Jau laikas ar dar neskubėti palanges puošti daigais? Patarimai

Nors vis dažniau apniukusias vasario dienas praskaidrina pasirodžiusi saulė, o prekybos centruose akį jau seniai traukia stendai su spalvingais daržovių ir gėlių sėklų pakeliais, patyrę augalų mėgėjai dar neskuba palangių nustatyti daigais. Jie baiminasi, kad gali kartotis praėjusio pavasario scenarijus, kai balandį laukuose dar baltavo sniegas. Tiesa, kai kurias daržoves ar gėles jau iš tiesų reikėtų sėti ir tikėtis, kad žiema nesugrįš.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 22, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:13 AM

Peraugę daigai – nieko gero

„Anksčiau sakydavo, kad geriausiai orus spėja čigono vaikai. Vienas sako, kad lis, kitas – kad saulė švies, ir kažkuris vis tiek atspėja. Ir mes taip tegalime spėlioti“, – portalui lrytas.lt sakė žinomas kardelių selekcininkas ir šiaip augalų mėgėjas panevėžietis Alfonsas Žobakas.

Pasak A.Žobako, sprendžiant iš to, koks ilgas buvo ruduo, galima įtarti, kad ir žiema neskubės trauktis, todėl pavasaris gali būti vėlyvas. Nors neatmetama, kad jis gali būti ir labai trumpas – galbūt labai greitai, be jokių pavasarinių šalnų atšils, ir lepinsimės vasariškais orais. Per ilgametę augalų mėgėjo praktiką yra pasitaikę visokių metų.

„Pavyzdžiui, kardelius į dirvą esu sodinęs ir balandžio 18-ąją, ir dviem savaitėmis vėliau, gegužės 2 dieną – o sąlygos buvo tokios pat – tiek pat drėgmės, šilumos“, – sakė A.Žobakas.

Todėl prognozuoti, ar šiemet pavasaris bus ankstyvas, jis nesiryžta. A.Žobakas įsitikinęs, kad geriau sėklų pasisėti šiek tiek vėliau, nei paankstinus sėją vargti su peraugusiais ir iš vazonų griūvančiais daigais, kai jų dėl žemos temperatūros dar negalima išnešti į nešildomą šiltnamį ar sodinti lauke.

„Kai daigai, pavyzdžiui, pomidorų, perauga ir pradeda žydėti ant palangių – nėra gerai. Vėliau pasodinti į gruntą jie prastai šaknijasi, skursta, kol prigyja“, – perspėja panevėžietis. Jis pats su žmona šiemet sėją planuoja pradėti maždaug 10 dienų vėliau nei įprastai.

Žiūri, koks mėnulis

„Jau laikas sėti paprikas, o pomidorus visada sėju maždaug kovo 8-ąją“, – sako panevėžietė Bronė B., kiekvienais metais savo šiltnamyje sodinanti keliolikos veislių pomidorų daigus. Jų moteris savo bute kasmet užsiaugina pati ir per daugelį metų jau sukaupė nemažai patirties.

Moteris sėjos laiką pasirenka atsižvelgdama į mėnulio fazes. „Sėdama visada stengiuosi, kad ne jaunas būtų. Per jaunatį nebent gėles, prieskoninius augalus galima sėti“, – įsitikinusi Bronė B.

„Kartą pasodinau darže per jaunatį braškes – žydėjo gražiai, tačiau uogų nemezgė“, – pasidalijo patirtimi panevėžietė.

Moters teigimu, visus augalus, kurie derlių brandina virš žemės, reikia sėti nuo priešpilnio iki pilnaties. O nuo pilnaties iki jauno mėnulio sėjami burokėliai, morkos, sodinami svogūnai, bulvės – t.y. po žeme „šakneles“ auginančias daržoves. Nereikėtų augalų sėti ar persodinti ir per mėnulio fazių keitimąsi.

Moteris pastebėjo, kad verta atkreipti dėmesį ne tik į mėnulio fazes, bet ir į tai, po kokiu tuo metu Zodiako ženklu jis yra.

Panevėžietė įsitikinusi, kad geriausia viską sėti, kai mėnulis būna po Vėžio ženklu. Taip pat neblogai – Jautis, Svarstyklės. Kai mėnulis – Dvynio ženkle, Bronė B. nebent gėles sėja ar persodina. O štai kai mėnulis keliauja per Vandenio, Avino, Liūto žvaigždynus, sėjos reikėtų išvis atsisakyti.

„Žiūriu į sėjos kalendorius ir stengiuosi sėti tinkamiausiomis dienomis“, – sako moteris. Pavyzdžiui, savo mėgstamuosius pomidorus ji šiemet žada sėti ne kovo 8 dieną – nors ir priešpilnis, bet mėnulis bus po Dvynių ženklu. Pomidorų sėjos Bronė B. imsis kovo 9–11 dienomis, kai pusiau pilnas mėnulis keliaus per Vėžio žvaigždyną.

Svarbu tinkamai pasirūpinti daigais

Šiuo metu jau reikėtų suskubti sėti ilgiau dygstančias daržoves, pavyzdžiui, paprikas (jos sudygsta per 8–20 dienų). Panašiu metu reikėtų sėti salierus – šie taip pat dygsta ilgokai (maždaug dvi tris savaites), porus (sudygsta per 8–20 dienų).

