Kaip keliolikos metrų erdvė virsta jaukiais namais? Patarimai

Sofa–lova, stalas–knyga kažkada buvo laikomi kone stebuklingomis idėjomis. Šiuo metu noras išnaudoti namų ar biuro erdves gamintojus skatina kurti įvairesnės paskirties transformuojamus baldus.

Baldų kūrėjai I.Valentinienė ir G.Pilkis tvirtino, jog daugiafunkciai baldai net mažą būstą paverčia jaukiu, praktišku ir stilingu.
Baldų kūrėjai I.Valentinienė ir G.Pilkis tvirtino, jog daugiafunkciai baldai net mažą būstą paverčia jaukiu, praktišku ir stilingu.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta SKLIUTAITĖ

Mar 15, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:01 AM

Pastarųjų metų baldų pramonės tendencijos patvirtina, kad žmonėms svarbus ne vien baldų dizainas.

Vis daugiau dėmesio skiriama jų praktiškumui, patogumui, patvarumui ir galimybei integruoti į gyvenamąjį būstą ar darbo kabinetą.

Šiuolaikiniai kietieji ir minkštieji baldai stebina savo funkcionalumu bei galimybėmis keistis – dažnai pakeitus vieno baldo padėtį ar formą jis nesunkiai paverčiamas kitu.

Kūrėjai atskleidžia išmonę

Kiekvienas iš mūsų turi savitą supratimą apie gyvenamosios ir darbo erdvės originalumą bei jaukumą. Tačiau visiems svarbu, kad namai ar biuras būtų patogūs, stilingi, neužgriozdinti daiktais.

Interjero ir baldų dizaineriai mėgaujasi galimybe įrengti bei apstatyti namą ar butą, kai jų fantazijos neriboja erdvė. Tačiau profesionalumą ir išmonę tenka atskleisti tada, kai būstas yra mažas.

„Įrengiant ar atnaujinant tokį būstą pirmiausia reikėtų gerai pergalvoti buto skirstymą zonomis, kambarių paskirtis ir jų panaudojimą, apšvietimą, spalvas, detales ir ypač baldus“, – patarė baldų dizainerė Inga Valentinienė.

Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, dizaineriai kartu su mokslininkais ir konstruktoriais kuria daugiafunkcius, erdvę taupančius baldus, vadinamuosius transformerius.

Ieško neįprastų sprendimų

30 ar 40 kvadratinių metrų butas gali virsti ypač patogiu gyventi, dirbti, ruošti maistą ir miegoti. Vietos tokioje net iš pirmo žvilgsnio nedidelėje erdvėje užtenka ne tik buto šeimininkams, bet ir jų augintiniams bei svečiams.

Daugiafunkciai baldai erdvių kūrėjams suteikia galimybę ieškoti nestandartinių sprendimų: lentynomis ir širmomis atskyrus vieną buto sritį nuo kitos, dar ir sukuriama niša daiktams; už stumdomosios pertvaros paslepiame lovą, darbo stalą, indaują, lentynas. Prireikus šie baldai ištraukiami.

„Pasirinkę daugiafunkcius baldus, svetainę vakare nesunkiai paversite gana erdviu miegamuoju. Šį ryte galėsite transformuoti į puikų darbo kambarį.

Svarbiausia, kad visada jausitės patogiai, o kambarys atrodys stilingai, nes šiuolaikinius transformerius projektuojantys gamintojai, ypač garsių firmų, rūpinasi, kad jie būtų funkcionalūs ir puikiai atrodytų“, – aiškino I.Valentinienė.

Patraukli erdvė jaunuoliams

Kaunietė su erdvės stygiumi ypač dažnai susiduria kurdama vaikų ar jaunuolio kambarių interjerą. Be protingai išnaudojamo kambario tūrio ir daugiafunkcių baldų sukurti sąlygas miegoti, mokytis, žaisti ar sportuoti nedideliame kambarėlyje būtų neįmanoma.

