Kodėl daugiabučio kiemą jo gyventojai puošia vaikiškais batais?

Vieno Kauno daugiabučio gyventojai gali mėgautis rožių aromatu ir gėrėtis smagią vaikystę primenančiu vaikiškais batais puoštu gėlynu. Taip savo gyvenamąją aplinką puošia ir kaimynus džiugina jauni žmonės.

Ypač jaudinamai atrodo tarp gėlių pastatyti vaikų batai. Gėlynas tarsi primena nerūpestingą vaikystę ir šeimos vertybes.<br>P.Mantauto nuotr.
Ypač jaudinamai atrodo tarp gėlių pastatyti vaikų batai. Gėlynas tarsi primena nerūpestingą vaikystę ir šeimos vertybes.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jul 24, 2014, 8:24 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:47 PM

Prie Taikos prospekto 46-ojo daugiabučio miniatiūrinį sodą įkūrė ir prižiūri čia gyvenanti namų šeimininkė Daiva Vitkevičienė. Kai moteris išvyksta, gėlėmis rūpinasi jos vyras Evaldas Vitkevičius.

Kaimynai žavisi ir kito jauno vyro puoselėjamu rožynu.

Šie žmonės nedalyvauja rengiamuose gražiausio gėlyno konkursuose – aplinką jie puoselėja savo malonumui.

Pievą pavertė mažu sodu

E.Vitkevičius pasakojo, kad kai 2006 metais apsigyveno daugiabutyje, po langais plytėjo paprasta pieva.

„Žmona labai mėgsta gėles.

Kadangi sodo neturime, savo pomėgį kapstytis žemėje ji nusprendė įgyvendinti čia pat, po langais, ir pradėjo sodinti dekoratyvinius augalus“, – pasakojo statybininku dirbantis vyras.

Moteris darželyje sodina daugiametes gėles. Daugiausia našlaites ir gvazdikus.

„Mano tėvai taip pat augina gėles. Labiausiai vertina nuo seno lietuvių gėlynuose augusias veisles.

Su jais pasitardama, žmona taip pat sodina našlaites, gvazdikus. Kasmet vis plečia gėlyną, nes šių gėlių veislių labai daug“, – pasakojo kaunietis.

Gėlės – laimės simbolis

Prie daugiabučio žydinčios smulkios kvapniosios našlaitės stebina spalvų įvairove. Čia pat žiedus praskleidusios ir grakščios žemaūgės našlaitės. Taip pat aromatą skleidžia įvairių spalvų šiurpiniai, plunksniniai, žydrieji ir kitų veislių gvazdikai.

E.Vitkevičiui yra tekę girdėti, kad našlaitės – laimės, geros kloties simbolis. Gvazdikai laikomi dieviškomis gėlėmis, jų pavadinimas išvertus iš graikų kalbos reiškia dievišką žiedą.

„Gal dar ir todėl žmona šias gėles ypač mėgsta. Kai ji išvyksta atostogauti, augalais rūpinuosi aš, mielai laistau juos pats“, – sakė kaunietis.

Kaimynas puoselėja rožes

Savo gėlyną pora puošia iš įvairių Lietuvos kampelių parsigabentais akmenimis.

Greta riedulių – ir kelios poros mažų vaikiškų batų.

„Sūnums jau 5 ir 8 metai. Išaugtus batus išmesti gaila. Todėl juos nusprendėme įkurdinti tarp mūsų mėgstamų gėlių“, – pasakojo E.Vitkevičius.

Vyras sakė, kad rūpinimasis gėlynu suartino kaimynus. Jis ypač dažnai bendrauja su kitoje laiptinėje gyvenančiu ir taip pat į akis krintantį gėlyną puoselėjančiu vyru.

Vienoje įmonėje vadybininku dirbantis kaunietis po savo langais prižiūri nemažą rožyną.

Primena smagią vaikystę

E.Vitkevičius sakė, kad niekada nedalyvavo gražiausiai prižiūrimų daugiabučių kiemų konkursuose.

„Mes, kaip ir rožių augintojas, gėles auginame tiesiog dėl to, kad norisi gražiau gyventi“, – sakė statybininkas.

Pro šalį skubantys Taikos prospekto 46-ojo namo gyventojai negailėjo gerų žodžių gėlių puoselėtojams.

„Nuostabu, kad jauni žmonės mėgsta dirbti, kad niekieno neprašomi puošia aplinką. Ypač jaudinamai atrodo tarp gėlių pastatyti vaikų batai. Gėlynas tarsi primena nerūpestingą vaikystę ir šeimos vertybes. O puoselėjamų rožių aromatas atsklinda pro daugiabučio langus į mūsų namus ir nuteikia pakiliai“, – tikino tame pačiame daugiabutyje gyvenanti senjorė Violeta.

Gvazdikų žiedais džiugina visą vasarą

Elvyra Majauskienė

Gėlininkė

„Našlaitės ir gvazdikai labai tinkami auginti prie daugiabučių, nes šios gėlės nereiklios, joms nereikia labai derlingos žemės.

Našlaičių priskaičiuojama per 400, gvazdikų – 300 veislių. Todėl pasirinkti tikrai yra iš ko.

Našlaitės žydi nuo gegužės iki rugsėjo, gvazdikai – birželio – liepos mėnesiais. Pavieniai žiedai prasiskleidžia ir rudenį. Šios gėlės populiarios, nes džiugina visą vasarą.

Našlaičių ir gvazdikų žiedais galima puošti ir įvairius patiekalus. Našlaičių žiedai valgomi. Taip pat jais gydomas kosulys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.