Jau sėjamos ir ilgesnės vegetacijos gėlės – lobelijos, petunijos, raudonžiedžiai šalavijai, visžydės begonijos.

Paprikos daigai užauga per 60–80 dienų. Pomidorai į nuolatinę auginimo vietą sodinami po 50–60 dienų nuo sudygimo.

Nors ir skirtingu metu sėjami, paprikos ir pomidorai auginami laikantis tų pačių taisyklių. Į nedidelius plastikinius indelius reikia priberti sluoksnį žemės ir ją gausiai sudrėkinti. Ant viršaus paberiama sėklų, jos užbarstomos plonu sluoksniu žemės, bet ji jau nešlapinama.

Indelį su sėklomis reikėtų apgaubti maišeliu ir laikyti šiltoje vietoje (pvz., prie radiatoriaus ar ant šildomų grindų). Gali būti ir tamsi vieta – tai neišdygusiems augalams nekenkia. Kol pasirodo daigeliai, reikia kasdien maišelį nuvynioti ir pravėdinti, kad nesikauptų vandens lašeliai. Kai tik sėklos pradeda dygti ir pasirodo daigeliai, indelius reikia pernešti ant palangės, kitaip šviesos negaudami augalai išstyps ar iš viso sunyks.

Visada vertėtų ant indelių pasižymėti, kur kokios veislės sėklas sėjote. Vėliau pasižymėkite ir kaip augalus susodinote į šiltnamį. Verta turėti užrašus, pasižymėti, kokios veislės pomidorai ar paprikos anksčiausiai pradėjo duoti derlių, kurie augalai patys derlingiausi ar labiausiai nuvylė. Taip žinosite, kokių veislių kitais metais atsisakyti, o kokias verta auginti.

Paprikos mėgsta ramybę

Kai daigeliai užaugina pirmuosius tikrus lapelius (stiebo apačioje užaugantys skilčialapiai neskaičiuojami), juos jau galima pikuoti. Pomidorai pikuojant sodinami giliau nei augo iki tol – iki pat skilčialapių. Paprikų daigai – tokiame pat gylyje, kaip augo iki tol.

Pomidorai mėgsta persodinimus. Jie pikuojami į ne didesnius nei 10–12 centimetrų skersmens indelius. Tuomet jų šaknys vystosi geriau nei per dideliuose vazonuose. Jei vazonas tampa pernelyg ankštas, augalą galima persodinti į kiek didesnį.

Jei pomidorų daigai vazonuose ima labai stiebtis, pastatykite juos į vėsesnę vietą, nuskabykite apatinius (tikruosius) lapelius. Taip galima 7–10 dienų sustabdyti jų augimą, o per tą laiką kamienai sustorės.

Tuo tarpu paprikos persodinimus nelabai mėgsta. Todėl, jei reikia tik kelių jų daigų, verta iš pat pradžių sėti į atskirus vazonėlius po vieną sėklytę, kad ten sudygusios paprikos nebejudinamos augtų iki pat išnešimo į šiltnamį ar į daržą.

Salierai sėjami kiek kitaip nei paprikos ar pomidorai – jų sėklų galima tiesiog paberti ant labai smarkiai sudrėkintos žemės ir uždengus palikti šiltoje vietoje, kol sudygs. Pomidorams, paprikoms, salierams sėti paprastai naudojamos negilios plastikinės dėžutės, o porai sėjami į gilesnius indus. Porų pikuoti nereikia, tame pačiame inde jie gali augti iki pat kelionės į daržo lysves. Sodinti į nuolatinę augimo vietą juos galima sulaukusius 50–60 dienų.

Ten jie auga tol, kol iškeliauja į daržą – pikuoti jų nereikia. Nuo porų sėjos iki daigų sodinimo į lysvę praeina 50–60 dienų.

Išstypusios gėlės genimos be gailesčio

Jau reikia pasirūpinti ir namuose išsaugotomis daugiametėmis balkonų, terasų ir kiemo puošmenomis – pelargonijomis, fuksijomis, begonijomis.

Galima pradėti žadinti rūsyje žiemojusius begonijų gumbus. Jei tiksliai žinote, kur gumbo viršus, o kur – apačia, galite juos sodinti į vazonus su durpių bei žemės mišiniu, tik viršutinė gumbo dalis turi likti neužberta žemėmis, kol ūgliai gerokai prasikals.

Jei baiminatės gumbą pasodinti aukštyn kojomis arba ketinate jį dalyti, padėkite į šiltesnę ir šviesesnę vietą ir palaukite, kol pradės kaltis ūgliai. Dalijant gumbą svarbu, kad kiekvienoje dalyje būtų bent po vieną bundantį ūglį ir dalis šaknų, o pjūvio vietą reikia pabarstyti pelenais bei padžiovinti.

Peržiemojusios fuksijos, pelargonijos genimos be gailesčio. Tuomet krūmai bus gražesni, labiau žydės, o nugenėtus ūglius pasodinę užsiauginsite naujų augalų. Genint pelargonijas nuo krūmo apačios paliekami 5–6 lapai. Sveiki jaunų fuksijų ūgliai patrumpinami trečdaliu, senesnių – perpus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.