Kaip sustabdyti elektros skaitliuką?

Statant naują namą ten, kur nėra galimybės prisijungti prie kanalizacijos tinklų, tenka įsigyti vietinę nuotekų valyklą. Gali pasirodyti, kad pakanka turėti bet kokį įrenginį – kad tik jam priekaištų neturėtų aplinkosaugininkai. Rinktis tokius įrenginius pagal kainą – ne visada teisingas sprendimas. Įsigijus daiktą ar įrenginį tenka su juo ilgus metus „kartu gyventi“, o tai reiškia – turėti nuolatinių rūpesčių ir išlaidų.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 26, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:58 AM

Įkastą į žemę nuotekų valyklą pakeisti ne taip paprasta: reikia ne tik įsigyti kitą gaminį, bet ir iš naujo tvarkyti sklypą po žemės kasinėjimų.

Svarbiausia, kad įsigytas nuotekų valymo įrenginys atliktų savo pagrindinę užduotį – patikimai valytų nuotekas ir neterštų aplinkos bei neskleistų kvapo.

Kai ši sąlyga įvykdoma, daugiausiai galvos skausmo kelia dvi kitos aplinkybės: besikaupiančio dumblo šalinimas ir energijos sąnaudos.

Visiems aišku, kad į nuotekas, o tuo pačiu ir į valymo įrenginį, su vandeniu neišvengiamai patenka ir tam tikras kiekis tirščių, kurie kaupiasi valymo įrenginyje: kas pateko per unitazą ar indų plovimo mašiną į valyklą, tas pateko.

Dar niekas nesugalvojo, kaip susikaupusius tirščius iš ten pradanginti kitaip, negu paprasčiausiai išsiurbti ir išvežti.

Kaip sustabdyti elektros skaitliuką?

Galvos skausmas – greičiau nei norėtųsi besisukantis elektros skaitiklis, kurį varo nuotekų valyklos įranga.

Labiausiai paplitusių nuolatinio srauto nuotekų valyklų savybė – nuolat veikianti orapūtė. Įrenginys nedidelis, bet kai jis burzgia 24 valandas per parą be jokių atostogų, per ilgesnį laiką susidaro apvali sumelė.

Vokiečiai sumanė buitinių nuotekų valymo įrenginį, kurio elektros sąnaudos vienam žmogui per parą – 5 centai. Įrenginyje „Puroo“ įdiegta SBR technologija (angliškai Sequenced Batch Reactor, lietuviškai Sekos Biologinis Reaktorius). Ši technologija nuotekas valo proporcijomis, sustabdžius jų srautą. Netolygus srautas valymo procesui neturi įtakos.

Dirba suspaustas oras

Projektuojant naująjį įrenginį atsisakyta bet kokių elektrinių dalių, kurias reikėtų nardinti į vandenį. Čia viską padaro suspaustas oras. Oro srauto kryptį perjungia paprasčiausias plūdėje įrengtas vožtuvas. Svarbu ir tai, kad orapūtė – vienintelis elektra varomas aparatas – per parą nedirba nė 7 valandų, todėl elektros energijos, skaičiuojant vienam žmogui per parą, tereikia vos 0,1 Kwh.

Būtina sąlyga SBR procesui – talpykla su pertvara. Didesniuose įrenginiuose gali būti ir dvi atskiros talpyklos: pirminiam valymui ir biologinėms reakcijoms.

Įrenginyje „Puroo“ pertvara atskiria pirminio valymo arba kitaip – nusodinimo – kamerą nuo reakcijų rezervuaro. Tačiau abi įrenginio dalys sujungtos vamzdžiu, kuris užtikrina, kad abiejose dalyse vandens lygis yra vienodas, tik į reakcijų rezervuarą negali patekti nei sunkesni, nei lengvesni už vandenį teršalai.

Reakcijų rezervuare įsiveisia veiklusis dumblas, kurį sudaro mikroorganizmai, mintantys valomame vandenyje esančiais teršalais arba skaidantys juos. Šiems mikroorganizmams oro padavimas būtinas. Skirtingai nuo nuolatinio srauto įrenginių, per kuriuos nuotekos prateka nesustodamos, SBR procese valomų nuotekų srautas sustabdomas kelioms valandoms. Todėl pakankamai oro paduodama su pertrūkiais per specialios konstrukcijos įrangą įpučiant orą smulkiais burbuliukais - aeruojant. Nuotekoms vis papildant valyklą, vandens lygis joje pakyla, ir plūdėje įrengtas specialios konstrukcijos vožtuvas perjungia oro srautą iš aeravimo į suspaustu oru veikiantį vandens siurblį - erliftą.

Pradžioje juo iš reakcijų rezervuaro pašalinamas tam tikras perteklinio dumblo kiekis, o po to orapūtė išjungiama ir reakcijų rezervuare veiklusis dumblas nusėda į rezervuaro dugną, o paviršiuje susidaro išvalyto vandens sluoksnis.

Vėl įsijungus orapūtei, erliftas išpumpuoja iš įrenginio išvalyto vandens porciją, ir ciklas prasideda iš naujo.

Nepakankamai išvalyto vandens įrenginys neišleidžia, o kadangi nuotekos valomos jų srautą sustabdžius, procesą galima koreguoti taip, kad būtų pasiektas pats geriausias rezultatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.