Nustėro palyginusi „Ikea“ kainas Lietuvoje ir Šveicarijoje

Nusprendžiau padaryti eksperimentą ir palyginti Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje veikiančių „Ikea“ parduotuvių baldų kainas. Kad būtų įdomiau, susiradau minimalios algos dydžių lentelę, kurioje akivaizdžiai matyti, kad mano lyginamų valstybių sąraše lietuviai gauna mažiausią minimalų atlyginimą.

Lietuvė dizainerė palygino „Ikea“ prekių kainas keturiose šalyse.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvė dizainerė palygino „Ikea“ prekių kainas keturiose šalyse.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Tamašauskaitė

Feb 4, 2015, 12:53 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:14 AM

Lenkai gauna kiek daugiau (per 100 eurų), o Vokietija ir Šveicarija minimalaus atlyginimo kaip ir neturi, tačiau panaršiusi radau, kad Vokietijoje už valandą mokama mažiausiai 8,5 euro, taigi nesunku apskaičiuoti, kad per mėnesį vokiečiai uždirba mažiausiai 1360 eurų , o Šveicarijoje svarstyta, kad minimalus atlygis už valandą galėtų būti 18 eurų, tačiau tam nebuvo pritarta. Bet vis dėlto Šveicarija – viena brangiausių ne tik Europos, bet ir pasaulio valstybių, todėl atlyginimai ten irgi dideli.

Taigi, grįžtu prie savo eksperimento. Palyginsiu atskirų prekių grupių prekes (20 prekių). Rezultatai nėra visiškai tikslūs, nes palyginau nedidelę dalį prekių, tačiau bendrą tendenciją pastebėti tikrai galima.

Prekių nuotraukos imtos ikea.com.lt, ikea.com.pl, ikea.com.de ir ikea.com.ch.de. Kainos – 2015 metų vasario 3 dienos. Visur kainos nurodytos eurais, tik vokiečiai kažkodėl neprirašo valiutos simbolio.

Kėdės. Pažvelgus į akcija pažymėtas kainas, brangiausios prekės (kaip ir turėtų būti) yra Šveicarijoje, antroje vietoje Lietuva (!!), tada –  Vokietija, o paskutinė Lenkija. Apskritai lenkiškos „Ikea“  prekės yra pigiausios iš visų keturių šalių.

Žiūrime toliau.

Geltona kėdė gerokai pigesnė Lenkijoje. Kitose valstybėse kainos daugmaž panašios, Vokietijoje – brangiausia. Beje, Lietuvoje ji brangesnė nei Šveicarijoje (!).

Juoda „Idol“  kėdė Lietuvoje kainuoja daugiausia. Na, čia tai  lygis –  kaina beveik tokia kaip Šveicarijoje, turbūt lietuviams labai patinka ši kėdė (nes aš ir pati savo klientams dažnai ją siūlau), bet argi  tai suteikia teisę taip brangiai ją siūlyti?!

Permatoma, tikrai stilinga kėdė,  ir vėl – brangiausia Lietuvoje. Ji net 10 eurų brangesnė nei Šveicarijoje! Kaip taip gali būti? Atrodo, medžiagos nesiskiria, bet lietuviai yra priversti mokėti kur kas brangiau. Sutrikau. 

Gėlėta kėdutė, ačiū Dievui, Šveicarijoje kainuoja daugiau, bet antroji vieta, aišku, tenka mums.  Vokiečiai ir lenkai, matyt, prasčiau gyvena.

Sulankstomoji kėdė Lietuvoje kainuoja kiek mažiau nei Šveicarijoje. Man atrodo, reikės važiuoti į Lenkiją.

Foteliai. Parinkau tik kelis. Išvada:  Šveicarijoje foteliai kur kas brangesni, bet taip juk ir turėtų būti? Pigiausia, žinoma, Lenkijoje, o mes už vieną fotelį mokame daugiau ir už lenkus, ir už vokiečius (ir vėl), o už kitą – tik už lenkus daugiau.

Valgomųjų stalų komplektai. Nesuprantu, kaip kainos gali skirtis beveik 80 eurų! Lenkai tą nediduką staliuką su 2 kėdėmis parduoda už 238 eurus, o mes už 317 eurų. Na, stebuklai – kitaip nepavadinsi! Ta pati situacija ir dėl balto stalo. Didžiulis kainų skirtumas tarp Lietuvos ir Lenkijos „Ikea“ kelia labai daug klausimų, į kuriuos neturiu atsakymų. Gerai nors tiek, kad šveicarai šiuos komplektus perka brangiau.

Šviestuvai. Nors čia yra teisybė! Šviestuvai Lietuvoje sąlyginai pigūs. Žali – patys pigiausi, lyginant su kitomis šalimis, o „Hektar“ pakabinamasis šviestuvas Vokietijoje  šiek tiek pigesnis. Šį kartą Lenkija paliko pigiausių prekių pozicijas.

Indai. Pati mėgstu šiuos puodelius, tad palyginau jų kainas. Matyt, ir kiti lietuviai juos mėgsta labiau nei lenkai ar vokiečiai.

Lovos. Visos jos, išskyrus paskutinę, pas mus kainuoja daugiausia! Kodėl? Mistika. Vokietijoje lovos pigiausios. Įdomu, kad paskutinė lova, kuri Vokietijoje parduodama su akcija, be akcijos kainavo 23 eurais pigiau nei pas mus. Kas man gali atsakyti, kodėl?

Naktiniai staliukai. Mėlynasis Lietuvoje kainuoja daugiau nei Lenkijoje, Vokietijoje ar Šveicarijoje. Ši prekė neturi tokio plataus kainų skirtumo diapazono, kaip kitos. Staliukas su šviestuvu Šveicarijoje kur kas brangesnis, Lietuvoje jis brangesnis tik už Lenkijoje parduodamą tokį pat staliuką. Paskutinis staliukas kažkodėl brangiausias pas mus, vokiečiai jį perka kur kas pigiau (toks jausmas, kad ten būtų klaida).

Išvados Aštuonios iš dvidešimties prekių Lietuvoje buvo brangiausios, tik viena pigiausia.

Trylika iš dvidešimties prekių pigiausios yra  Lenkijoje, tik viena  brangesnė už visas.

Vienuolika iš dvidešimties prekių Šveicarijoje buvo brangesnės už kitas, nė viena nebuvo pigiausia.

Šešios iš dvidešimties prekių Vokietijoje buvo pigiausios ir nė vienos brangiausios.

Taigi:

Tik keliomis prekėmis mus lenkia Šveicarija. Nors pas mus pragyventi sunkiausia, kažkodėl mūsų „Ikea“  antroje vietoje pagal brangiausias prekes.

Lenkai gauna didesnį minimalų atlyginimą, bet prekes parduotuvėje „Ikea“ perka pigiausiai. O vokiečiai, kurie gyvena kur kas geriau nei mes, netgi gali pasidžiaugti nemažu skaičiumi pigiausių prekių.

Ką gi,  išvadas pasidarysite ir patys. Aš tik pasitvirtinau  faktą, kad Lietuvoje gyventi tikrai brangu. Juk „Ikea“ yra viena pigiausių baldų parduotuvių, orientuota į trumpalaikes investicijas, tačiau pagal šiuos skaičius tai prasilenkia su realybe. Bent jau aš taip manau.

Straipsnio autorė E.Tamašauskaitė – interjero dizainerė ir tinklaraščio www.e-interjeras.lt autorė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.