Stalų puošyba – naujas ir pelningas užsiėmimas

Kaip turi atrodyti stalas, kad vestuvių ar kito pokylio svečiai nenorėtų nuo jo pakilti? Stilingoje šventėje ne mažiau nei vaišių ir gėrimų gausa būtina pasirūpinti šventinių stalų puošyba.

Kaip turi atrodyti stalas, kad pokylio svečiai nenorėtų nuo jo pakilti? Stilingoje šventėje ne mažiau nei vaišių ir gėrimų gausa būtina pasirūpinti šventinių stalų puošyba.<br>A.Nareikos nuotr.
Kaip turi atrodyti stalas, kad pokylio svečiai nenorėtų nuo jo pakilti? Stilingoje šventėje ne mažiau nei vaišių ir gėrimų gausa būtina pasirūpinti šventinių stalų puošyba.<br>A.Nareikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 14, 2014, 2:15 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:06 AM

„Krištolo spindesys“ dvelkia išskirtine prabanga ir elegancija. Svarbiausios spalvos – balta ir aukso.

Dekoruojant šį stalą išskirtinis dėmesys skiriamas stiklui, krištolui, veidrodžiams. Iškilmingumo suteikia balta staltiesė ir tokios pat spalvos vazos, žvakės ir gėlės – orchidėjos, agapantai, gvazdikai. Prie bendros stilistikos priderintos kėdės permatomo plastiko atlošais.

„Taip papuoštas stalas labiausiai pradžiugins mergvakarių ar kitų jaunų merginų švenčių dalyves. Žinoma, toks dekoras tinka ir stikliniame dangoraižio restorane ar klube švenčiantiems vestuves. Nuotaka tokioje aplinkoje gali drąsiai puoštis prabangia vestuvine suknele, dabintis perlais, „Swarovski“ kristalais, kitais blizgiais aksesuarais“, – teigė A.Mažonas.

Gėlių dizaino studijos „Floristai ant ribos“ stilistas Antanas Mažonas tikino, kad lietuviai kol kas nepakankamai dėmesio skiria šventinių stalų puošybai.

„Prieš vestuves, jubiliejus ar kitas progas žmonės įprastai rūpinasi drabužiais, šukuosenoms, dovanomis, skrupulingai dėlioja šventės scenarijų, derina programą, sudarinėja valgiaraštį.

Tačiau pokylio vietos ir stalų dekorui dėmesio skiriama mažai. O juk gėlės ir kitos puošybos detalės per šventę turi ne mažiau reikšmės nei apranga ar muzika“, – tvirtino A.Mažonas.

Siekdamas įrodyti, kad tinkamai parinktos puošmenos gali tapti vienu svarbiausių šventės akcentų, floristas drauge su „Šventės guru“ vestuvių planuotoja Loreta Biliuviene Kaune, Pažaislio vienuolyne veikiančiame svetingumo komplekso „Monte Pacis“ kieme, dekoravo keturis stalus skirtinga tema.

Akį džiugino neįpareigojanti „Vasariška vienuolyno pieva“, nuosaikiai prabangios „LDK didikų svajos“, prašmatnus „Krištolo spindesys“ ir solidus „Vintažinis sodas“.

Nors bet kuris iš šių stalų puikiai tinka vestuvėms ar kitoms šventėms, A.Mažono teigimu, kiekvienas iš jų turi derėti prie tam tikros vietos, numatomos temos, bendros renginio stilistikos, dalyvių aprangos, nuotaikos ir net charakterio.

Be to, labai svarbu, kad gėlės ir kitos dekoracijos neužgožtų šventinių patiekalų, netrukdytų svečiams matyti vieniems kitų ir jų neerzintų pernelyg stipriu savo aromatu.

„Vintažinis sodas“ keri prisiminimus ir romantiką siejančiu indų, žvakidžių, vazų, gėlių ir retro stiliaus atributų deriniu.

Ant stalo patiesta ramios rudos spalvos staltiesė, prie jo priderintos medinės kėdės aukštais atlošais.

Stalui dekoruoti panaudoti žydintys česnakai, artišokai, hortenzijos, rožės, gerberos, vazonėliuose žaliuojančios soleirolijos. Subtilią kompoziciją pagyvina šiuo metu itin madingos turkio spalvos juostelės ir vazos.

Kiekvienam svečiui šalia kortelės su jo vardu padėti vintažinio stiliaus raktai suteikia paslaptingumo ir tarsi sugrąžina į jaukius prisiminimus.

Vintažiniu stiliumi floristas patarė puošti dvarų ir solidžių restoranų sales. Toks stilius tinka išskirtinumą ir savitumą vertinančių vyresnio amžiaus porų vestuvėms, vestuvių metinėms, romantiškiems gimtadieniams, giminių susiėjimams.

Prie tokio stalo dera sėdėti vilkint retro arba solidžius romantiško stiliaus drabužius.

„LDK didikų svajos“ tarsi nukelia į laikus, kai puotas prie prabangiai padengtų stalų rengdavo karaliai, kunigaikščiai ir kiti aukštuomenės atstovai.

Didingumo jausmą sustiprina akmeninės vazos, sidabrinės taurės, prabangūs stalo įrankiai, auksu puoštos lėkštės.

Solidumu ir prabanga dvelkiantį stalą puošia rožės, hortenzijos, neoniniai gvazdikai, vėdrynai, karališku augalu laikomos zundos.

„Prie tokio stalo ir ant aukštų, būtinai prabangaus medžio kėdžių sėdėti dera garbingas sukaktis – jubiliejus ar santuokos metines minintiems ponams ir damoms. Neatmetu, kad taip papuoštas stalas tiks ir brandžių porų vestuvėms.

Kad šventė nebūtų oficiali, prie kortelių su svečių vardais plasnoja romantiškumo suteikiantys drugeliai“, – kalbėjo floristas.

Didikų puotą primenanti šventė turėtų vykti pilyje, rūmuose, dvare ar prabangiame restorane. Į tokį pobūvį nedera ateiti mūvint džinsus ar vilkint kitus kasdienius drabužius – apranga turi derėti prie solidžios progos ir prabangos.

„Vasariška vienuolyno pieva“. Stalo puošyba įkvėpta natūralumo, gamtos ir vienuolyno aplinkos.

Drobinė staltiesė, lininiai kėdžių užvalkalai ir tokios pat servetėlės sukuria jaukumo, tautiškumo ir paprastumo pojūtį. Smilgos, žaluma, laukų gėlės ir prie jų derančios žalios žvakės suartina su gamta, padeda atsipalaiduoti nuo miesto triukšmo ir rūpesčių.

„Toks stalų puošybos stilius tiks šventę rengiantiems kaimo sodyboje, vienuolyne ir, žinoma, žaliose erdvėse po atviru dangumi. Jaunavedžiai, jų svečiai ar kitos šventės dalyviai turėtų vilkėti natūralaus pluošto drabužius. Labiausiai tinka linas, medvilnė. Tokioje šventėje puikiai atrodys tautine apranga vilkintys žmonės“, – tikino A.Mažonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.