba nesulaukia dėmesio visai. Kaip dažnai žmogus susigundo patraukliai eksponuojamu reklaminiu vaizdu, o atsiveža nupirktą baldą namo ir išsigąsta. Nes jam namuose tiesiog per mažai vietos.

Bepigu reklamuoti puikiai įrengtą salę – toks darbas yra kiekvieno dizainerio svajonė, bet kaip „prasilėkti“ 8 kvadratinių metrų virtuvėje arba 2 kvadratinių metrų vonioje? Būtent čia ir prasideda aukštasis pilotažas.

Pabandykime padėti aštuoniasdešimčiai nuošimčių Vilniaus ir ne Vilniaus gyventojų, kurie gyvena daugiabučiuose, keikia nepatogų suplanavimą ir nemažas sąskaitas už šildymą.

Pabandykime paanalizuoti esamą situaciją suprantamai, paprastai, tarsi dėliodami kubelius ir tuo pačiu metu logiškai pagrįsdami kiekvieną dėlionės elementą.

Pridedame buto Pašilaičiuose plane – tai tipinis butas su dviem miegamaisiais. Daug kas jame atpažins arba savo, arba draugo, arba kaimyno butą. Įsivaizduokime, kad imamės to buto rekonstrukcijos. Nesiūlysiu kažko ypatingo ar ekstremalaus. Siūlysiu tai, kas bus jauku, paprasta, nebrangu ir patogu, kas privers namie jaustis maloniai ir dažniau šypsotis.

Vonia

Buto savininkės pageidavimu pirmiausia imuosi sanitarinių mazgų, nes ši rekonstrukcija labiausiai laukiama. Ši vieta yra bene viena svarbiausių atnaujinant bet kokį butą. Pateikiu kelis variantus.

Pirmas variantas 

Planas. Finansiškai mažiausiai skausmingas tas sprendimas, kai pagrindinių mazgų dislokacija praktiškai paliekama kokia buvusi. Šiuo atveju būtų restauruojama senoji vonia, jei ji yra ketinė, arba pastatoma nauja.

Kriauklės vieta taip pat gera. Darant rekonstrukciją, kriauklė dažniausiai keičiama į naujesnę, pritaikomi šiuolaikiniai maišytuvai ir pakeičiamas vamzdynas. Mano patarimas – pirkti kriauklę, įmontuotą į spintelę. Yra galimybių nusipirkti tokį derinį kaip jau gatavą komplektą, bet galima užsakyti konkrečiai tai vietai pritaikytą baldą iš plokštės.

Skalbyklės vieta abejotina. Daug kas skalbyklę įspraudžia panašiai, bet šiame kampe vietos jai tikrai mažoka.

Aš plane pastačiau skalbyklę, kurios matmenys – 60×40 cm. Didesnei šeimai tokia apimtis mažoka, o ir gamintojai skalbykles daugiausia siūlo didesnių matmenų – 60×60 cm. Jei būtų mano valia, skalbyklę perkelčiau į virtuvę (apie ją pakalbėsime vėliau, bet pažadu, aš skalbyklę ten tikrai įtalpinsiu), o į tą kampą pastatykime spintą-penalą, kuris gali siekti net lubas. Bet kuri šeimininkė atras ką ten pasidėti. Sienos

Su jomis reikėtų padirbėti daugiausia. Sienos ir jų dekoras suteiks šiai kišeninei voniai erdvės. Pirmiausia, veidrodis. Nedidelėje vonioje veidrodžio turi būti daug. Veidrodį patarčiau klijuoti ant sienos virš kriauklės nuo kampo iki pat simbolinės ribos su vonia. Likusi sienos dalis klijuojama plytelėmis.

Gražiai atrodo, jei veidrodis įrėminamas dekoru. Dekorus gamintojai dažniausiai siūlo kartu su plytelėmis. Šiuo atveju siūlyčiau rėminti ne visą veidrodį, o klijuoti dekorą virš veidrodžio ir po juo. Kodėl? Jeigu norėsite primontuoti apsauginę dušo sienelę tarp vonios ir kriauklės, ją montuoti gali tekti ant dekoro. Gaila.

Antra, ant sienos priešais veidrodį būtinas akcentas. Kodėl? Kad jis atsispindėtų veidrodyje ir vienu metu „dirbtų“ už du. Tai gali būti tas pats dekoras, siūlomas kartu su plytelėmis. Jei nusprendžiate statyti „penalą“, puoškite jį. Pavyzdžiuose pridedama nuotrauka spintos, dekoruotos drugeliais. Jūsų vonioje tai gali būti ornamentas arba koks kitas vaizdas, kuris atsispindės veidrodyje.

Veidrodinių spintos durų nepatarčiau daryti dėl iš priešpriešinių veidrodžių susidarysiančio begalinio koridoriaus efekto. Jei visgi statote skalbyklę, virš jos galima klijuoti fotostiklą su erdvę plečiančiu vaizdu: horizontu, jūra, akvariumu.

Trečia, siena priešais duris. Ją visą galima padengti fotostiklu. Juo gali būti padengta ir siena priešais duris, ir siena priešais veidrodį. Teisingai parinkus vaizdą, galima sudaryti begalinės erdvės iliuziją.

Spalvos

Šviesios ir tik šviesios. Vengčiau atviros baltos. Dabar dizaineriai mėgsta siūlyti interjerus, kuriuose vyrauja balta spalva. Man tai pernelyg sterilu. Jei visgi norisi balto interjero, siūlau imti vos gelsvas spalvas arba vos smėlines.

Dideliame plote jos vis viena atrodys baltai, bet ne šaltai. Taip pat nepatarčiau voniose naudoti mėlynai žalių ir violetinių atspalvių. Jie laikomi vandens atspalviais ir savaime vėsina. Drėgnose patalpose jau gali būti ir per žvarbu.

