Ką daryti, kad namuose nebūtų taip karšta

Karštis, kuris kankina Lietuvą ne tik ne slūgs, bet dar labiau sustiprės. Pasak sinoptikų, rugpjūčio pradžia gali būti rekordiškai karšta, o perkūnija ir lietus tik trumpam atgaivins nuo karščio leipstančius žmones. Į ką derėtų atkreipti dėmesį, kad namuose nebūtų taip karšta?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2014, 12:04 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:19 PM

Žinoma, lengviausia atsigaivinti galite įsirengę oro kondicionierius. Vos per keletą minučių patalpa gali atvėsti, o jums namuose iš karto bus geriau. Tačiau kur oro kondicionierius – ten ir peršalimo ligos.

Jei nuo kondicionieriaus nuolat peršąlate, galite pasigaminti ekologišką kondicionierių. Jums tereikia ledukų ir ventiliatoriaus: pastatykite pilną ledukų indelį ir virš jo nukreipkite ventiliatorių, oras kaip mat ims drėkti ir namuose nebebus taip karšta.

Pastatykite indelį su ledukais priešais ventiliatorių ir sureguliuokite taip, kad ventiliatorius orą pūstų virš kubelių. Jei niekur negalite rasti metalinio dubens ir ledukų, galima panaudoti vieną arba kelis 2 litrų talpos butelius.

70 proc. butelio pripildykite vandens, 10 proc. druskos, 20 proc. palikite laisvos vietos, kad vanduo turėtų kur plėstis. Butelį su vandeniu ir druska dėkite į šaldiklį. Ištirpus ledui, oras aplink taps vėsus, o ventiliatorius tuo metu vėsų ir drėgną orą išpūs į jus.

„Bendraukime“ skaitytojas Gediminas taip pat siūlo per dešimt minučių pasigaminti kitokį kondicionierių.

Daugelis žmonių, gindamiesi nuo karščio, užtraukia žaliuzes, tačiau ekspertai įsitikinę, kad saulę geriau sulaiko langinės. Nors per tokius karščius dirbti didelė kančia, jei norite, kad namuose būtų vėsiau, dažniau valykite namus. Vos keli perbraukimai per baldus bei grindis, ir namuose gaiviau.

Jei lauke daugiau kaip 30 laipsnių, patalpų vėdinimas atlapojus visus langus nepadės, mat pro juos į patalpas tvenksis karštis. Jei lauke ypač karšta, rekomenduojama uždaryti langus ir užtraukti ritinines ar paprastas užuolaidas. Tokiu būdu blokuojama saulės šiluma, o patalpos taip greitai neprikaista.

Vasaros metu geriausia naudoti šviesių atspalvių užuolaidas, mat šviesesnių tonų audiniai geriau atspindi šviesą bei šilumą. Tiesa, užtrauktos užuolaidos ar žaliuzės ne tik sulaiko karštį, bet ir praleidžia mažiau dienos šviesos, tad dirbantiems su svarbiais dokumentais gali kilti papildomų nepatogumų.

Pagal Vasados universiteto mokslininko Shinichi Tanabe'o skaičiavimus, iki 26 laipsnių įkaitusioje patalpoje prarandama apie 30 minučių kokybiško darbo, o iki 27 °C – net valanda darbo laiko.

Stikliniuose biuruose ar kitose patalpose, pro kurių langus nuolat spigina saulė, svarbu neleisti karščiui patekti pro stiklus. Tokiu atveju didžiausią patogumą užtikrina specialios šilumą atspindinčios langų plėvelės, kurios, kitaip nei įprastos ant lango tvirtinamos priemonės, iki keturių kartų daugiau užkerta kelią karščiui.

Taip yra todėl, kad metalu arba specialiais organiniais junginiais padengtos plėvelės sugrąžina infraraudonuosius spindulius į lauką.

Jei dirbant naudojamas natūralus apšvietimas, svarbu atkreipti dėmesį į optimalų plėvelės šiluminio efektyvumo ir laidumo šviesai santykį. Naudojant plėveles vyksta pasyvus patalpų vėsinimas, todėl gerokai sumažėja vėsinimo išlaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.