Namus valo ir saugo be jokių poilsio dienų. Kas?

Valyk nevaliusi. Vėl kažkas pritapnojo koridorių, kažkas pritrupino virtuvėje, o kažkas paliko susisukusį kuokštą svetainės kampe. Varge! Vis stengiamės blizginti savo namus, taip kad nė vienos dulkės neliktų. O kaip gi kitaip - juk namuose švaru tik tuomet, kai yra išnaikinamos visos bakterijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:21 PM

Kovai su bakterijomis apsiginkluojame vis naujesnėmis ir stipresnėmis cheminėmis dezinfekcinėmis priemonėmis, kurių pagalba savo namus kaskart tvarkydamos bandome padaryti tiesiog steriliais.

Jei po tokio iš kojų verčiančio švarinimosi kitą dieną pažvelgtumėte pro mikroskopą į išvalytas grindis, virtuvės stalą ar lentynas – jūsų atodūsius dėl plika akimi pastebėtų trupinių greičiausiai pakeistų klyktelėjimas.

Ten, kur dar vakar trynėte paviršius cheminėmis priemonėmis, šiandien vėl gali knibždėti pavojų sveikatai sukeliančių bakterijų.

„Problema yra tai, kad dauguma įprastai veikiančių valiklių siekia tik momentinio rezultato, švaros „čia ir dabar“. Didesnės koncentracijos valikliai sunaikina viską savo kelyje – tiek pavojingus, tiek naudingus mikroorganizmus, palikdami daugmaž sterilią aplinką. Bėda ta, kad šventa vieta, kaip sakoma, tuščia ilgai nebūna – išnaikintų bakterijų vietą užima naujos ir jos nebūtinai yra geros“, - sako mikrobiologas, mokslų daktaras Juozas Šiurkus.

Taigi, sterilumas reikalingas tik operacinėje, o ne namuose.

Kas tada yra tikra švara? Kaip, kokiomis priemonėmis ją reikėtų palaikyti namuose?

Į šį klausimą atsakymo reikėtų ieškoti... gamtoje. Kaip ten vyksta visi apsivalymo procesai? Juk jokiomis cheminėmis valymo, dezinfekcinėmis ar šveitimo priemonėmis gamta nėra apsirūpinusi.

Ar įmanoma naudojantis gamtiniu, natūraliu apsivalymo būdu kontroliuoti pavojingų bakterijų dauginimąsi ir apskritai, kokios gi yra mūsų aplinkoje gamtos sukurtos bakterijos ir kaip jos tarpusavyje bendrauja?

Gyvenimas žemėje be bakterijų neįmanomas. Jos būna probiotinės – gerosios, patogeninės – blogosios ir neutralios.

Patogeninės bakterijos besimaitindamos aplinkoje randamomis organinėmis medžiagomis išskiria toksinus ( juos mūsų organizmas priima kaip blogą kvapą), kurie sukelia įvairias alergijas ir silpnina imunitetą.

Patogeninės bakterijos yra ne tik sunkių ligų sukelėjos, bet ir visokių virusų platintojos.

Gyva gamta nuo patogeninių bakterijų apsivalo gerųjų mikroorganizmų – probiotikų dėka.

Šios naudingos bakterijos – sanitarai gali gyventi bet kur, kur joms pakanka „maisto“ ( purvo, dulkių, maisto likučių ir kt.), deguonies ir drėgmės. Taigi, valymo metu jos paprasčiausiai suvalgo viską, kas pasitaiko jų kelyje ir taip ženkliai sumažina blogųjų bakterijų skaičių – jos, neatlaikiusios konkurencinės kovos dėl maisto, drėgmės ir teritorijos, nustoja daugintis bei neišgyvena, o su jomis dingsta ir blogas kvapas. Pasibaigus „maistui“, gerosios bakterijos nustoja sparčiai plisti it tokioje ramybės būsenoje išbūna tol, kol vėl gauna „pavalgyti“ - susirenka dulkės, nukrenta kokie maisto produktų trupiniai. Tačiau net ir „miegodamos“ jos saugo aplinką ir neleidžia į ją jokioms kitoms bakterijoms patekti.

Probiotinės bakterijos yra gana landžios ir sugeba prasmukti net ir į sunkiai prieinamas vietas bei sunaikinti ten besislepiančius „priešus“. Užkariavusios teritorijas, šios gerosios bakterijos sukuria savo gynybinę siena – mikrobiologinę gerųjų bakterijų plėvelę, neleidžiančią tiems priešams sugrįžti.

Siena yra gana patvari ir, kaip rodo mokslininkų tyrimai, veikia net iki 7 dienų.

Taigi, tie patys mokslininkai, po ilgų stebėjimų bei tyrimų, sugalvojo pasinaudoti šiuo pačios gamtos tobulai veikiančiu apsivalymo būdu ir sukūrė unikalias valymo priemones su probiotikais.

Didžiosios Britanijos Geneius laboratorijoje atlikti tyrimai parodė, kad probiotikų turintys valikliai yra net keturis kartus efektyvesni nei įprastos valymo priemonės. Ypač didžiulis skirtumas išryškėja praėjus parai po namų tvarkymo – įprasti valikliai praėjus 24 valandoms paprastai jau nebeturi jokio poveikio, o štai vieta, išvalyta su probiotikų prisodrintomis priemonėmis, tebėra apsaugota nuo patogeninių bakterijų.

Išvalytame paviršiuje „apsigyvenę“ probiotikai su blogosiomis bakterijomis kovoja per visą laiką tarp įprastai, kas savaitę, rengiamų namų tvarkymų: be pertraukos ir be poilsio dienų.

Taip jūsų namų aplinkoje yra stimuliuojama naudinga ir sveika mikroflora.

Be to, valymo priemonės su probiotikais yra visiškai nekenksmingos nei žmogui, nei gyvūnams. Tvarkant namus jums neprireiks guminių pirštinių, neteks išprašyti vaikų pažaisti į kiemą, o namų augintinių kur nors saugiai uždaryti. Probiotikai yra už viską, kas gyva..

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.