Penkios išmoktos taisyklės jūsų gėlyną pavers gražiausiu iš visų

Gėles ar kitus augalus įsigiję žmonės dažnai daro vis tas pačias klaidas. Tai pastebėjo jau penkiolika metų gėlininkystės ūkyje dirbanti Virginija Čirbienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Apr 14, 2014, 5:57 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:23 PM

Viena pagrindinių klaidų – perlaistymas. Miegoti augalas turi eiti sausas. Tad vasarą laistyti jį reikėtų anksti ryte arba pavakary, o kitu metų laiku – tik ryte.

Jei yra galimybė laistyti reikėtų iš apačios ( įstatant vazoną į indą su vandeniu) arba tiesiai į gruntą, bet nelieti vandens ant paties augalo.

„Augalas kaip ir žmogus nemėgsta, kai jam lyja ant galvos“ -- šypsodamasi sakė V.Čirbienė.

Antra taisyklė - jei norite, kad augalas visą savo žydėjimo laiką būtų gražus, kiekvieno laistymo metu reikėtų jį patręšti.

Ką tik pasodintą augalą derėtų porą kartų palaistyti augimą skatinančiomis azotinėmis trąšomis, o vėliau jau reikėtų naudoti daugiau kalio ir fosforo turinčias trąšas.

Ką dar žinoti? Trečia taisyklė - sodinti augalus patariama į specialiai paruoštus durpių ar žemių mišinius, kurių galima įsigyti prekybos vietoje. Niekada neapsiriksite, naudodami neutralias, nurūgštintas durpes.

Ketvirtas specialistės patarimas. Jei augalas nėra svyrantis ir jo kaskados neuždengia vazono ar lovelio, į kurį jis yra pasodintas, reikėtų jį apsaugoti nuo atviros saulės. To nepadarius, dažnai perkaista vazonas ( ypač plastmasinis) ir sušunta augalo šaknys.

Kad augalas būtų gražus ir pastoviai gausiai leistų naujus žiedus, būtina pašalinti jau nužydėjusius žiedus, taip pat nuskabyti apačioje nurudavusius lapus.

„Vieni augalai patys apsivalo – vėjas nupučia senus jų žiedus, tačiau surfinijoms ir pelargonijoms reikia mūsų pagalbos.

Su šiomis gėlėmis reikėtų dirbti kiekvieną savaitę“,- pabrėžė V.Čirbienė.

Penktoji taisyklė. Jei pastebite pelėsį, tai ženklas, kad augalui yra per drėgna – gruntas neišsivėdina ir pagauna ligą. Reikia ieškoti priežasties. Dažnai taip nutinka per tankiai susodinus augalus.

Į vieno metro ilgio eilutę reikėtų sodinti ne daugiau kaip 5 augalus, į vieną kvadratinį metrą rekomenduojama sodinti ne daugiau kaip 6 didesnių ( pelargonijų, begonijų, surfinijų ir kt.) bei ne daugiau kaip 25 mažesnius augalus ( našlaites, ledukus, gvazdikėlius ir kt.).

Dar daugiau patarimų - mūsų "Facebook" paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.