Kiek obelų ir lysvių darže užteks keturių asmenų šeimai?

Pirmas darbas - popieriuje

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 14, 2014, 4:58 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:57 PM

Pirmas darbas - popieriuje

Pirmiausia naujakuriui reikėtų griebtis ne kastuvo, bet pieštuko. Šeimai vertėtų susėsti prie stalo ir nusibraižyti savo sklypo planą. Reikia nuspręsti, kur bus poilsio zona, kur augs sodas ar žaliuos daržas.

Universalių patarimų nėra - sklypo formavimas priklauso ir nuo jo dydžio, ir nuo išsidėstymo pagal pasaulio šalis, pagaliau -- nuo šeimos gausumo ir įpročių.

Auginantiems mažus vaikus reikės žaidimų kampelio, mėgstantiems svečių draugiją - vietos kepsniams kepti ir jaukiai pavakaroti.

Jei sklypas - vos kelių arų, būtina rimtai apsispręsti, ko labiausiai šeimininkams reikia. Galbūt vietoj kelių obelų verčiau rinktis vieną, į kurią įskiepyta kelių veislių šakelių? O vietoj stacionarių medžio masyvo suolų poilsio zonoje rinktis sulankstomus baldus?

Tačiau ir dideles erdves suvaldyti gali būti sunku. Pavyzdžiui, kilus pagundai užsiveisti pernelyg didelį sodą, vėliau teks sukti galvą, kam atiduoti nebesuvalgomą derlių ar vargti renkant krituolius.

Tas pats ir dėl daržo. Jei žinot, kad jo priežiūrai negalėsit skirti daug laiko, gal geriau apsiriboti lysvele braškių ar prieskonių bei žalumynų auginimu, o bulvių nusipirkti turguje?

Prieš tvarkant aplinką verta atkreipti dėmesį, kur kieme ilgiausiai būna saulė, o kur - pavėsis. Tai svarbu ir pasirenkant augalus apželdinimui, ir įrengiant poilsio ar vaikų žaidimų zoną.

Specialistai patars

Jei sėdint prie sklypo plano suprantate, kad savo žinių ir jėgų aplinkai susitvarkyti neužteks, vertėtų kreiptis į specialistus.

Jų patarimai praverčia ir apželdinant sklypą, renkantis dekoratyvinius augalus, gėles. Kiek žmonių, tiek skonių, todėl patariama ne vaikytis madų, tačiau rinktis širdžiai mielus bei prie bendros sklypo visumos tinkančius augalus.

Šiuo metu renesansą išgyvena kaimiško stiliaus augalai, augę dar močiučių darželiuose. Jie, ypač daugiamečiai, nereikalauja daug priežiūros, nėra lepūs. Džiugins akį įvairios lelijos, ramunės, bijūnai, pentiniai, auskarėliai, alyvų ir jazminų krūmai. Pavasario pradžią paskelbs narcizai, tulpės bei kitos svogūninės gėlės, iki pat šalnų žydės jurginai.

Kam toks stilius ne prie širdies, renkasi retesnius atvežtinius augalus, dairosi formuotų medelių. Tiesa, specialisto ne vienerius metus dailintas bonsas - nepigus malonumas, jų kaina prasideda nuo kelių šimtų litų.

Neretai būna, kai žmogus ir pats neįsivaizduoja, kaip apželdintą savo sklypą norėtų matyti. "Tokiais atvejais žmogų vedžiojame po savo medelyną ir jis rodo, kokie augalai jam patinka, o kokie - ne. Į tai atsižvelgiant vėliau kompiuteriu sukuriamas eskizas, kaip atrodytų apželdintas sklypas“, - pasakojo S.Pūras.

Kliento išsirinkti vazonuose augantys augalai nuvežami į jo sklypą ir sustatomi numatytose vietose - taip realybėje galima apžiūrėti, kaip atrodys kompozicija.

Naudingi patarimai

Jei norų nevaržo sklypo dydis, kiek sodinsit vaismedžių ar vaiskrūmių, turit apsispręsti patys, atsižvelgdami į savo šeimos poreikius.

Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad 4 asmenų šeimai reikėtų sodinti 1-2 vasarines, 2-3 rudenines ir 3-4 žieminių veislių obelis. Norėdami sutaupyti vietos, galit į vieną poskiepį įskiepyti kelias veisles.

Mažiau vargo turėsit, jei rinksitės atsparesnių ligoms vaismedžių veisles.

Aukščiausius medžius reikia sodinti šiaurinėje sodo dalyje. Idealiausia, jei tarpai tarp medžių bus 1,5-2 kartus didesni, nei suaugusio medžio aukštis.

Pavyzdžiui, jei obelys ar kriaušės bus 5-6 metrų, tarpai tarp jų turėtų būti 10-12 metrų. Žemaūgius vaismedžius galima sodinti atitinkamai tankiau.

Kaulavaisius (slyvas, vyšnias, trešnes, abrikosus) vertėtų sodinti pietvakarinėje sodo dalyje, nes jų žiedai dažnai nukenčia nuo pavasarinių šalnų.

Vertėtų plačiau pasidomėti išsirinkto augalo augimo ypatumais. Kai kurie derlių duos tik tuomet, jei bus pasodinti keli. Pavyzdžiui, valgomieji sausmedžiai, aktinidijos, abrikosai. Tiesa, pastarųjų dabar jau galima rasti ir savidulkių veislių.

Kad augintus vazonuose augalus, skirtingai nei iškastus iš grunto, galima sodinti nuo pavasario iki rudens - tiesa. Tačiau sodinant iš vazono išimtą augalą reikėtų ištiesinti, pakedenti susisukusias į veltinį jo šaknis. Kitaip augalas gali skursti ir prastai augti.

Renkantis dekoratyvinius medžius bei krūmus svarbu žinoti, kokio dydžio jie bus užaugę. Juk nenorėtumėte, kad ūgtelėjusi juodoji pušis užstotų įspūdingą vaizdą į paupį? Gal tuomet verčiau rinktis kalninę pušį? Ne visi augalai pakantūs persodinimui, todėl vertėtų gerai apmąstyti, kur jiems tinkamiausia vieta.

Lapuočiai ar spygliuočiai? Ir vieni, ir kiti žavi akį. Tačiau apželdintojai rekomenduoja daugiau lėšų skirti spygliuočiams augalams įsigyti, o žydinčius ar spalvingais lapais džiuginančius augalus įmaišyti tarp jų kaip akcentą. Spygliuočiai reikalauja mažiau priežiūros, nereikia rūpintis nukritusiais lapais.

Greičiausiai nieko nežavi piktžolių ravėjimas. Todėl nenuostabu, kad vis labiau populiarėja įvairūs mulčai, kuriais padengiama žemė apie augalus. Žievė, akmenėliai, netgi -- kankorėžiai neleidžia augti piktžolėms ir ilgiau sulaiko drėgmę. ˙ Dar daugiau patarimų  mėgstantiems auginti daržoves, gėles  -  mūsų "Faccebook" paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.