„Kai sofa ar net palangė virsta daiktų lentyna arba mokytis skirtu stalu, paveikslai ant sienų – kėdėmis, lova sumaniai įmontuojama spintoje, o kambario kampuose ir nišose – mažos drabužinės ar knygų lentynos, net kelių ar keliolikos kvadratinių metrų erdvė tampa patraukli ir funkcionali“, – įsitikinusi kūrėja.

Daugiafunkciai baldai turi ir kitų pranašumų – jie gali „augti“ kartu su vaikais ir sudaro galimybę nuolat papildyti namų interjerą naujais tarpusavyje derančiais elementais.

Tai – tarsi kūrybiškumą ir vaizduotę lavinantis žaidimas „Lego“ kaladėlėmis, kai atskiromis detalėmis galima padidinti lovą, stalą ar spintą, kurti atskirus baldus. Svarbu tai, kad jų nebūtina įsigyti visų iš karto, o galima pirkti dalimis.

Gaminiai – vis įmantresni

Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto dekanas Giedrius Pilkis tvirtino, jog dėl spartaus technologijų skverbimosi į baldų pramonę pirkėjams nuolat siūlomi nauji, įmantresni, vis daugiau ir įvairesnių funkcijų atliekantys transformuojami baldai.

Jie gali būti pritaikomi svetainėje, miegamajame, darbo kambaryje, virtuvėje, net vonioje ar tualete.

„Transformuojami baldai kuriami ne tik tam, kad taupytų erdvę, bet ir užtikrintų patogumą ir poilsį.

Vieno mygtuko spustelėjimu krėslas virsta patogiu šezlongu, lova susilanksto į fotelį ar tampa poilsio zona su modernia vaizdo ir garso įranga, spintelė – įmantriu baru. Balduose vis dažniau įmontuojama audiovizualinė ir buitinė technika“, – tvirtino G.Pilkis.

Pernelyg taupyti nepataria

Įsigyjant transformuojamus baldus svarbu atkreipti dėmesį į jų gamintoją, kokybę, funkcionalumą, furnitūrą, mechanizmą ir kainą.

Specialistų teigimu, neturėtų stebinti, kad kokybiški, patvarūs ir ilgaamžiai įprastai transformuojami baldai yra brangesni už daugelį tokių pat gaminių, kurie atlieka vos vieną funkciją.

Pirmiausia siūloma pagalvoti, kaip dažnai šie daiktai bus naudojami ir keičiama jų paskirtis.

„Pirkdami sofą, kurią lova paversite vos keletą kartų per metus, kai sulauksite svečių, galite labiau žiūrėti į baldo dizainą ar dairytis mažesnės kainos.

Tačiau jeigu ieškote baldų, kuriuos naudosite ir jų paskirtį keisite kasdien, būtina atkreipti dėmesį į jų furnitūrą ir mechanizmą. Taupyti šiuo atveju nereikėtų“, – patarė G.Pilkis.

Su vaikais gali „augti“ ir baldai

Vaclovas Daukintis

Bendrovės „Vadasiga“

vadovas

„Kartu su vaikais gali „augti“ ir baldai.

Reguliuojamo aukščio, saugūs, tvirti ir patvarūs „augantys“ baldai skirti vaikams nuo 3 iki 16 metų, kurių ūgis 1–1,8 metro, svoris – iki 80 kilogramų.

Pamokų ruošimo, rankdarbių vietą sudaro individualiai vaiko ūgiui bei amžiui pritaikyti stalas ir kėdė.

Kuriant šiuos baldus bendradarbiaujama su ergonomikos bei ortopedijos specialistais.

Vaikai daug laiko praleidžia ruošdami pamokas, todėl tėvai turėtų išrinkti kėdę, kurios atlošas reguliuojamas pagal ūgį, sėdimosios dalies aukštį ir gylį.

Rašomojo stalo aukštį, stalviršio pasvirimo kampą galima nustatyti pagal sėdinčiojo ūgį.

Prie reguliuojamo stalo vaikas gali dirbti ir stovėdamas – stalviršis pakyla iki patogaus aukščio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.