Nepatinka gatvės pavadinimas? Bandykite jį pakeisti

Jeigu gyvenate gatvėje, kurios pavadinimas jums nepatinka, galite jį pakeisti. Ar bent jau pamėginti. Bet tai nebus lengva. „Mano Tėvo gatvė“ išgarsėjo prieš kelias dienas, kai Rusijos televizijos „Pirmasis kanalas“ parodė siužetą apie neva Lietuvoje rengiamus perversmą Ukrainoje surengusius kovotojus.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Mar 8, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:53 PM

Nemažai tautiečių negalėjo patikėti, kad tokiu pavadinimu pavadinta gatvė išties egzistuoja. Tačiau tai, kad ji yra, patvirtino minėtosios kaimo turizmo sodybos vadovas Andrius Dudavičius. Pasak jo, taip gatvę pavadino pats sodybos įkūrėjas.

„Kiek žinau, sodybos įkūrėjas vieną gatvę pavadino savo tėvo, o kitą savo motinos garbei“, – interneto portalui lrytas.lt sakė A.Dudavičius.

Lietuvos miestuose nuolat atsiranda vis naujų, negirdėtų gatvių pavadinimų ir ne tik todėl, kad pastatomi nauji gyvenamieji rajonai. Neretai gatvės yra perkrikštijamos: vienos jose gyvenančių žmonių iniciatyva, kitos – todėl, kad kažkada buvo įregistruotos neteisingu pavadinimu, trečios – vykdant Vidaus reikalų ministro nurodymą.

Gyventojai gali inicijuoti gatvių pavadinimų pakeitimus. Kai kurie taip ir daro. Ypač jeigu jiems nepatinka esantis pavadinimas. Taip daugiau nei prieš dešimtmetį Kaune gyventojų netenkinęs Kapinių gatvės pavadinimas buvo pakeistas žinomo chirurgo, pulkininko, vėliau žiauriai sovietinių karių nužudyto už tai, kad operavo partizanus, Juozo Žemgulio vardu.

Prireikė kurti naujus vardus

Kaune pernai kilo šioks toks sąmyšis, kai prireikė sugalvoti tūkstančius prasmingų naujų gatvių pavadinimų. Ši būtinybė iškilo vykdant naują Vidaus reikalų ministro nurodymą. Pagal jį, gatvė turi būti ištisinė, vientisos linijos, neskaidoma ir nedaloma kitų objektų. Jeigu ją kerta kita gatvė, už sankryžos esantis tęsinys turi būti pavadintas kitu vardu.

Pervadinant gatves kauniečiams teko gerokai pasukti galvas, kokius pavadinimus duoti. Mitologinės temos čia beveik išsemtos, gamtos ir meteorologiniai reiškiniai išnaudoti, gatvių su augalų pavadinimais – apstu. Įamžinti vertų asmenybių vardų greitai gali ir pristigti, nes Kaune laikomasi principo, kad gatvė gali būti pavadinta žymaus asmens vardu tuomet, jei jis kažkuo susijęs su šiuo miestu arba yra jam nusipelnęs ir nuo jo mirties praėjo 10 metų.

Kauno Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos pirmininkas, Tarybos narys Gediminas Budnikas prisiminė, kad būtinybė keisti gatvių pavadinimus labai papiktino kai kuriuos gyventojus. Deja, komisija tik vykdė Vyriausybės nurodymą.

Išgąsdino asociacija su ligonine

G.Budnikas pasakojo, kad nemažai Kauno gatvių vardų sugalvota dar prieškariu. Jie kurti pagal kurią nors vieną temą tam, kad būtų lengviau orientuotis ir paštininkams, ir praeiviams.

Pavyzdžiui, Žaliakalnyje gatvės vadintos vaisių pavadinimais. Taip atsirado Kriaušių, Obuolių, Serbentų gatvės, Žaliakalnio priekyje – gėlių pavadinimais, Aleksote – paukščių.

Pavadinimus neretai sugalvoja ir patys tų gatvių gyventojai. Neseniai Kauno Tarybos posėdyje buvo siūloma keisti dviejų Panemunės ir Romainių gatvių pavadinimus. Panemunėje gatvės pavadinimas buvo renkamas iš Nemuno intakų. Siūlyta gatvę pavadinti Žiegždrio upelio vardu, bet žmonės nusprendė jo nesirinkti dėl galimų asociacijų su Žiegždrių psichiatrijos ligonine (dabar – Marių ligonine). Visiems kur kas labiau patiko kito intako – Jotulės pavadinimas.

„Dabar mus labai spaudžia, kad viena Šančių gatvių būtų pavadinta boksininko Algirdo Šociko vardu, bet ten nėra naujų gatvių. Tai gal reikės keisti kokį nors esamą pavadinimą, pavyzdžiui, Šaldytuvų gatvės. Ką mums toks pavadinimas pasako?

Sovietmečiu gal tai buvo technikos pasiekimas, o dabar – nieko ypatingo. Toje gatvėje nedaug namų, nedaug ką pakeisti reikėtų, tai gal bandysime ją pervadinti“, – atskleidė G.Budnikas.

Siūlė ištaisyti klaidą

Klaipėdos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija laikosi nuostatos be ypatingo reikalo nekaitalioti pavadinimų. Esą tai pažeidžia nusistovėjusią to kvartalo gatvių pavadinimų bendrą temą ir sudaro daug nepatogumų gyventojams bei organizacijoms.

„Pasikeitus gatvės pavadinimui juridiniams ir fiziniams asmenims reikia persiregistruoti nuosavybės dokumentus, pakeisti firminius blankus, tai kainuoja. Elektroninėje erdvėje Registrų centras pakeitimą atlieka nemokamai, tačiau visa kita – sutartys, nuosavybės dokumentai, įstaigos rekvizitai, gyvenamosios vietos deklaravimas – jau yra gatvėje gyvenančių fizinių ir juridinių asmenų reikalas“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Mažonienė.

