Neabejokite: jūsų namų sienos jus tikrai išduoda

Visur gerai, namie geriausia. Bet ar žinojote, kad jūsų namuose yra savita ekosistema ir klimatas? Ir jis net gali manipuliuoti jūsų nuotaika ir elgesiu?

„Kiekviename būste yra palikti šeimininkų elgesio pėdsakai“, – teigė L.Graham, kuri atlieka tyrimą kaip būstas gali nulemti ten gyvenančiųjų santykius.<br>123 rf nuotr.
„Kiekviename būste yra palikti šeimininkų elgesio pėdsakai“, – teigė L.Graham, kuri atlieka tyrimą kaip būstas gali nulemti ten gyvenančiųjų santykius.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:35 AM

Banalios, kasdienės ir, regis, nereikšmingos namų detalės pasako apie žmones stulbinamai daug. Jos atskleidžia asmenybę.

Psichologas Samas Goslingas iš Texaso universiteto Austine gali daug ką papasakoti apie asmenį, vertindamas jo daiktus bei tai, kaip jie namuose išdėlioti.

Žvilgtelėjo į miegamuosius 

Atlikdamas savo garsųjį tyrimą 2008 metais, jis buvo susitelkęs dėmesį į koledžo studentų bendrabučius. Mokslo metų pradžioje kambariai juose būna visiškai vienodi, bet per kelias savaites juose atsiranda savitumo, – jie atspindi ten apsigyvenusių studentų asmenybes.

Pastaruoju metu S.Goslingas su savo kolegomis dėmesį sutelkė į sutuoktinių miegamuosius.

„Žmonės dažnai nenutuokia, kaip tarpusavyje dera erdvės namuose ir psichologija, – sakė S.Goslingas. – Būtent todėl kartais poros, pradėjusios gyventi kartu, jaučia žodžiais gal net nenusakoma nepasitenkinimą. Mat vienam atrodo, kad daiktai sustatyti kambariuose taip, kaip pridera, bet partneriui gali atrodyti kitaip.“

„Kai kuriuos daiktus savo namuose sudėliojame taip, tarsi pasakotume apie save.  Tai gali būti vestuvių nuotrauka, mėgiamos grupės plakatas ar gimtosios šalies vėliava“, – kalbėjo psichologė Lindsay Graham, atlikusi tyrimą kartu su S.Goslingu. Tai vadinama „identiteto pareiškimu“.

Daiktai, namų puošmenos, papuošalai daro poveikį žmonių mintims ir jausmams.

Jei norima ką nors specialiai nutylėti, daiktai namuose nejučia gali imti ir atversti „slaptas“ kortas.

„Stengdamiesi sukurti intymumą ar jaukumą, baldus  sustatome taip, kad jie suptų kambario centrą, – sakė  L.Graham. – Pats tokio išdėstymo faktas liudija, kad žmogui yra svarbus bendravimas, socialinis gyvenimas“. 

Apšvietimas, ant lentynų išdėlioti atsiminimus sužadinantys mažmožiai, sienų spalva – visa tai taip pat daro įtaką emocijoms.  

Daiktai „netyčiukai“ 

„Spalvos signalizuoja, kaip norime jaustis ar kokį įspūdį norime sudaryti, – sakė psichologė. – Pavyzdžiui, rusvos sienos įspėja apie uždarą šeimininko būdą, bet kartu tai gali būti signalizuoti, kad jis gerai žino, kas yra populiaru ir modernu.“

Bet, ko gero, daugiausia apie būsto šeimininkus papasakoja daiktai, namuose atsirandantys tarsi netyčia.

Tai gali būti išsaugotas baudos talonas, kuris parodo, kaip žmogus elgiasi ne namuose. Buvo nubaustas? Vadinasi, neatkreipė dėmesio į kelio ženklus ar jų tiesiog nepaisė, o gal buvo tiesiog impulsyvūs?

„Šis baudos talonas tai tarsi įrodymas, kad žmogus kažkada pasielgė netinkamai. Tačiau padėjęs jį ant spintelės namuose jis nė neįtaria, kad toks mažmožis gali atskleisti jo būdą“, – užsiminė L.Graham.

Būstas – poros santykių įkaitas   

S.Goslingas ir L.Graham nori išsiaiškinti, ar galima ką nors išpešti apie asmenis, besidalinančius būstą, ir ar tai gali atskleisti poros santykių paslaptis.

Dirbdama drauge su keturiais studentais, L.Graham aplankė 100 porų būstus.

Čia jie viską kruopščiai fiksavo, padarė kone 10 tūkst. nuotraukų. Psichologė dabar peržiūri jas ir stengiasi susieti  su kiekvienos poros apklausomis.

„Šis tyrimas dar tik prasideda, bet vienas dalykas jau aiškus: kiekviename būste yra likę šeimininkų elgesio pėdsakų. Pavyzdžiui, apie tai, kokie jų charakterio bruožai, galima numanyti matant  pagal abėcėlę surikiuotą įrašų kolekciją, krūvas neatplėštų sąskaitų ar atvertą nešiojamąjį kompiuterį ant kavos stalelio. Visa tai  suteikia informacijos apie porų kasdienį gyvenimą“, – šypsosi tyrėja.

Daugiau įdomybių apie būstą – mūsų „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.