Žinoma, šie apmąstymai nėra aksiomos ir griežtos taisyklės, kiekvienas interjeras ir kiekvienas užsakovas yra unikalus, kiekviena spalva visada ras savo vietą. Svarbu teisingai sudėlioti niuansus. Apšvietimas

Apšvietimas yra esminė bet kokio interjero ašis. Pamirškime lemputę virš durų, kurią kažkodėl projektuodavo standartinių daugiabučių architektai. Patarčiau paprastą, bet efektingą sprendimą: nuleiskite gipsines lubas.

Jei buto lubos nėra aukštos, bijoti nereikia – vonios patalpa maža ir 10 cm pažemintų lubų nejausite, psichologinio slėgimo nebus. Gipsinėse lubose galite dėlioti įleidžiamuosius šviestuvus taip, kaip užsimanote. Daug kas mėgsta išmėtyti nedidelius šviesos taškus po visas lubas, daug kas įrengia vieną centrinį šviestuvą patalpos viduryje.

Svarbu atsiminti: veidrodis turi būti apšviestas atskirai. Jis būtinas skutantis, dažantis ir t. t. Be to, apšviestas veidrodis didina erdvę ir bendrą patalpos šviesos kiekį. O tai ypač svarbu. Dėl šios pačios priežasties lubas siūlau dažyti baltai ir tik baltai.

Grindys

Galiu nuraminti, jos bus beveik nematomos. Patarčiau išsirinkti neutralių spalvų plyteles, šiek tiek tamsesnes negu sienos. Dažnai plytelių gamintojai prie sieninių plytelių priderina grindines. Kodėl šiek tiek tamsesnes?

Mūsų protas įpratęs mąstyti, kad oras ir erdvė yra lengvesni už žemę. Bet kokioje patalpoje sienos asocijuojasi su oru, o grindys – su žeme. Jei žemė tampa lengvesnė už orą, jaučiamės nejaukiai.

Antras variantas

Keičiame vonią

Paėmiau pagrindu vieną populiariausių akrilinių vonių ROSA. Nereklamuoju šios firmos, internete siūloma gana daug ko, o ši vonia yra daugmaž vidutinių siūlomų matmenų. Ji puikiai įsikomponuoja prie šoninės sienos, pačioje patalpėlėje lieka daugiau vietos apsisukti. Lieka psichologiškai patraukli vieta kriauklei. Visada būna jaukiau, kai, įėjus į vonią, tiesiu taikymu trauki kriauklės link. Priešingame kampe tvarkingai įmontuojamas „penalas“.

Ne visai patinka tai, kad durys būtinai turi atsidaryti į išorę, šiuo atveju į koridorių. Projektuojant nedideles erdves, durys, atsidarančios į koridorių, nėra pats geriausias sprendimas, nes varčia trukdo praeiti. Nors, pripažįstu, kad tenka taip daryti.

Sienos

Šiuo atveju klijuočiau didelį veidrodį per visą sieną, priešpriešinę durims. Dešinėje pusėje virš vonios montuočiau fotostiklą, paversčiau jį vientisu paveikslu. Būtų gražu jūrinio akvariumo vaizdas. Jis atsispindėtų veidrodyje, ir taip būtų sukurta erdvės iliuzija.

Trečias variantas 

Modifikuojame antrąjį variantą ir visgi įtalpiname skalbyklę. Aukojame spintą-penalą, jo vietoje kabiname nedidelę kampinę kriauklytę. Rankoms nusiplauti tiks. Pagrindinis minusas – nėra vietos pasidėti. Žinoma, galima pakabinti spintelę virš skalbimo mašinos, bet tai šiek tiek spaudžia erdvę. Erdvei plėsti klijuočiau veidrodį per visą sieną, esančią priešais vonią, o virš vonios – tą patį fotostiklą.

Ketvirtas  variantas. Griauname pertvaras

Nors nesu aistringa tokių griovimų šalininkė, toks variantas yra galimas. Jau seniai projektuoju interjerus ir pastebiu, kad žmonės linkę prašyti tualeto patalpą daryti atskirą. Šis noras populiarus netgi naujos statybos butuose, kur, taupant erdves, tualetas ir vonia „sumetami“ į vieną mažytę kamarėlę. Taigi senieji namai turi didžiulę privilegiją – privatumą WC.

Naikiname tualeto ir vonios sieną.

Tiesiname sieną, kuri yra tarp sandėliuko ir tualeto. Kas gi ją sugalvojo taip neorganiškai pastatyti, greičiausiai nebesužinosime… Nemėgstu neprotingai kreivų sienų, kurios daromos netiesios tik siekiant „apeiti“ bet kaip suprojektuotus vamzdžius. Todėl siena daroma už vamzdžių, kurie paslepiami sienos sustorėjime, taip formuojama niša, į kurią gali tilpti „penalas“.

Atsiranda vieta „ištremtai“ skalbyklei – šią idėją galima pritaikyti visiems variantams. Kodėl jos nepastačius į sandėliuką, taip sukuriant skalbimo patalpėlę?

Pasiryžus griauti dar daugiau, galima padaryti perėjimą į šią patalpėlę iš bendros vonios erdvės. Visai šios sienos šalinti negalima dėl tų pačių vamzdžių. Nors atskira mažoji skalbyklėlė atrodo visai patraukliai.

Kol kas tiek. Kitąkart - apie prieškambarį.

Daugiau apie namus bei jų įrengimą - www.supernamai.lt

Norite pirmi sužinoti apie naujus „Būsto“ straipsnius? Sekite mūsų „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.