Naujai suplanuotų gatvių pavadinimai paprastai parenkami tariantis su gyventojais. Jie kuriami, atsižvelgiant į kvartale pagal temą dominuojančius gatvių pavadinimus. Pavyzdžiui, vienas Klaipėdos kvartalas skirtas Mažosios Lietuvos vietovardžiams ir vandens telkiniams įamžinti, kitas – pavadintas gėlių vardais. Taip pat yra kvartalas, kurio gatvės pavadintos Minijos upės ir jos intakų pavadinimais.

Kartais gatvių pavadinimai keičiami, nes prieštarauja lietuvių kalbos taisyklėmis. Gruodį Klaipėdos miesto tarybai buvo teiktas pasiūlymas taisyti neteisingai įregistruotą Herkaus Manto gatvės pavadinimą. Ši gatvė yra viena pagrindinių uostamiestyje.

Maždaug prieš pusę amžiaus dėl kažkieno padarytos klaidos Registrų centre ji buvo įregistruota kaip H.Manto gatvė, nors Mantas nėra pavardė. Tai – dar vienas didžiojo prūsų sukilimo vado vardas. Todėl Klaipėdos mero pavaduotojas, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Čepas siūlė, kad Registrų centre gatvės pavadinimas būtų įregistruotas teisingai.

Norėjo įamžinti ir žvaigždes

Gatvių pavadinimų kaita džiugina toli gražu ne visus. Adresų pasikeitimas įneša nemažai painiavos. Su tuo susidūrė ir žurnalistas, rašytojas, etiketo žinovas Giedrius Drukteinis, beje, kadaise ir pats siūlęs naują gatvės pavadinimą.

G.Drukteinis pasakojo, kad prieš dešimtmetį jam buvo kilęs sumanymas įamžinti lietuvių kilmės amerikietiškojo futbolo žvaigždę Johnny Unitas, kurio pavardė lietuviškai skambėtų Jonas Konstantinas Jonaitis. Jis laikomas vienu geriausių šio sporto meistrų istorijoje.

Žurnalistas prisiminė, kad tuo metu buvo labai susižavėjęs lietuviškos kilmės pasaulinio garso žvaigždžių įprasminimo Lietuvoje tema. Jis nusprendė, kad reikėtų įamžinti pasaulinio garso lietuvių kilmės Holivudo ir sporto žvaigždes, pavadinant gatves jų vardais ir ėmėsi iniciatyvos.

„Maniau, kad gatvės, pavadintos pasaulinės kilmės žvaigždžių vardais, turėtų kur kas didesnę prasmę, nei, pavyzdžiui, B.Grigo gatvė. Velnias žino, kas jis buvo. Todėl maniau, kad ir vilniečiams būtų smagiau ir užsieniečiams aiškiau, jei kokia nors gatvė pavadinta, pavyzdžiui, lietuvių kilmės aktoriaus Laurence Harvey pavarde. Tačiau, susidūrus su biurokratinėmis kliūtimis, entuziazmas išblėso, viskas užstalės lygmenyje ir baigėsi. Kaip rašė V.Majakovskis: „Meilės laivas sudužo į buitines uolas“, taip ir mano entuziazmas nuskendo, susidūręs su biurokratinėmis uolomis“, – dabar juokiasi prisiminęs G.Drukteinis.

Žurnalisto entuziazmą atvėsino reikalavimai surinkti ir pateikti įrodymus, kad žmogus yra nusipelnęs Lietuvos istorijai. Dabar jis mano, kad tokie reikalavimai yra teisingi. Kitaip esą atsivertų keliai gatves vadinti ir mažiau žinomų žmonių vardais vien todėl, kad jie yra vieno ar kito asmens susižavėjimo objektai.

Nukentėję nuo kaitaliojimų

Nors pats kadaise siūlė kai kurių gatvių pavadinimus keisti prasmingesniais, dabar G.Drukteinis abejoja, ar tai būtina.

„Mes, lietuviai, jau ir taip esame nukentėję nuo tų kaitaliojimų. Juk vos nauja valdžia stoja, vis pakeičiamas kokios nors gatvės pavadinimas. Pavyzdžiui, Vilniaus Gedimino prospektas kažkada vadinosi ir V.Lenino, ir J.Stalino, ir A.Hitlerio prospektu.

Nežinau, ar tai naudinga paprastiems miestelėnams, nes kiekvienas pakeitimas įneša nepatogumų ir nuostolių verslui, kai reikia, pavyzdžiui, keisti adresus“, – pastebėjo žurnalistas.

G.Drukteiniui ir pačiam teko susidurti su painiava, kilusia dėl pasikeitusio gatvės pavadinimo.

„Užaugau Vilniuje, Karoliniškėse, Perkūno gatvėje, kuri dabar vadinasi V.Druskio gatve. Žinoma, Sausio 13-osios aukas reikia įamžinti, bet gerai prisimenu, kiek daug nepatogumų gatvės pavadinimo keitimas buvo įnešęs.

Pavyzdžiui, jeigu turi reikalų su užsieniu ar bankais ir kažkur esi įrašęs vienokį adresą, kurį staiga turi jį keisti, tai sukelia bereikalingos laiko gaišaties ir keblumų“, – prisiminė pašnekovas, besilaikantis principo, kurį kadaise įdiegė Ernstas Werneris von Siemensas: „Jeigu nesulaužyta, tai ir netaisyk“.

Patiko straipsnis? Spauskite "Like" ir pasidalinkite su draugais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.