Nori būti originalus - rinkis kreivą Kalėdų eglę

Puošite nukirstą ar vazone augančią eglę? Pakaunės medelyno darbuotojai teigia, kad kauniečiai kartais ieško net kreivų ar kelias viršūnes turinčių Kalėdų medžių bei domisi, kaip įsigytus augalus prižiūrėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 15, 2014, 4:52 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:26 AM

Kauno miškų urėdijai priklausančiame Raudondvario medelyne – pats darbų įkarštis. Kauniečiai čia renkasi Kalėdų medžius.

Vis daugiau žmonių perka vazonuose pasodintus visžalius augalus, kuriuos vėliau ketina pasodinti prie namų. Ieškoma ne tik įprastų eglių, bet ir pušų, kėnių.

Urėdijų darbuotojai žada, kad pinigus taupantiems kauniečiams kitą savaitę nemokamai bus išdalyta ir eglišakių.

Plūsta išsirinkti eglių

Medelyne pasijunti tarsi pasakiškoje girioje. Tarp įvairaus dydžio ir veislių eglių bei kitų visžalių augalų vaikštinėja romantiškai nusiteikę žmonės.

Kauniečiai neskubėdami apžiūrinėja augalus ir džiūgauja pagaliau išsirinkę Kalėdų simbolį. Tada medžius nešasi prie pakavimo aparato. Į tinklus susuptas žaliaskares kelia į automobilius ir skuba namo.

Medelyno vadovė Rima Žebrauskaitė sakė, kad pirmieji eglių pirkėjai užplūdo dar lapkričio pabaigoje. O šiomis dienomis medelyne – pats darbymetis. Artėjant šventėms kauniečiai čia nuperka 4–5 tūkstančius eglių ir kitų žiemą žaliuojančių augalų.

Populiarėja kiti augalai

Kauniečiai prieš žiemos šventes dažniausiai renkasi paprastas arba dygiąsias, populiariai sidabrinėmis vadinamas egles.

Vis dažniau susižavi ir retesnės veislės baltosiomis eglėmis. Jų spygliai šiek tiek skiriasi nuo paprastų eglių – yra pilkšvai žalsvi, trumpi ir minkšti. Šios eglės išsiskiria ir tuo, kad ant jų užderi nedideli kankorėžiai.

Pastaruosius kelerius metus kauniečiai vis labiau pamėgsta ir kėnius. Todėl medelyne jie auginami kelių hektarų plote.

Prekybos vietoje stovi ir nukirstos pušys.

„Meniškesnės natūros žmonės pastaruoju metu Kalėdoms puošia pušis. Tai ne tik originalu, bet ir praktiška. Pušų spygliai nenubyra kur kas ilgiau nei eglių“, – sakė medelyno vadovė.

Taip pat kai kurie lankytojai ieško kreivų ar keliomis viršūnėmis išsiskiriančių eglių. Tačiau daugelis laikosi tradicijos ir perka vidutinio dydžio egles.

„Vis daugiau žmonių renkasi medelius, pasodintus vazonuose“, – sakė R.Žebrauskaitė.

Stengiasi tausoti gamtą

Medelyne sutikti kauniečiai bendradarbiai Raimonda Mališauskienė ir Darius Viršilas sakė, kad prieš šventes ne vienus metus eglių ieško būtent čia.

„Šiandien pirksime dvi egles. Vieną – biurui, kitą mano namams papuošti“, – sakė R.Mališauskienė.

Moteris pasakojo, kad kiekvienais metais prieš šventes susimąsto, ką geriau puošti – plastikinę ar tikrą eglę.

„Suvokiu, kad gamtą reikia tausoti. Todėl manau, kad gaminant, o vėliau perdirbant dirbtinę eglę gamta nukenčia labiau. Todėl renkuosi gyvą medį, pasodintą vazone. Turiu paauglę dukrą. Šventėms pasibaigus bus smagu drauge eglę pasodinti kieme. Tai gali būti graži šeimos tradicija“, – sakė R.Mališauskienė.

Vis dėlto moteris nerimavo, kad daugybė žmonių renkasi ir nukirstus medžius, todėl medelyno vadovės teiravosi, ar tai nekenkia gamtai.

Grįžta į medelyno dirvą

R.Žebrauskaitė įsitikinusi, kad kirsti egles nėra blogas darbas.

„Medeliai specialiai šventėms ir auginami. Kol jie augo, valė orą, atliko savo paskirtį. Dabar džiugins žmones. Vėliau bus perdirbti. Todėl nemanau, kad tai – nusikaltimas gamtai“, – sakė moteris.

Ji pasakojo, kad kertamos 5–15 metų sulaukusios eglės. Į vazonus sodinamos 4–5 metų žaliaskarės. Į vazonus pasodintas, tačiau nenupirktas egles medelyno darbuotojai vėl įkasa į žemę.

„Kelerius metus jos nėra išvaizdžios, todėl ramiai auga medelyne. Vėliau jomis vėl galima puošti namus“, – pasakojo R.Žebrauskaitė.

Reikia nupjauti gabalą koto

Norint, kad kirstos eglės kuo ilgiau nenumestų spyglių, geriausiai jas įsmeigti į kibirą su smėliu ir kartkartėmis laistyti, kad žemė būtų drėgna.

„Be to, jei nežinote, kada eglė nukirsta, parsinešus namo reikia nupjauti nedidelį jos kamieno galą.

Tada eglė kur kas geriau sugers drėgmę ir gyvuos ilgiau“, – patarė medelyno vadovė.

Norint, kad vazone pasodinta eglė vėliau prigytų lauke, svarbu, kad nupuoštas medis iki pavasario nepatirtų didelių temperatūros pokyčių.

„Jei po švenčių žemė nebus įšalusi, egles galima bus persodinti ir nelaukiant pavasario“, – sakė R.Žebrauskaitė.

Urėdijos kauniečiams dovanos eglių šakas

Šiemet visos Lietuvos miškų urėdijos šeštą kartą rengs akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Jos metu gyventojams bus nemokamai dalijamos eglišakės.

Šiemet akcija vyks gruodžio 18 dieną nuo 13 valandos. Kauniečiams eglišakės bus dalijamos Rotušės aikštėje ir prie Kauno rajono savivaldybės Savanorių prospekte.

Į Rotušės aikštę eglišakes atgabens Dubravos mokomosios eksperimentinės miškų urėdijos darbuotojai. Urėdas Kęstutis Šakūnas sakė, kad kauniečiams išdalys apie 500 šakų bei dovanos ir įspūdingus kankorėžius.

Kauno miškų urėdijos urėdas Juozas Jarmalavičius sakė, kad prie rajono savivaldybės bus išdalyta 4–5 tūkstančiai eglišakių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.