Žiedus išskleidusi echmėja – jubiliejaus dovana stilistui

Plaukų stilistas Karolis Murauskas gimtadienio proga sulaukė įspūdingos dovanos – smulkiais mėlynais žiedais pasipuošė jo auginama dryžuotoji echmėja. Orą švarinančio augalo žydėjimo vyras laukė ketverius metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-05-03 15:12, atnaujinta 2018-02-14 09:01

Prieš savaitę trisdešimtmetį triukšmingai minėjęs stilistas šventės išvakarėse nudžiugo išvydęs, kaip pirmąkart žiedus skleidžia dryžuotoji echmėja, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Egzotinius augalus itin mėgstantis vyras gėlę dovanų iš bičiulių kompanijos gavo per 26-ąjį gimtadienį.

„Įteikdami echmėją draugai sakė, jog ji ilgai nelaukus pražys. Tačiau nežinia kodėl šios šventės kantriai laukti teko ne vienus metus“, – juokavo kaunietis.

Žiedais gėrėsis iki šalčių

Gėrėtis dryžuotosios echmėjos žiedais stilistas tikisi bent kelis mėnesius.

Gėlininkų teigimu, įprastai balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje pražystantis iš Brazilijos miškų kilęs augalas nenuvysta iki šalčių. Dažniausiai žydi iki vėlyvo rudens, o kartais žiedai laikosi net žiemos pradžioje.

Tačiau net ir tada, kai augalas nežydi, galima grožėtis skrotele augančiais tvirtais žaliais echmėjos lapais.

Bromelinių šeimos augalams priskiriamos gėlės negali gyventi be šilumos ir šviesos.

Todėl dryžuotąją echmėją kaunietis laiko saulės spindulių apšviestoje, tačiau pernelyg saulės nekaitinamoje vietoje. Šis augalas nemėgsta skersvėjų, jam nepatinka būti arti elektros prietaisų.

Durpes maišo su samanomis

„Nors echmėja laikoma egzotiška gėle, jos nereikia skrupulingai prižiūrėti. Augalą reguliariai laistau – šiltuoju sezonu kiek dažniau, o žiemą saikingai. Vandens pilu ir į lapų skrotelės vidų“, – pasakojo stilistas.

Šią, kaip ir daugelį kitų namuose auginamų gėlių, K.Murauskas purškia minkštu vandeniu, retkarčiais patręšia skystomis kambarinių gėlių trąšomis pagerintu vandeniu.

Nuo šiol gėlę maždaug kas dvi savaites ji laistys žydinčių gėlių trąšomis.

Kad augalo substrato drenažas būtų geras, jį vyras kartą per metus persodina į naują žemės mišinį.

Stilisto teigimu, puikiai tinka lygiomis dalimis paskirstytas durpių mišinys, sumaišytas su baltosiomis samanomis.

Po žydėjimo augalus daugins

K.Murauskas svajoja namuose auginti bent keletą echmėjų – šiuo metu žydinčio augalo atžalų. Juk gėlės ne tik gražios, bet ir atlieka labai svarbią funkciją – valo orą.

„Neseniai skaitydamas apie egzotines gėles sužinojau, jog NASA mokslininkų tyrimai parodė, jog dryžuotosios echmėjos yra vieni geriausiai orą švarinančių augalų visoje planetoje. Jos puikiai sugeria į aplinką išmetamas nuodingąsias medžiagas“, – sakė K.Murauskas.

Ši žinia vyrui buvo malonus netikėtumas. Kad galėtų gyventi ekologiškoje aplinkoje, jis nutarė užveisti daugiau echmėjų.

Nors žydintis jo augalas jau turi ne vieną atžalą, jų K.Murauskas iki echmėja nužydės nesiruošia atskirti.

Nužydėjusi senoji skrotelė pamažu nudžius, o iki pusės augalo dydžio užaugusias naujas atžalas bus galima po vieną persodinti į atskirus vazonus.

Kol prigyja, jaunas echmėjas būtina laikyti šiltai.

Auginti nesunku

Ingrida Varakauskienė, gėlininkė:

„Auginti dryžuotąsias echmėjas nėra sunkus darbas. Jas būtina laistyti, geriausia nekalkingu vandeniu.

Jeigu ant gėlės lapų pastebėsite šviesiai rudas dėmes, žinokite, kad jas nudegino pernelyg kaitri saulė. Rudi lapų galai praneša, kad gėlė laikoma itin sausame ore, todėl ypač vasarą ją reikia purkšti vandeniu.

Dryžuotoji echmėja sunyksta peržydėjusi, tačiau žūti ji gali ir net nepradėjusi žydėti. Dėl to gali būti kaltas perlaistymas.

Gėlę reikia saugoti nuo kenkėjų, kurie gali smarkiai pakenkti jos lapams ir šaknims.

Gėlininkai žino paslaptį, kaip paskatinti subrendusį augalą žydėti, – reikia įdėti jį kelioms dienoms į maišelį kartu su dviem ar trim prinokusiais obuoliais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio