Jei tvarka yra jūsų namuose – ji bus ir galvoje

Ar kada nors yra aplankęs jausmas, kad viskas klostosi ne taip, kaip norėtųsi, nepavyksta padaryti visų užsibrėžtų darbų? Jei taip, jums būtina susitvarkyti savo namus, ir viskas pasikeis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:05 PM

Interjero dizainerė Rūta Budėnaitė pateikė septynis patarimus, kaip namuose palaikyti tvarką, o jums – gerą nuotaiką.

Laikykite panašios paskirties daiktus vienoje vietoje, nesvarbu, koks jų dizainas. Kiekvienas daiktas privalo turėti savo vietą. Jie gali būti sudėti į nedideles dėžutes su užrašais. Taip lentynos atrodys švaresnės ir lengvesnės, o interjeras nebus perkrautas nereikalingų daiktų. Nefunkcionaliai, padrikai po visus namus išdėlioti daiktai kuria netvarką.

Prieš įsigydami naują daiktą pagalvokite, ar tikrai jums jo reikia. Impulsyvūs, neapgalvoti pirkiniai suardys namų tvarką. Dažnai tokie neplanuotai įsigyti daiktai keliauja į tamsų kambariuką. Užduokite sau klausimą, ar nusižiūrėtam daiktui rasite vietos namuose. Jei atsakymas yra „ne“ arba „nežinau“, nepirkite.

Savo prisiminimus ir relikvijas reikia gerbti. Pagerbti ir išmesti. Žinoma, nereikia išmesti savo vestuvinės suknelės. Kai kurie prisiminimai yra neįkainojami ir nusipelnę garbingos vietos namuose. Tokius širdžiai mielus daiktus sudėkite į vieną dėžę ir padėkite nematomoje vietoje. Kai užplūs prisiminimai, viskas bus vienoje vietoje. Tačiau kino filmų ar traukinių bilietų, pirmos kiaušinienės, iškeptos mylimajam ar mylimajai, kiaušinių lukštų kaupimas yra tiesiog blogas įprotis. Nenaudojamus, senus, nereikalingus daiktus išmeskite. Bent kartą per metus namuose darykite generalinę tvarką ir atsikratykite panašių daiktų.

Dėkite drabužius į jiems skirtą vietą. Netvarkingai išmėtyti drabužiai visuomet darko bendrą namų vaizdą. Negali būti jokių dingsčių ar išsisukinėjimų – privalote drabužius pakabinti, sulankstyti, įmesti į skalbinių krepšį. Tai neužima daug laiko, o namai iškart atrodo gaiviau.

Labai svarbu namuose turėti vietą, kur visuomet dedate kasdien naudojamus daiktus, – raktus, piniginę, rankinę. Padrikai, ant stalo ar spintelės numesti smulkūs daiktai gadina vaizdą. Jei turėsite nuolatinę šių daiktų laikymo vietą, niekuomet neteks vėluoti ieškant mašinos raktelių ar kur nors dingusios piniginės.

Turėkite kasdienius ritualus. Jei kiekvieną dieną bent kelias minutes skirsite daiktams sudėti į vietas, susitvarkysite dokumentus ar kitus popierius, išsiplausite puodelį ir pasiklosite lovą, jūsų namai nušvis. Tačiau turėkite ir tokį stalčių ar lentyną uždarame balde, kur galėtumėte greitai sumesti daiktus, jei netikėtai užsuktų svečių. Žinoma, vėliau tuos daiktus reikėtų sudėlioti į jiems skirtas vietas.

Namų tvarkos palaikymo sistema iš tiesų yra nelengvas darbas. Pradėję tvarkytis, nepulkite visko daryti iš karto. Pirmiausia nuspręskite, nuo kurio kambario pradėsite tvarkytis. Tada jame pasirinkite, nuo kurio baldo tai darysite. Sutvarkę vieną baldą, eikite prie kito, sutvarkę vieną kambarį, pradėkite tvarkyti kitą. Taip išvengsite nerimo, kad nespėsite visko susitvarkyti per tam tikrą laiką. Jei netikėtai reikėtų palikti namus, jie neatrodys kaip po sprogimo – tiesiog užbaigsite tvarkymą ir galėsite tai tęsti vėliau.

„Pajuskite tą saldų pergalės skonį kovojant su netvarka ir neorganizuotumu. Nepamirškite, kad viskas jūsų rankose. Jei įprasite būti organizuoti, bus lengviau tvarkytis ne tik namuose, bet ir gyvenime“, – patarė interjero dizainerė R.Budėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.