Namus gali papuošti ir sudėvėta paklodė, ir seni džinsai

Smagu pasijusti burtininku: buvo kibiras, o dabar – kėdė, buvo kėdė, o dabar – lagaminas, krūva plaukų suktukų pavirto šviestuvu, senos paklodės – kilimu. Neskubėkite atitarnavusio daikto mesti į šiukšliadėžę. Pafantazuokite ar – kodėl gi ne – paieškokite idėjų internete, padarykite reviziją sandėliuke ir galbūt savo namams pasigaminsite naują puošmeną ar praktišką interjero detalę.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Feb 25, 2014, 5:32 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:52 PM

Kilimas iš paklodžių

Lietuvos edukologijos universitete (LEU) vykusiame renginyje „3 R dirbtuvės“ kaip tik ir buvo galima pasigaudyti minčių, kaip jau nurašytus daiktus prikelti antram gyvenimui.

Turite sudėvėtų paklodžių, rankšluosčių, džinsų ar kitokių drabužių? LEU studentė Rūta Mikalonytė ragina: nemeskite nieko lauk, verčiau sukarpykite audinius juostomis ir sunerkite – turėsite kilimą.

Patogiausia juosteles paruošti iš kvadratinių audinių. Kaip žaliava puikiai tinka ir, pavyzdžiui, sijonas. Tik, anot Rūtos, norint iš jo padaryti juosteles, gali tekti ilgiau pavargti: tiesiog suplėšyti medžiagos gali nepavykti, ją prisieis karpyti.

Jei norite storesnio kilimo, audinius plėšykite 6-7 cm juostelėmis, jei plonesnio – 2-3 cm. Nerdama kilimą R.Mikalonytė juostelių viena su kita nesuriša, o vienos galą ant kito užleidžia 10-15 cm. Rūta sako, kad tokia akis būna storesnė, tačiau palietę kilimą skirtumo nepajusite.

„Iš vienos paklodės išeina vienas nedidelis kilimas, kurio spindulys – du geri sprindžiai. Jei norite kilimo visam kambariui, reikėtų penkių paklodžių, - skaičiuoja Rūta. - Tokį kilimą patogu skalbti – užtenka įmesti į skalbimo mašiną ir išdžiovinti“.

Susiūti ir supjaustyti

Jei nerdami kilimą dar neišnaudojote visų ne pirmos jaunystės audinių, pasimokykite šenilo technikos. Gražiai atrodo tokiu būdu siūtos pagalvėlės, lovatiesės, o puodkėlės bus ne tik originalios, bet ir praktiškos. Kodėl? Netrukus suprasite.

Šenilo technika gal ir skamba egzotiškai, tačiau iš tiesų ji paprasta kaip du kart du. Tiesa, kruopštumo reikia, tačiau tam, kad pasiūtumėte puodkėlę tikrai neprireiks įgyti aukštojo mokslo diplomo.

LEU studentė Aušra pasakoja: vieną ant kito sudėkite tris-penkis sluoksnius audinių. Ant jų subraižykite linijas, per jas audinius susiūkite, o medžiagą tarp linijų – supjaustykite. Tik nepersistenkite – neprarėžkite paskutiniojo sluoksnio. Jei vis dėlto taip nutiko – ne bėda: į apačią dėkite dar vieną audinį.

Aušra pataria: gražiausiai atrodo kontrastingų spalvų ir spurstantys audiniai.

Daugiau idėjų, ką galima padaryti iš jau pabodusių ar naudoti nebetinkamų daiktų, rasite straipsnio galerijoje.

Sekite mus „Facebook“ ir apie naujus „Būsto“ straipsnius sužinokite pirmi!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.