Kauniečių poros meilę jau 16 metų kursto ir rožės

Pakaunėje, Garliavoje, gyvenantys Ramunė ir Šarūnas Baguckiai ruošiasi atostogoms. Prieš žiemą jie skina paskutinius rožių žiedus ir šypsodamiesi prisimena, kaip gėlių karalienės juos suvedė į porą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Oct 6, 2014, 11:26 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:17 AM

Ekonomikos mokslus krimtusi R.Baguckienė prisipažino, kad studijuodama ekonomiką svajojo užsiimti įvairiausiais dalykais. Neplanavo tik auginti gėlių, nes to nemėgo.

Tačiau būsimas sutuoktinis moters širdį pavergė dovanodamas puokštes rožių. Dabar pora drauge augina šias gėlių karalienes, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Laikinoji sostinė".

Rožės parodė man tikrąjį gyvenimo kelią. Nors darbas jas auginti sunkus, kartais varo į neviltį, gėlėmis besidžiaugiantys aplinkiniai vėl įkvepia jas puoselėti“, – sakė R.Baguckienė.

Gėlių pavydėjo draugės

Moteris pasakojo, kad kai prieš 16 metų susipažino su būsimu vyru Šarūnu, jis kasdien ją apipildavo rožėmis.

„Man pavydėjo visos draugės. Pati taip pat spėliojau, iš kur vaikinas kasdien gauna tiek gėlių. Tik vėliau sužinojau, kad rožės – iš Šarūno tėvų šiltnamio“, – prisiminė Ramunė.

Š.Baguckio tėvai nuo seno augino gvazdikus ir kitas gėles. Šeimos verslą į savo rankas perėmęs vyras nusprendė puoselėti rožes.

„Dovanodamas rožes jis mane prisiviliojo, atvedė į ūkį, kuriame teko jau ne tik džiaugtis gėlėmis, bet ir jas prižiūrėti. Tačiau dabar to nesigailiu, tai tikrasis mano gyvenimo kelias. Kasdienis prisilietimas prie šių gėlių teikia daug džiaugsmo“, – pasakojo moteris.

Rožės – lepūs augalai

Literatūros, kaip auginti rožes, yra daug. Tačiau gėlininkai sako, kad teorija nuo praktikos labai skiriasi.

„Rožės – užsispyrusios gėlės. Bet mes dar labiau užsispyrę“, – šypsojosi Š.Baguckis.

Gėlininkai pataria, kad norint auginti šias gėles reikia parinkti kiemo vietą, kur šilta ir nepučia skersvėjai. Kai per daug drėgmės ar skersvėjų, augalai akimirksniu suserga.

„Jei nepastebėjai vieno miltlige ar kitomis ligomis užsikrėtusio lapelio ir neužkirtai ligoms kelio, po nakties gali rasti susirgusias visas gėles. Taip yra nutikę“, – pasakojo R.Baguckienė.

Susirgusias gėles jų augintojai patarė purkšti javams nuo ligų apsaugoti skirtais chemikalais.

„Juose mažiau cheminių medžiagų nei kituose tirpaluose. Taip gėlės gauna mažesnę jų dozę“, – sakė Š.Baguckis.

Džiugins stangrūs pumpurai

Ramunė prisipažino, kad patyrus nesėkmę vėl imtis puoselėti gėles ją skatina poros auginamais žiedais besidžiaugiantys kauniečiai.

Rožes ypač mėgstama dovanoti Motinos ir Mokytojo dienų progomis.

Gėlininkų pora pasakojo, kad klasikinės ir amžinai madingos yra sniego baltumo ir raudonos rožės.

Besivaikantys naujausių mados vėjų šiemet renkasi iki šiol nematytas oranžines su geltonais kraštais rožes.

„Dabar rožių spalvų – gausybė. Tačiau visada madingiausios ryškius žiedus kraunančios gėlės. Taip pat vis madingesnės yra spyglių neturinčios rožės“, – pasakojo gėlininkai.

Rožių augintojai patarė renkantis nuskintas gėles dėmesį atkreipti į pumpuro stangrumą.

„Dabar yra naujų rožių veislių. Jos auga lėčiau, ilgiau krauna pumpurus. Todėl spėja suformuoti daug stangriai susisukusių žiedlapių. Tokie nuskinti žiedai žydi ilgiau“, – sakė Š.Baguckis.

R.Baguckienė pridūrė, kad daugelis nuskintus žiedus bando išsaugoti ilgiau į vandenį berdami cukraus.

„Tai – mitas. Cukrus greitina vegetaciją. Žiedai išsiskleidžia greičiau ir sparčiau nužydi“, – sakė gėlininkė.

Reikia tinkamai paruošti žiemai

Irmina Valaitytė

Gėlininkė

„Kad rožės kitais metais džiugintų žiedais, jas būtina tinkamai paruošti žiemojimui.

Spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje rožių stiebus reikia nukirpti, paliekant 25 – 30 centimetrų ilgio šakas su 3 – 4 akutėmis. Būtina pašalinti ir likusius lapus.

Tai padarius nuo žemės taip pat reikia surinkti nukritusius lapus, žemę išravėti ir supurenti.

Kai dirva apstingsta nuo pirmo gruodo, rožes reikia užpilti durpėmis, uždengti eglišakėmis. Jei laukia 25 laipsnių ar stipresni šalčiai, krūmus galima uždengti agroplėvele. Po paprastu celofanu ar plastiko danga augalai gali sušusti.

Jei auginate tik kelis krūmus, durpėmis apipiltas rožes galima uždengti medinėmis dėžėmis. Dėžių šonai turi būti kiauri, kad augalai galėtų kvėpuoti, o viršų reikia uždengti neperšlampama medžiaga.

Ruošiant žiemai vijoklines rožes taip pat reikia nukirpti visus lapus. Ant žemės kas 20 – 30 centimetrų padėti 5 centimetrų storio pagalius. Ant jų suguldyti rožių stiebus ir apipilti durpėmis bei uždengti agroplėvele.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.